„Huawei FreeBuds 4i” apžvalga: labiausiai jūsų pinigų vertos ausinės rinkoje

Ignas Petrikonis

2021-04-25, 21:55 (atnaujinta 2022-11-29, 01:57)

0 komentarų
„Huawei FreeBuds 4i” apžvalga: labiausiai jūsų pinigų vertos ausinės rinkoje

Jeigu reikėtų diplomatiškai apibūdinti „Huawei” telefonų gamybos situaciją, viskas skambėtų panašiai į „Ne pati geriausia”. Amerikiečių sankcijos trukdo kompanijai gauti reikalingų komponentų, todėl Kinijos milžinė priversta sutelkti dėmesį į kitus produktus. Įdomu tai, jog su jais jai sekasi tiesiog nuostabiai - štai Baltijos rinkoje išmanieji laikrodžiai, o ypač ausinės gerina pardavimo rekordus. Ir tam yra rimta priežastis.

Pernai apžvelgtos „Huawei Freebuds 3i” mano buvo įvardytos, kaip geriausias pasiūlymas belaidžių ausinių rinkoje, tad šiemet pasirodžiusiam atnaujintam „Freebuds 4i” modeliui mano kartelė yra iškelta labai aukštai. Šioje apžvalgoje išsiaiškinsime, ar naujasis „Huawei” biudžetinių ausinių modelis taps nauju rinkos čempionu ar bus pasmerktas slėptis pirmtako šešėlyje.

Dizainas

Kad „Freebuds 4i” yra naujas modelis, išduoda net ir jų dizainas. Kompanija nusprendė atsisakyti ritinį primenančio ir horizontaliai atsidarančio dėklo bei pasirinko kur kas įprastesnę suplotos sferos formą. Toks dizainas yra artimesnis populiariosioms „Apple AirPods” ir labai primena prabangesnį „Huawei Freebuds Pro” modelį. Be to, jis daug geriau telpa į kišenę ir yra malonesnis laikyti delne.

Dėklas atidaromas iš viršaus, o dangtelį laiko labai tvirti magnetai - kad ir kaip purtyčiau, jis savaime jis niekaip neatsidarė, kas sumažina tikimybę, jog ausinukai pabirs krepšyje. Beje, jie patys dėžutės viduje taip pat yra laikomi tvirtų magnetų. Kas šiek tiek išduoda produkto kainos kategoriją - šiek tiek traškantis, lengvai besibraižantis ir labai blizgus korpusas. Mano turimas juodos spalvos modelis galėjo pasitarnauti kaip veidrodis, o ant jo matėsi kiekvienas piršto antspaudas.

Dėl šios priežasties patarčiau rinktis baltos spalvos versiją, kuri su tuo turėtų tvarkytis šiek tiek geriau. Žinoma, idealiausia būtų, kad korpusas būtų matinis, kaip „FreeBuds Pro”. Kalbant apie pastarąsias, „Freebuds 4i” paveldėjo vieną jų problemą - dėl specifinės ausinukų galvučių formos, ausines pirmus kartus sunku ištraukti iš dėklo, ypač jei rankas tepate kremu. Vėliau pirštai įpranta, bet, mano manymu, procesas galėtų būti sklandesnis.

Patys ausinukai taip pat šiek tiek pasikeitė. Jų kotelis tapo mažesnis ir plokštesnės, o galvutė šiek tiek kitaip pasukta. Šiuos pokyčius vertinčiau teigiamai, nes ausinės ausyse įsitaiso dar patogiau ir po kelių minučių tampa nejuntamos, kas yra didžiausias pagyrimas tokiam produktui. Dėl visa ko rekomenduoju pasikeisti gamyklines pagalvėles į dėžutėje pridedamas didesnes - taip bus užtikrintas dar didesnis tvirtumas judant. Beje, „Freebuds 4i” turi šiokį tokį IP54 atsparumą vandeniui, tad nebijo pasivaikščiojimo lyjant lietui ar prakaito sportuojant.

Garso kokybė

Kiekviename „Freebuds 4i” ausinuke montuojamas naujas 10mm skersmens garsiakalbis su polimerine diafragma turėtų garantuoti pažangą garso kokybės srityje, lyginant su pirmtaku. Itin didelio žingsnio į priekį nepajutau, bet nelikau nusivylęs.

Garsas šiltas ir nėra plokščias, kaip studijinės kokybės ausinių, todėl jos idealiai tiks „Spotify” ar kitų panašių paslaugų klausymui. Dažniai labai neblogai subalansuoti ir nejaučiama, kad kur nors imtų viršų. Aukštieji atkuriami solidžiai, bet šiokių tokių iškraipymų pasitaiko. Vidutiniesiems didelių priekaištų neturiu, tačiau norėčiau apsistoti prie žemųjų.

„Huawei” teigia šiemet pagerinusį jų atkūrimą, na bet man jų vis tiek trūksta. Toks jausmas, kad dalis griaudėjančių tonų kažkur nuteka. Situacija išties geresnė nei su „3i”, bet erdvės tobulėjimui dar šiek tiek yra - papildomi bumčikai tikrai praverstų sportuojant. Kaip ten bebūtų, audio kokybė tikrai neiškrenta iš konteksto ir neatsilieka nuo konkurentų šioje kainų kategorijoje.

Triukšmo slopinimas

Aplinkinio triukšmo slopinimas yra vienas didžiausių „Huawei” prioritetų, kuriant belaides ausines, ir tai galima matyti jam stipriai tobulėjant kiekvienoje įrenginio kartoje. „Freebuds 4i” mokėsi iš mano jau minėtų „Freebuds Pro”, kurios garsėja kaip vienos geriausiai triukšmą slopinančių ausinių rinkoje, tad galima tikėtis puikaus rezultato.

Panašiai ir yra. „Freebuds 4i” idealiai slopina monotoniškus vidutinio stiprumo aplinkos garsus - mano biuro palubėje kabantis kondicionierius tapo visiškai negirdimas, taip pat sėkmingai nuslopintas buvo ir už lango ūžiančios gatvės garsas. Neblogai pritylinami ir kur nors netoliese kalbantys aplinkiniai, kas paverčia šiuos ausinukus geriausiu biuro darbuotojų kompanionu, nors triukšmo slopinimo algoritmas sureguliuotas taip, kad išgirstumėte su jumis kalbančius žmones ar automobilių signalus.

Žodžiu, tikrai tobulas daiktas vis dar besitęsiančio karantino metu, kai dirbti tenka namuose, o artimieji ar vaikai niekaip negali nutilti, kol dalyvaujate vaizdo konferencijoje. Beje, pastarosioms labai praverčia kokybiškas mikrofonas - aplinkiniai jus girdi kur kas geriau, nei kalbėtumėte per kompiuterio ar telefono mikrofoną, kadangi jūsų balsas labai kokybiškai išfiltruojamas iš triukšmingo fono.

Malonus dalykas ir „Awareness” funkcija, kuri veikia priešingai, nei triukšmo slopinimas. Ji sustiprina aplinkos garsus, todėl su žmonėmis galite kalbėti neišsiėmę ausinių iš ausų. Deja, bent jau man toks pokalbio būdas neatrodė labai malonus, kadangi kitam žmogui jūsų ausyse esančios ausinės sudaro įspūdį, kad jo nesiklausote įdėmiai.

Veikimas

Kaip ir galima nuspėti, „Freebuds 4i” pirmiausia buvo kuriamos „Huawei” telefonų savininkams, todėl su šiais išmaniaisiais jos suporuojamos vos atidarius dangtelį. Po keliolikos sekundžių „Huawei” telefone iššoka langas, rodantis ausinių įkrovos lygį ir pasiūlantis suporuoti su telefonu - patvirtinate ir viskas.

Su kitais „Android” ar „iPhone” teks atlikti papildomą veiksmą - palaikyti nuspaudus korpuso šone esantį mygtuką ir nukeliauti į „Bluetooth” nustatymus. Suporavimo veiksmą reikės atlikti tik kartą - vėliau pakaks įsidėti ausinukus į ausis ir jie su telefonu susijungs automatiškai. Ryšys su įrenginiu buvo labai stiprus, tad nė karto neteko susidurti su garso trūkinėjimu.

Kas šiek tiek nuvylė, buvo ant ausinių esančios liečiamosios aikštelės. Teoriškai du kartus prilietus vieną ausinę muzika turėtų būti sustabdoma/paleidžiama, o skambučio metu - pakeliamas arba atmetamas pokalbis. Tuo metu ilgiau palaikius kurį nors iš ausinukų, turėtų būti galima įjungti triukšmo slopinimo, „Awareness” režimus arba juos išjungti. Deja, man norimą veiksmą dažnai pavykdavo atlikti tik iš antro arba trečio karto, kas nėra labai geras rezultatas.

Vidutiniškai veikė ir dėvėjimo jutikliai, kurių paskirtis sustabdyti muziką, ausinuką išėmus iš ausies ir vėl paleisti jį įdėjus. Greičiausiai dėl to kalti šiemet pradėti naudoti kitokie sensoriai, kurie nuo šiol veikia kontakto, o ne optiniu principu. Norėtųsi, kad jie veiktų kaip „AirPods” ar bent jau praėjusių metų „Freebuds 3i”.

„Huawei” ir kitų gamintojų „Android” įrenginių savininkai taip pat gali įsidiegti „AI Life” aplikaciją, kurioje galima atnaujinti ausinių programinę įrangą, matyti baterijos įkrovą, reguliuoti valdymo gestus ir įjungti garso slopinimą. Joje pasigedau nebent galimybės koreguoti garso profilį, ką siūlo kai kurių konkurentų produktai.

Baterija

Pagrindinis trūkumas, kuriuo skundžiausi testuodamas senąsias „Freebuds 3i”, buvo palyginus trumpa baterijos gyvavimo trukmė - ausinės vienu įkvėpimu galėdavo groti vos 3h. Tačiau gamintojas priekaištus išgirdo ir ketvertukų baterijai suteikė antrą kvėpavimą.

Skelbiama, kad vieno įkrovimo nuo šiol pakanka net 10h trukmės nepertraukiamai muzikos klausymo sesijai, jei nenaudosite triukšmo slopinimo funkcijos. Manau, kad įjungus pastarąją tarnavimo laikas sutrumpės iki kokių 7h. Tai yra toks ilgas laikotarpis, kad net nesugebėjau ausinukų numarinti iki galo, tačiau galiu garantuoti, jog juos įkrauti reikės maždaug kas 3 dienas. Dėkle esančio baterijos rezervo pakanka dar 12h klausymo, tad ant ledo be muzikos tikrai neliksite. Juo labiau, kai vos 10 minučių įkrovos pakanka 4h klausymo.

Pats dėklas įkraunamas populiariąja USB-C jungtimi, tačiau pasigedau belaidžio įkrovimo funkcijos. Būtų labai patogu, jei „Freebuds 4i” būtų galima įkrauti tiesiog padėjus ant išmaniojo nugarėlės (jei jis turi atvirkštinio belaidžio įkrovimo funkciją). Na, bet matyt kažkur reikėjo sutaupyti.

Verdiktas

Nors dažnai pastebiu, kad koks nors bestseleriu tapęs prietaisas jo gamintoją užmigdo ant laurų ir po jo sekantis įpėdinis atrodo kaip nevykusi kultinio kūrinio improvizacija. Laimei, su „Freebuds 4i” taip nenutiko. Jos sugebėjo ne tik nesugadinti geriausių pirmtako savybių, bet ir ištaisyti praktiškai visus jo klystkelius.

„Freebuds 4i” gali pasigirti dailesniu dizainu, geresniu dėvėjimo komfortu, šiek tiek patobulinta audio patirtimi, dar nuostabesniu garso slopinimu, o svarbiausia - pasakiškai ištverminga baterija. Tiesiog sunku suvokti, kaip „Huawei” sugebėjo tokį visapusišką produktą pasiūlyti už tą pačia mažą 79 eurų sumą. Kitaip tariant, tai antrus metus iš eilės yra labiausiai pinigų vertos ausinės rinkoje.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas