Oi, kiek dar nežinote apie „Spotify”! Šie 25 patarimai pakeis tai, kaip kasdien klausotės muzikos

Oi, kiek dar nežinote apie „Spotify”! Šie 25 patarimai pakeis tai, kaip kasdien klausotės muzikos

Nebūkite apgauti savo giminių, draugų ar kambariokų turimų vinilų bei CD diskų kolekcijų - muzikos industriją valdo srautinis perdavimas (anglų kalba vadinamas streaming), kurio dominavimo centre ne kas kitas, o „Spotify“. Švedų sukurta muzikos transliavimo platforma nenustoja populiarėti, o per pastaruosius metus jų programėlės kompiuterinė bei išmaniesiems telefonams skirta versijos įgavo nemažai malonių pokyčių, padedančių mėgautis mėgstama muzika ir podcast’ais (tinklalaidėmis) bet kur ir bet kada.

Daugelis patarimų, esančių šiame sąraše, orientuoti į €6,99 (arba perpus mažiau, jei esate studentas) per mėnesį kainuojančią Premium versiją, tačiau ir nemokamos programėlės naudotojai ras, kuo praplėsti žinias ir pagerinti savo „Spotify“ klausymosi patirtį.

Susikurkite grojaraštį

Vadinamųjų playlist’ų kūrimas yra viena paprasčiausių „Spotify“ funkcijų, tačiau procesas šiek tiek tarp Premium ir reklama išlaikomos versijų. Jei naudojatės nemokamu „Spotify“, pirmiausia Jums reikia nueiti į savo biblioteką (Your Library) ir spausti Create Playlist. Įvedus naujo grojaraščio pavadinimą programėlė turėtų automatiškai nukreipti į sekantį langą, kuriame matysite mygtuką Add Songs - paspaudę jį galėsite suvesti dainos pavadinimą, o rezultatų sąraše tereikės paspausti dešinėje pusėje esantį pliuso simbolį, kad daina būtų pridėta prie grojaraščio. Deja, nemokamos versijos naudotojai grojaraščių gali klausytis tik maišant dainas - Shuffle funkcija visuomet įjungta - bei negali apsiriboti vien savo muzika, mat spotify pati pridės dainas į Jūsų sukurtus grojaraščius pagal jų tematiką.

Premium versijos naudotojams procesas panašus - nueinate į biblioteką, spaudžiate Create Playlist, suvedate pavadinimą ir lygiai taip pat galite pridėti dainas. Tačiau šįkart net nėra būtina kažką pridėti - jei Jūsų grojaraščio pavadinimas pakankamai vaizdingas, programėlė pati pasiūlys keletą dainų, kurias galėsite perklausyti ir prisidėti prie savo sąrašo.

AI pagalba grojaraščiuose

Taip, net „Spotify“ turi tam tikrą dirbtinio intelekto asistentą, tačiau jis nėra įkyrus ir nereikalauja su juo kalbėtis. Susikūrę grojaraštį ir pridėję į jį keletą dainų, šio virtualaus asistento dėka galite plėsti savo muzikos akiratį - grojaraščių apačioje visuomet rasite penkias (kompiuterinėje versijoje dešimt) dainas, kurios „Spotify“ manymu tiktų į Jūsų sukurtą muzikos sąrašą. Jų iškart pridėti nebūtina - galite perklausyti, jei niekas nepatiks paspausti Refresh ir programėlė atnaujins sąrašą pasiūlydama kitas dainas.

Sudarykite grojaraščių aplankus

Galite ne tik susidėti dainas į grojaraščius, taip padarydami jas lengviau prieinamomis, bet ir susisteminti grojaraščius į aplankus. Tam reikės atsidaryti „Spotify“ kompiuteryje ir paspaudus ant viršutiniame kairiajame kampe esančio tritaškio pasirinkti File > New Playlist Folder. Tuomet kairėje pusėje esančiame grojaraščių sąraše atsiras aplankas, kuriam galėsite suteikti pavadinimą bei į kurį galėsite pridėti savo playlist’us juos tiesiog „įtempdami“. Jei paspausite ant grojaraščių aplanko matysite visas jame esančiuose playlist’uose esančias dainas.

Atraskite ir išsisaugokite

Pabodo nuolat klausyti to paties? Kompiuterinės versijos viršutiniame kairiajame kampe esanti Radio funkcija yra nebloga pradžia, tačiau kiekvieną pirmadienį „Spotify“ atnaujina Jūsų trisdešimties dainų „Discover Weekly“ grojaraštį, remiantis klausymo istorija. Naudodamiesi kompiuteriu šį sąrašą atrasite kairėje paspaudę Browse ir pasirinkę Discover. Mobiliuose įrenginiuose pakanka būti pagrindiniame ekrane - jame tereikia slinkti žemyn kol pamatysite Made For… skiltį, kurioje „Discover Weekly“ paprastai būna pirmasis pasirinkimas. Turėkite omenyje, kad šie grojaraščiai atnaujinami kas savaitę, tad atradę kažką patinkančio nepamirškite išsaugoti.

Kasdieniai personalizuoti grojaraščiai

Ko gero nė viena funkcija taip neišryškina „Spotify“ polinkio į dirbtinio intelekto padedamą personalizaciją, kaip „Daily Mix“ grojaraščių serija. Tai dainų kolekcijos, paprastai sugrupuotos pagal Jūsų klausomus žanrus, o rasite juose ne tik klausytų ir mėgstamų dainų, bet ir naujos muzikos. Nemokamos versijos naudotojams šių playlist’ų klausymas suteikia daugiau privilegijų - juose esančias dainas galite praleisti kiek norite kartų.

Parsisiųskite įrašus ir klausykite offline

Jei naudojate „Spotify Premium“, galite atsisiųsti bet kurią šioje platformoje esančią dainą, alumą, grojaraštį ar podcast’ą, kad galėtumėte klausytis ir būdami be interneto ryšio. Kompiuteryje prie kiekvieno klausomų dainų sąrašo pamatysite Download mygtuką - kažką atsisiuntus šalia jo pamatysite žalią ikonėlę su rodyklę, reiškiančia, jog galite klausytis neprisijungę. Mobiliuosiuose įrenginiuose atsidarę albumą ar playlist’ą, kurį norite parsisiųsti, virš turinio pamatysite Download mygtuką - jį paspaudus viskas bus atsisiųsta, o bibliotekoje parsisiųstas turinys bus pažymėtas žalia ikona su rodykle.

Tam, kad būtų tausojamas interneto ryšys, galite neleisti aplikacijai siųstis muzikos naudojant mobiliuosius duomenis - tereikia apsilankyti nustatymuose ir susiradus Audio Quality skiltį, įsitikinti, jog nustatymas Download Using Cellular yra išjungtas. Beje, jei naudojatės spotify be interneto ryšio, vis tiek turite prisijungti bent kartą per mėnesį, kad „Spotify“ patvirtintų Jūsų paskyrą. Tai reiškia, kad negalite parsisiųsti visos norimos muzikos, atsijungti nuo interneto ir klausyti jos amžinai.

Duomenų taupymo režimas

Jei turite mažą interneto duomenų likutį, Jums gali padėti duomenų taupymo režimas, kurį rasite mobilioje aplikacijoje tarp nustatymų - ši funkcija bus pati pirmoji sąraše. Data Saver režimas išsaugo daugiau duomenų iš anksčiau klausytis muzikos, taip leisdamas telefonui sunaudoti mažiau interneto, ypač kai dažnai klausomasi tų pačių įrašų. Pasak „Spotify“, tai gali padėti sutaupyti net iki 75% duomenų, tačiau jei turite neribotą arba didelį mobiliųjų duomenų kiekį, geriau palikti šį nustatymą išjungtą, taip sutaupant vietos savo įrenginyje.

Bendradarbiaukite su draugais

Kompiuteryje paspaudę dešinį pelės klavišą ant bet kurio grojaraščio pavadinimo, iššokusiame pasirinkimų sąraše pamatysite Collaborative Playlist opciją. Ją pasirinkus šalia pavadinimo atsiras mažas apskritimas, indikuojantis, jog tai atviras grojaraštis - į jį dainas pridėti (arba ištrinti) galės bet kas iš Jūsų draugų. Jei pastebėsite, kad Jūsų draugai prideda begalę neskoningos muzikos, grojaraštį bet kada galėsite vėl paversti asmeniniu.

Greita paieška grojaraščių viduje

Nevisad būtina naudotis pagrindine „Spotify“ paieškos sistema - galite ieškoti norimos dainos savo pačių kurtuose grojaraščiuose. Tam tereikia paspausti žodį Filter arba nuspausti klaviatūros klavišus Control ir F (Command ir F, jei naudojate „Apple“ kompiuterį) ir dainų sąrašo viršuje atsiras paieškos eilutė, į kurią galite įvesti atlikėjo, dainos arba albumo pavadinimą ir atlikti paiešką grojaraščio viduje.

Tai įmanoma ir telefonuose - „iOS“ įrenginiuose atsidarius playlist’ą reikia truputį paslinkti žemys ir viršuje atsiras paieškos eilutė. „Android“ naudotojams reikės paspausti viršutiniame dešiniajame kampe esantį tritaškį ir pasirinkti Find in Playlist.

Atkurkite ištrintus grojaraščius

Ar kada esate netyčia ištrynę mėgstamos muzikos grojaraštį? O galbūt tiesiog manėte, kad kažko nebeklausysite ir po kelių mėnesių staiga pasigedote? Visus savo ištrintus grojaraščius galite atkurti apsilankę „Spotify“ svetainėje ir prisijungę. Kairėje esančiame meniu pamatysite Recover Playlists pasirinkimą - atradus ieškomą dainų rinkinį tereikės paspausti Restore.

Pridėkite savo failus

Srautinis perdavimas įgalina mokėti už muziką fiksuotą sumą ir gauti viso pasaulio įrašų biblioteką savo delne vietoje nuolatinio fizinių albumų ar individualių dainų pirkimo. Deja, net „Spotify“ neturi visko vienoje vietoje - jei savo įrenginyje turite muzikos, kurios nėra šioje muzikos klausymo platformoje, ją galite importuoti.

Atsidarę „Spotify“ kompiuteryje keliaukite į nustatymus ir susiraskite skiltį Local Files. Programa automatiškai pasirenka failus, esančius My Music ir Downloads aplankuose, tačiau tai galima išjungti. Jei norite pridėti įrašus iš kitų kompiuterio vietų, spauskite Add a Source. „Spotify“ palaiko .mp3, .m4p ir .mp4 formatus, tuo tarpu „iTunes“ .m4a formatas nėra palaikomas.

Tam, kad galėtumėte šių įrašų klausytis telefone, būtina Premium prenumerata. Pirmiausia pridėtos dainos turi būti sudėtos į grojaraštį, pastarąjį atsidarę savo mobiliajame spauskite Download ir įrašai bus pridėti prie Jūsų telefono bibliotekos. Prieš tai darydami įsitikinkite, kad Jūsų telefonas ir kompiuteris prijungti prie to paties Wi-Fi tinklo.

Klausykitės naršyklėje

Jei naudojatės ne savo kompitueriu, tačiau labai norite pasimėgauti mėgstama muzika, galite prisijungti prie „Spotify“ per naršyklę. Tereikia apsilankyti play.spotify.com ir prisijungti - čia rasite pilnai funkcionuojančią aplikaciją su visa savo biblioteka.

Raskite alternatyvią versiją

„Spotify“ yra akcentavę, jog nesiekia tyčia cenzūruoti muzikos ir nori ją pateikti kuo grynesne forma, tad jei klausote dainos ir manote, kad kažkas skamba ne taip kaip turėtų, pažiūrėkite ar po dainų sąrašu nėra 1 More Release pasirinkimo, ar kažko panašaus. Šiame pasirinkime rasite kitas klausomo kūrinio versijas - paprastai „švarią“ (cenzūruotą) ir originalią, žymimą mažu Explicit ženkleliu.

Filtruokite įrašų metus

Paprastai ilgą laiką gyvuojantys atlikėjai būna perėję per keletą skirtingų fazių ir kai kurios iš jų būna ženkliai geresnės už kitas. Laimei, „Spotify“ paieškos filtras leidžia klausytis tik tos epochos, kuri Jums patiko labiausiai. Pavyzdžiui, jei norite klausytis senesnių Madonna dainų, į paiešką taip pat suveskite filtrą „year:1980-1990“ (būtinai be tarpų) ir aplikacija automatiškai filtruos ir 9-ojo dešimtmečio Madonna hitus.

Klausykitės privačiai

Kompiuterinės programos lango dešinėje matote savo draugų veiksmus, tačiau ką daryti, jei klausotės kažko, kuo nenorite dalintis su draugais? Prie savo vardo lango viršuje rasite žemyn nukreiptą rodyklę, kurią paspaudę galite pasirinkti Private Session. Telefone šiam veiksmui teks naviguoti į nustatymus ir ieškoti Social skilties. Bet kuriuo atveju, įsijungus privataus klausymo režimą niekas nematys ko klausote tol, kol išjungsite šią funkciją, iš naujo paleisite „Spotify“ arba ilgą laiką nesinaudosite programa.

Nesugadinkite savo „Spotify Wrapped“

Privatus klausymas turi ir kitą privalumą - viskas ko klausotės privačiu režimu nėra įtraukiama į Jūsų klausymosi istoriją, tad Jūsų metų pabaigos topuose neprivalo atsidurti lietaus garsai, kurių dažnai klausėtės prieš miegą, ar dainos, kurias įjungdavote vaikams. Taip pat klausantis privačiai muzika nedaro jokios įtakos tolesnėms rekomendacijoms - šios dainos neatsidurs Jūsų Discover Weekly bei Daily Mix grojaraščiuose. Jei naudojatės „Spotify Premium Family“ planu taip pat galite atsisiųsti „Spotify Kids“ programėlę, kad vaikų dainos būtų atskiros nuo Jūsų mėgstamiausių.

Dalinkitės anketa su šeima ir kambariokais

„Spotify Premium Family“ planas yra vienintelis būdas dalintis profiliu, tačiau visi su kuriais dalinatės turi gyventi vienoje vietoje - kitaip nei su „Netflix“, čia nepavyks pridėti savo sesės ar mamos, jei jos gyvena kitame mieste. „Spotify“ neatskleidžia, kaip tai veikia apart adreso įvedimo registruojantis, tačiau jei sumeluosite, jie tai sužinos ir Jūs būsite „išspirti“ iš šeimos plano. „Spotify Premium Family“ kainuoja €10,99 per mėnesį ir leidžia prijungti iki šešių paskyrų.

Dalinkitės mėgstama muzika „Instagram“

Jei atradote tokią gerą dainą, kad manote, jog visi Jūsų draugai privalo apie ją sužinoti, galite ja pasidalinti per „Instagram Stories“ nekurdami ekrano kopijos. Atsidarykite dabar klausomą dainą ir viršutiniame dešiniame kampe paspauskite tritaškį, o tuomet ieškokite Share pasirinkimo. Čia matysite sąrašą socialinių tinklų aplikacijų, kuriose galite pasidalinti klausoma daina. Pasirinkus „Instagram Stories“ būsite nedelsiant nukreipti į „Instagram“ programėlėje, kur galėsite truputį pakoreguoti vaizdą, kuriuo ruošiatės dalintis.

Klausykitės kitame įrenginyje

Naudodamiesi „Spotify“ išmaniajame telefone galite perduoti muziką į kitus įrenginius, prijungtus prie to paties Wi-Fi tinklo. Tai apima kompiuterius, televizorius, bevieles kolonėles ir Airplay bei Bluetooth įrenginius, turinčius integruotą „Spotify“ funkcionalumą. Atsidarę dabar grojančios medijos langą apatiniame kairiajame kampe matysite ikonėlę, vaizduojančią monitorių ir kolonėlę - paspaudę ją pateksite į sąrašą prisijungimui pasiekiamų įrenginių. Kai kuriais atvejais norint prisijungti gali reikėti Premium paskyros.

Klausykitės kartu

Tikriausiai kiekvienas sutiks, jog šokių, vakarėlių ir gyvos muzikos koncertų 2020-aisiais pristigo, tačiau „Spotify Premium“ naudotojai gali mėgautis muzika kartu, nepriklausomai nuo juos skiriančio atstumo. Tam, kad galėtumėte pradėti Group Session, klausomos muzikos ekrane spauskite kairėje apačioje esančią monitorių ir kolonėlę vaizduojančią ikoną, tuomet ekrano apačioje matysite pasirinkimą Start a Group Session - šis pasirinkimas sukurs nuorodą, kurią galėsite pasidalinti su draugais bei šeimos nariais, o kiekvienas prisijungęs asmuo galės sustabdyti, paleisti ar praleisti grojančias dainas bei pridėti savo mėgstamų dainų į grojimo eilę.

Klausykitės žaisdami

Vaizdo žaidimai neretai turi puikius garso takelius, tačiau kartais žaidžiant norisi klausytis savo pačių muzikos. Tai įmanoma sujungiant savo „Spotify“ paskyrą su „PlayStation“, „Xbox“ ar kompiuteriu (per „Epic Games Store“) - tuomet galėsite klausyti muzikos kol žaisite, „Spotify“ valdydami telefonu.

Integruokite į „Waze“ bei „Google Maps“

Jei vairuodami (ar eidami) dažnai naudojate navigaciją, galite integruoti „Spotify“ funkcionalumą į savo naudojamą navigacijos programėlę. „Google Maps“ reikės atsidaryti nustatymus, skiltį Navigation ir Show Media Playback Controls „Android“ įrenginiuose arba Media Playback Controls „iOS“ prietaisuose. Susiejus paskyras, kuomet naudositės navigacija galėsite vienu paspaudimu aktyvuoti „Spotify“ valdymą „Google Maps“ programėlėje.

Naudojant „Waze“ reikės paliesti apačioje esančią paieškos juostelę ir spausti nustatymų ikonėlę, tuomet „Spotify“ ir įjungti Connect „Spotify“. Susieję aplikacijas viršutiniame dešiniajame „Waze“ navigacijos kampe matysite „Spotify“ logotipą, kurį paspaudę atversite muzikos valdymo mygtukus nepalikdami „Waze“.

„Spotify“ automobilyje

Dalyje naujų automobilių „Spotify“ yra įdiegta gamykliškai - jei vairuojate apynaujį BMW, Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Mini, Polestar, Tesla ar Volvo, arba jei Jūsų automobilyje integruota „Apple CarPlay“ ar „Android Auto“, salono centre esančiame ekrane turėtų būti „Spotify“ programėlė. Jei automobilis šiek tiek senesnis ir šios aplikacijos nėra, galite paprasčiausiai prisijungti per „Bluetooth“ - tai turėtų leisti (kad ir ribotai) valdyti muziką automobilio ekrane.

Sklandūs perėjimai

Norite, kad prieš prasidedant kitai dainai, dabar grojanti iš lėto nutiltų? Ne problema - naudojantis kompiuteriu atsidarykite nustatymus, lango apačioje raskite Show Advanced Settings ir Playback skirsnį. Čia pamatysite nustatymą, pavadinimu Crossfade - jį įjungę galėsite nustatyti laiko tarpą nuo 1 iki 12 sekundžių, per kurį besibaigianti daina nutils, o prasidedanti pagarsės.

Pabuskite su „Spotify“

„Android“ naudotojai gali atsisiųsti „Google Clock“ aplikaciją, kurios pagalba žadintuvo toną bus galima pasirinkti iš „Spotify“ archyvo. Žadintuvo melodijos pasirinkimo ekrane susieję aplikaciją su „Spotify“ paskyra galėsite pasirinkti norimą dainą arba grojaraštį. Išjungę žadintuvą galėsite pasirinkti ar tęsti muzikos atkūrimą, ar išjungti.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas