Patikrinkite, kiek geros jūsų ausinės: turime trumpą testą

Patikrinkite, kiek geros jūsų ausinės: turime trumpą testą

Kiekvienas mūsų yra bent šiek tiek melomanas ir visi turime savo mėgstamiausių dainų grojaraščius. Kita vertus, tai, kaip skamba mūsų klausomos dainos labai priklauso ir nuo to, per kur jų klausome. Netgi ta pati daina vienaip skambės grojama patefonu, kitaip – klausoma tiesiog iš nešiojamo kompiuterio ir dar kitaip – klausant to paties kūrinio atliekamo gyvai. Bene labiausiai iš visų muzikos klausymo priemonių išsiskiria būtent ausinės – daugybė dainų, klausantis jų per ausines, gali nuskambėti kitaip ar net nustebinti. Būtent todėl įsigijus naujas ausines ar jas renkantis, yra dainų, kurias patariama bent kartą perklausyti tam, kad pajustume jų kokybę.

„Viena pagrindinių priežasčių, kodėl mes renkamės ausines – muzikos klausymasis. Belaidės ausinės mums padeda patogiai mėgstamų dainų klausytis sportuojant, keliaujant ar tiesiog norint atsiriboti nuo aplinkos triukšmo. Kita vertus, muzikos klausymasis per ausines turi ir kitą, ne tokį akivaizdų išskirtinumą – kai kurios dainos ar muzikos kūriniai tiesiog skamba geriau ar bent jau įdomiau. Pavyzdžiui, klausantis muzikos per ausines galime labiau atskirti muzikos instrumentus, kai jie skamba tai kairėje, tai dešinėje ausyje, o kokybiškos ausinės leidžia dar geriau pagauti itin skambių dainų garsinius niuansus. Taip pat ausinės turi ir papildomų naudų, kurių nesiūlo joks kitas muzikos klausymo būdas – galimybę atsiriboti nuo aplinkos triukšmo ar jį slopinti. Taigi, norint pakrikštyti savo naujas ausines būtent jose geriausiai skambančiomis dainomis, geriausia tai daryti ne aklai“, – sako Šarūnas Urbonas, „Huawei“ produktų vadovas Lietuvoje, ir dalijasi 7 išskirtinėmis dainomis, kurių būtina pasiklausyti su savo naujomis ausinėmis.

1. „Queen“ – „Bohemian Rhapsody“

Ne visų šiame tekste išskirtų dainų būtina klausytis iš karto – galima tiesiog išsirinkti vieną ar kelis, kurie labiausiai atitiks jūsų muzikinį skonį. Apšilimui – nemari klasika arba šešių minučių trukmės kūrinys, kuris atskleidžia ne tik puikų Freddie Mercury balsą, bet ir gerokai skiriasi nuo kitų grupės „Queen“ dainų.

Klausant šios dainos, pavyzdžiui, per kolonėles – jos įspūdis niekur nedingsta, bet ausinės leidžia „Bohemian Rhapsody“ patirti kitaip. Skirtingi balsai iš skirtingų ausinių pusių sukurs iliuziją, kad kažkur jums už nugaros iš tikrųjų dainuoja choras. Daina išskirtinė ne tik vokalu, bet ir savo gitaros solo partija, kuri su ausinėmis skamba itin ryškiai. Klasika tapęs kūrinys yra ne tik geras būdas užsimerkus pasimėgauti pačia daina, bet ir gera proga išbandyti naujai įsigytas ausines. Klausant dainos su ausinėmis labai gerai atsiskleidžia skirtingi „Bohemian Rhapsody“ sluoksniai – nuo vokalo iki choro ar gitaros partijos, todėl aiškus ir ryškus jų atkūrimas liudija ir ausinių kokybę“.

2. „Spaces“ ir Sarah de Warren – „Undone“

„Dainos, kuriomis išbandome savo ausines, neturi būti vien klasika ar didžiausi hitai. Tiesiog kai kurie kūriniai labiau išryškina ar leidžia pajausti mūsų ausinių kokybę. Vienas tokių kūrinių – daina „Undone“. Ji gali patikti ne kiekvieno skoniui, bet svarbiausia dainos dalis, kurios mums reikia testuojant ausines – žemi dažniai. Nuo 40 dainos sekundės mus pasitinka trys tokie žemi smūgiai – pirmąjį, klausant ausinėmis, turėtume išgirsti kiek kairiau, antrąjį – šiek tiek dešiniau, o trečiasis per vidurį. Vėliau šie žemi smūgiai dainoje intensyvėja ir kartojasi, todėl norint patikrinti, kiek gerai jūsų ausinėse skamba bosas – ši daina yra patogus būdas. Tiesa, tam, kad tinkamai išgirstumėte šiuos žemus dažnius, geriausia dainos nesiklausyti triukšmingoje aplinkoje arba naudoti triukšmo slopinimo funkciją. Pavyzdžiui, „Huawei FreeBuds 4i“ ausinėse integruoti jutikliai aktyviai nustato ir mažina bet kokį aplinkos triukšmą, todėl klausoma daina skambės aiškiai net jei būsite judrioje gatvėje ar lauko kavinėje“, – išskiria Š. Urbonas.

3. „Pink Floyd” – „Money“

Nors tai dar viena klasikinė ir daugeliui gerai žinoma daina, taip pat ji ir geras būdas įsitikinti, kaip kai kurie kūriniai, užsidėjus ausines, skamba kitaip. Bene labiausiai gali nustebinti tikroviški garsų efektai, skambantys dainoje. „Money“ dainos įžangoje kasos aparato ir žvangančių monetų skambėjimas sklandžiai pereina tai iš dešinės ausies į kairę, tai atvirkščiai. Todėl klausantis šios dainos per ausines galima ne kartą krūptelėti, nes atrodys, kad bent kelios monetos jums ką tik iškrito iš kelnių ar palto kišenės. Tad norint patikrinti, kaip jūsų testuojamos ausinės atkuria tikroviškus garsus – daina „Money“ puikus pasirinkimas.

4. „Florence and the Machine“ – „Hunger“

Vienu mėgstamiausių melomanų kūrinių, kuris puikiai tinka testuoti naujas ausines, tapo 2018 m. pasirodžiusi daina „Hunger“. Ji tokia ritmiška, kad galėsite iš karto įsitikinti, ką sugeba jūsų ausinės: daina prasideda nuo styginių melodijos ir charakteringo atlikėjos vokalo, o vėliau pasipildo moderniais elektroniniais potėpiais. Todėl ši daina tinkama norintiems pasitikrinti, ar ausinės ryškiai bei aiškiai groja ritmiškas dainas, o grupės „Florence and the Machine“ vokalistės Florence Welch balso diapazonas neabejotinai leis pasiklausyti, kaip gerai ausinės atkuria dinamišką vokalą.

5. David Bowie – „Space Oddity“

Nors ši daina pasirodė dar 1969 m., šiandien ji yra tarp tų dainų, kurių tiesiog būtina pasiklausyti su ausinėmis.

Kai šio kūrinio klausysitės su ausinėmis – neišsigąskite, jos tikrai nesugedo, tiesiog pagrindinė akustinės gitaros solo partija visos dainos metu yra grojama tik per dešinę ausinę. Taip pat ši daina pasižymi išskirtiniu lėtu kylimu bei kulminacija, tad dainos geriausia yra klausytis užsimerkus ir visiškoje tyloje. Arba ausinėmis, kurios palaiko aplinkos triukšmo slopinimo funkciją, nes tai viena tų dainų, kurios intensyvėjimo reikia klausytis nuo pat pradžių tam, kad būtų sukurtas reikiamas efektas. Galiausiai, šiuolaikinės ausinės – geras būdas išgirsti šį jau daugiau nei 50 metų gyvuojantį kūrinį naujai.

6. David Guetta ir Sia – „Titanium“

Net jei įprastai vengiate ar esate jau atsiklausę popmuzikos, tarp šių dainų pasitaiko savo skambesiu išsiskiriančių kūrinių, kurie gerai tinka ausinių testavimui.

„2011 m. pasirodęs kūrinys „Titanium“ – populiari to meto daina. Bet jos tikroji išliekamoji vertė yra skirtingos ir visos dainos metu besikeičiančios miksavimo technikos, kurios taps pilnaverčiu testu jūsų ausinėms. Galima sakyti, kad šioje dainoje vienu metu vyksta labai daug dalykų – nuo pradžioje stipriai naudojamo reverbo iki žemų dažnių ar dažnų pakilimų bei nusileidimų dainoje. „Titanium“ savo skambesiu ir gausiai naudojamomis technikomis yra puikus būdas patikrinti, kaip ausinės atkuria skirtingus garsus ir kiek ryškiai jie skamba. Jeigu ši daina klausant jos ausinėmis skamba kiek vienodai, tuomet metas pasikeisti ausines. Pavyzdžiui, naujosios „FreeBuds 4i“ pasižymi itin autentišku garsų atkūrimu, kuris išryškina tiek aiškų vokalą, tiek ir stiprius žemuosius dažnius“, – pažymi Š. Urbonas.

7. „London Symphony Orchestra“ – „Canon“

Galiausiai, ausinių testavimo pabaigai, verta įsijungti ir kūrinį, kurį atlieka orkestras. Londono simfoninio orkestro atliekamas kūrinys „Canon“ gerai tinka ausinių testui, nes nėra per greitas, lėtai kylantis. Jis prasideda nuo žemų styginių, o vėliau įsijungia smuikai ir altai. Kūrinys pakankamai lėtas, todėl galima ramiai įsiklausyti ir išgirsti kiekvieną instrumentą. Taip pat klausant orkestro atliekamų kūriniu galima išgirsti tikrus instrumentus, nepagražintus muzikinių efektų, todėl jei norite išgirsti, kaip jūsų ausinės atkuria instrumentinę muziką – kūrinys „Canon“ yra geras testas.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas