Automobilių rinkos laukia milžiniški pokyčiai: švedų sukurtas sprendimas išspręs didžiausią elektromobilių problemą, rezultatai stulbinantys

Automobilių rinkoje per pastaruosius keletą metų įvyko nemažai pokyčių. Vis daugiau populiarumo sulaukia elektromobiliai, o daugelis gamintojų jau dabar orientuojasi būtent į tokius automobilius.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Automobilių rinkos laukia milžiniški pokyčiai: švedų sukurtas sprendimas išspręs didžiausią elektromobilių problemą, rezultatai stulbinantys

Elektrinės transporto priemonės daugiausiai kritiko sulaukia ne tik dėl nuvažiuojamo atstumo, kuris gali apriboti automobilių savininkų galimybes, bet ir ilgokai trunkančio įkrovimo. Tačiau visa tai gali pasikeisti. Indukcinis įkrovimas yra labai perspektyvus elektromobilių įkrovimo sprendimas, o įspūdingus rezultatus pavyko pasiekti Švedijos Chalmerso universiteto mokslininkų komandai.

Pranešama, jog mokslininkai sukūrė indukcinio įkrovimo sistemą, kuri gali pasiekti net 500 kW galią, o tai leistų įkrauti elektrinių automobilių baterijas vos per keletą minučių. Tai yra itin reikšmingas pasiekimas, kuris gali pakeisti nusistovėjusią tvarką. Šiuo metu efektyviausi terminalai pasiekia tik 360 kW galią, o švedų sukurtas sprendimas šį skaičių gerokai viršija.

Chalmero universiteto mokslininkų komandos sukurta sistema pagrįsta silicio karbido puslaidininkių naudojimu ir veikia 80 kHz dažniu, kuris yra didesnis nei įprastų indukcinių sistemų. Sistemoje taip pat naudojami „Litz“ laidai, pagaminti iš individualiai izoliuotų varinių gijų, kurios kompensuoja įkrovimo metu susidarančią šilumą.

Indukcinio įkrovimo sistema yra labai efektyvi, o jos praradimai siekia vos 1-2 proc. pagamintos energijos. Palyginimui, įprastinės įkrovimo sistemos šiuo metu gali prarasti iki 50 proc. pagamintos energijos. Tiesa, mokslininkai kol kas neplanuoja komercializuoti technologijos individualiam naudojimui, nes manoma, kad tai nėra būtina. Vietoj to, jie planuoja naudoti šį sprendimą pramoninėje rinkoje, kur tokios technologijos, su išskirtine galia ir efektyvumu, galėtų būti pilnai išnaudotos.

Verta paminėti ir tai, jog kiti gamintojai taip pat tiria indukcinio įkrovimo technologijas. Apie tai jau buvo užsiminę ir JAV elektromobilių milžinės „Tesla“ atstovai, kurie apie tokius įkrovimo sprendimus kalbėjo dar kovo pradžioje. Panašius sprendimus yra išbandžiusi ir „Volvo“. Pažymima, jog indukcinio įkrovimo sistema yra daug žadanti ir gali išspręsti daugelį iššūkių, su kuriais susiduria elektromobilių rinka.

Pažymima, jog šis įkrovimas būdas yra itin efektyvus ir gali pasiūlyti išskirtinę galią, o taip pat nenaudoja jokių laidų, todėl tai laikoma ir itin praktišku sprendimu. Kaip bebūtų, šiai dienai tokie sprendimai nėra prieinami plačiajai auditorijai, o viena pagrindinių to priežasčių – tokių technologijų naudojimo kaina. Nepaisant to, elektromobilių paklausai ir toliau augant, itin efektyvių įkrovimo sprendimų, tokių kaip indukcinis įkrovimas, kūrimas taps dar svarbesnis.

2 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas