Dar vienas smūgis benzininių ir dyzelinių automobilių savininkams: jų vairuoti paprasčiausiai neapsimoka, skaičiai nustebins daugelį

Pranešimas spaudai

2023-04-25, 10:57

26 komentarai (-ų)

Po šuolio nukritusios degalų ir elektros kainos suteikia galimybių taupyti kelionių išlaidas. Per pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su paskutiniuoju 2022-ųjų ketvirčiu, labai sumažėjo išlaidos degalams, reikalingiems nuvažiuoti 100 kilometrų. Mažiausios išlaidos kelionei reikalingos važiuojant elektromobiliu.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Dar vienas smūgis benzininių ir dyzelinių automobilių savininkams: jų vairuoti paprasčiausiai neapsimoka, skaičiai nustebins daugelį

Elektros, naudojamos įkrauti elektromobilių baterijas, vidutinė kaina per pirmuosius tris šių metų mėnesius, palyginti su ankstesniu metų ketvirčiu, sumažėjo 59,6 proc. – nuo 0,43 Eur/kWh iki 0,27 Eur/kWh.

Atpigus elektrai, vidutinės išlaidos, reikalingos nuvažiuoti 100 kilometrų M1 kategorijos (lengvieji automobiliai) elektrinėmis transporto priemonėmis, sumažėjo 45,9 proc.: dabar tokios kelionės išlaidos siekia 4,66 Eur, kai ankstesnį metų ketvirtį kelionė kainavo 6,8 Eur. Nuvažiuoti tą patį atstumą N1 kategorijos (lengvieji krovininiai automobiliai) elektrinėmis transporto priemonėmis, vidutinės išlaidos sumažėjo 59,6 proc.: ankstesnį lyginamąjį laikotarpį kelionei reikėjo išleisti 11,95 Eur, dabar – 7,48 Eur.

Be to, yra paskaičiuota, kad efektyviausiai energija naudojama elektromobiliuose, kurių baterija įkraunama iš saulės elektrinės, įrengtos šalia įkrovimo vietos.

Šiuo metu beveik kas dešimtas Lietuvoje parduodamas naujas automobilis yra elektrinis, didžiausią dalį viso lengvųjų automobilių parko Lietuvoje sudaro dyzelinės transporto priemonės. Balandžio 1 d. M1 kategorijos dyzelinių lengvųjų automobilių Lietuvoje buvo užregistruota 1 115 625, elektromobilių – 8074, benzininių – 384 287.

Pirmąjį šių metų ketvirtį pigesnės tapo kelionės ir naftos produktais varomais automobiliais. Per pirmuosius šių metų mėnesius dyzelinas atpigo 16,4 proc. (nuo 1,86 Eur/l iki 1,59 Eur/l), benzino vidutinė kaina krito 11 proc. (nuo 1,68 Eur/l iki 1,51 Eur/l), o gamtinių dujų kaina sumažėjo 33,8 proc. (nuo 3,10 Eur/kg iki 2,32 Eur/kg).

Todėl M1 kategorijos transporto priemonėms sumažėjo vidutinės išlaidos degalams, reikalingiems nuvažiuoti 100 kilometrų: dyzelinui dabar išleidžiame 16,4 proc. mažiau nei ankstesnį metų ketvirtį (išlaidos mažėjo nuo 10,33 Eur/100 km iki 9,17 Eur/100 km); gamtinėms dujoms – 6,7 proc. mažiau (krito nuo 13,13 Eur/100 km iki 12,27 Eur/100 km). Išlaidos benzinui dabar 11,1 proc. mažesnės nei prieš tris mėnesius – jos mažėjo nuo 12,39 Eur/100 km iki 11,24 Eur/100 km.

N1 kategorijos transporto priemonėms vidutinės išlaidos degalams, reikalingiems nuvažiuoti 100 km, pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su ketvirtuoju praėjusių metų ketvirčiu, taip pat ryškiai sumažėjo: dyzelinui – 33,1 proc. (nuo 14.88 Eur/100 km iki 11,18 Eur/100 km), benzinui – 11,5 proc. (nuo 12,7 Eur/100 km iki 11,39 Eur/100 km), gamtinėms dujoms – 33,8 proc. (nuo 26,38 Eur/100 km iki 19,09 Eur/100 km).

Vertinant vidutines išlaidas degalams 2023 m. pirmąjį ketvirtį buvo atrinktos transporto priemonės pagal tipą, o ne pagal komercinį pavadinimą, tai leido tiksliau suskaičiuoti vidutines transporto priemonių degalų sąnaudas. Skaičiuojant N1 kategorijos transporto priemonių sąnaudas, buvo vertintos tos transporto priemonės, kurios buvo sukonstruotos ir pagamintos kaip transporto priemonės, skirtos kroviniams vežti. Anksčiau šioje kategorijoje buvo vertintos ir transporto priemonės, kurios buvo sukonstruotos ir pagamintos kaip M1 kategorijos transporto priemonės, tačiau parduotos ir įregistruotos kaip N1 kategorijos transporto priemonės.

26 komentarų

As

Elektromobilis vienas ne saugiausių automobilių, nes jų baterijos avarijos ar kito gedimo atveju gali sprogti. Bei jų utilizavimas užteršia gamtą bei gruntinius vandenis

Pyrdula

Mes gi sekam zaliuosius.Pigiausia ekonomiskai dyzelinis kuras,tarsiausias elektrinis,su akumu pagaminimu,isigijimu,utilizavimu ir prie tokiu privacių el.kainu,iseina brangiausiai.Geriausiai benzininis,maziausia problemu ziema ir mokesciai bus mazesni.Nepasiduokim propagandai...

Vladimiras

Kokias nesąmones rašo, elektrinis auto nesąmonė.Turejau šansą isbanditi.As tankiai tampau valtį,va čia prasideda nesąmonė reikės vežioti generatorių.Ir kodėl tili kiek kainos akumo keitimas,kaina sudaro nuo 80iki90% elektromobiljo kainos.Tai ir kam tas elektromobilis.Alternativa tik vandenilio varomi,auto.

Aldas

Nesuprantu apie ką straipsnis. Mano Nissan Micra 2005 m. miete žiemą valgo 7l duju. T.y 4Eur/100km. Manau daugiau nėra apie ką kalbėti, nes ji nelabai genda ir jos savikaina buvo 1500Eur.

Marijus

Nepykit ant dundukų - reik gi neišlaikiusiems dėl igimto bukumo sesijos studenčiokams kažkaip "ant bambalio" sukrapštyt.. Tai ir pezą kas ką liepia...Bile daugiau sumoka.

Audriux

Gana to eko teroro.

Piotras

Bielarus niekas nevažinėja elektromobiliais. Jų ten ir nėra. Kuom atvežti kontrabandą,tik saliarkine baltarusiška skarbonke. Gana turėtų būti to smirdalo lietuvai!

Andrius

Lietuva visiškai nepasiruošusi elektrinėms masinoms. Iškrovimo stotelių beveik nera. Cia ka autorius raso, tai visi užsakomieji straipsniai. Beveik visi važinėja dyzelinis ir dar ilgai vazines. Elektriniu masinu baterijos apskaičiuotos 300 tūkst. Km. Ir viskas. Po to ta drundaleta mesk i siuksles. Juk kaina tešlos 90 tūkst. Euru. Kas gali moketi. Na ir serviso jai nera

Lankytojas

Nebūk gariūnų vierchas. Gyvenk lietuvoje. Občiagas liko pas kaimynus?

Karolis

Keista, dujų paprastas normalus automobilis ima ~10 l/100 km. Jeigu dujų kaina tarkim 0.6 (galime rasti ir už 0.55), tai su dujomis ~6 eur/100km. Gal dujomis skaičiavo hummer, o elektrą pačiam lengviausiam elektromobiliukui 😅 o ir šiaip, baigsis ir taupumas, ir ekologija po pirmo baterijų keitimo ir utilizavimo. Dar jeigu jau mes taip gamta rūpinamės, kiek gamta užteršiama gaminant bet kokį auto? Tai gal tegul valdžia subsidijuoja ne naujus , o senus auto, subsidiją skiriant DPF ir kitų filtrų įrengimui sename auto...bet matyt ne biznis, juk reik kas 5 metus auto atnaujinti 😅

Gintaras

Į komentarus ėjau vien pasitikrint ar kas nors pastebėjo tą nesusipratimą su dujų kaina. :D 6eur/100 jau realesnis skaičius

Andrius

Zurnaliuga lygina lygina gamtinių dujų kaina , kai ant gamtinių dujų važinėja tik miesto autobusai ir dar kokie 100 automobilių visoje Lietuvoje . Visi važinėja naftos dujomis .

Edg

Kilometro kaina nustatoma maždaug taip:
1. Automobilio nuvertejimas
2. Remonto/eksploatacines išlaidos
3. Draudimas/kasko(jeigu reikia)
4. Lizingo/auto paskolos palūkanos
5. Kuro kiekis
6. Išvados: Visus šiuos rodiklius sudedam į 12 mėnesių (metams) ir padalinam iš nuvažiuoto metinio kilometražo. Sužinosite tikrą kilometro kainą.

Tigrometai

Pranešimas spaudai, o kur autorius, tarnyba, pr kontora? Prirasius nesamoniu geda prisipazinti? Panevezy is 5 krovyklu veikia 2.

Viktoras

Reklama geras dalykas. Bet, niekada nesuvedama buchalterija dėl gamybos, bei utilizacijos. Ateis laikas kai pasirodys, kad žalioji politika buvo klaida.

Taip

Istiesu, vejus raso. Nekalba po kiek metu reikes keisti baterija ir kiek kainuos ? Stai smugis elektromobiliui, tai pat puikiai pamateme kaip galima manipuliuoti elektros kainomis, ir dar momentas, jei jau tokie smugiai auto rinkai tai kodel via dar gaminami auto su vidaus degimo varykliu ? :)

Vaidulis

Ai, kažkokia skaičių beletristika ... . Kas kuom nori, tas tuom ir lai važiuoja, kad ir su burėmis ar kokia magija ar burtais. Tik būkit žmonės ir žiūrėkim savo panosę o ne aplinkinių.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas