Didieji automobilių gamintojai turėtų sunerimti: Europos rinką užvaldo kiniški automobiliai, naujausia statistika nieko gero nežada

Elektromobilių populiarumas auga kiekvieną dieną, o viena iš pagrindinių to priežasčių – dėl tobulėjančių technologijų mažėjančios gamybos sąnaudos. Tokių transportų kaina tampa vis patrauklesnė ir pirkėjai vis labiau linksta prie būtent tokių automobilių.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Didieji automobilių gamintojai turėtų sunerimti: Europos rinką užvaldo kiniški automobiliai, naujausia statistika nieko gero nežada

Europos Sąjungos statistikos agentūra „Eurostat“ paskelbė naujausius prekybos automobiliais duomenis. Dabar Kinija importuoja beveik 50 proc. Europos elektromobilių. Kalbant apie kontekstą, 2022 metais europiečiai įsigijo apie 9 mln. automobilių, iš kurių 12 proc., arba 1 mln. automobilių, buvo elektromobiliai. Iš jų 500 000 buvo pagaminti Kinijoje.

Dėl šios raidos iš esmės pasikeitė Europos ir Kinijos prekyba. Kinija yra svarbi Europos automobilių gamintojų rinka. Daugelį metų jie Kinijoje steigė bendras įmones, kuriose gamino žemos ir vidutinės kainos transporto priemones, t. y. didžiąją dalį šio eksporto sudarė prabangūs automobiliai.

Anksčiau prekybos balansas buvo apie 3-5 mlrd. dolerių Europos naudai. Tačiau per pastaruosius dvejus metus, šis balansas gerokai pasikeitė. Jis vis dar palankus Europai, tačiau sumažėjo iki maždaug 2 mlrd. dolerių. Beveik visas šis pokytis susijęs su elektra varomaisiais automobiliais.

Kinija akivaizdžiai auga ne tik elektromobilių gamybos srityje, bet ir kaip pagrindinė pasaulio eksporto rinkos dalyvė. Žvelgiant iš platesnės perspektyvos, ekonomistas Brad Setser neseniai „Twitter“ paskelbė duomenis, rodančius, kad per pastaruosius metus smarkiai išaugo bendras Kinijos automobilių eksportas. Dabar Kinija bene pirmą kartą savo istorijoje yra grynoji automobilių eksportuotoja, o didžiąją dalį šio augimo sudaro elektromobiliai.

Šis pasikeitimas turi svarbių pasekmių. Akivaizdžiausia – galimas prekybos įtampos didėjimas. JAV ir Kinija jau kelerius metus kariauja prekybos karą, o naujausi duomenys gerokai padidina tikimybę, kad į jį įsitrauks ir ES.

5 komentarų

Darius

Tai komunistai dirbtinai numuša kainas ir nori vakariečius sužlugdyti,jeigu ne liandsbergius tai jau ir duona kiniška valgytume...

Cha

Galvok galvok, kol visai nudurnėsi. O mes pirksim kiniškas prekes. Ne kinai nusiteikę prieš mus, o tik kvaili liandzbirkos pries juos.

jonas

kinijoje darbštŭs žmonės ir protingi kinai šaunuoliai be kinijos prekių krizė pasauliui nieko nebeįpirktume.

Egidijus

Mums koks skirtumas kad kinija su amerika veda prekybinį karą? Nereikia prekybą ir politiką painioti.

Ox

Labai didelis, kinietiški preke pirkdamas pagalvok kaip šita komunistine šalis nusiteikus mūsų atžvilgiu. Nereik daug proto turėt kad suprast jog kinai yra tas pats kas ryškiai, esant patogiai progai minimum apvogs, blogiausiu atveju dar ir karą čia atneš.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas