Didžiausia Prancūzijos taksi bendrovė atsisako „Tesla“ automobilių: sprendimas priimtas po itin kraupaus įvykio

Arnas Balčiūnas

2021-12-16, 12:30 (atnaujinta 2022-11-29, 02:05)

3 komentarai (-ų)
Didžiausia Prancūzijos taksi bendrovė atsisako „Tesla“ automobilių: sprendimas priimtas po itin kraupaus įvykio

„Tesla“ problemos su avarijomis, kuriose dalyvauja bendrovės elektromobiliai niekaip nesibaigia. Bendrovė pranešė Prancūzijos vyriausybei, kad nėra požymių, jog koks nors techninis jos automobilio gedimas galėjo sukelti mirtiną avariją Paryžiuje, kurioje dalyvavo „Tesla Model 3“ taksi, trečiadienį tokią informaciją pranešė Prancūzijos vyriausybės atstovas.

Paryžiaus taksi kompanija „G7“ sustabdė 37 „Tesla Model 3“ automobilių naudojimą savo automobilių parke po šeštadienį įvykusios avarijos, kurioje vienas žmogus žuvo ir 20 buvo sužeista. Pasak tyrimui artimo asmens, trijų žmonių būklė sunki.

„Žinoma, susisiekėme su „Tesla“ vadovybe ir jie mums sako, kad jų transporto priemonėse nėra jokių techninių problemų“, – žurnalistams sakė vyriausybės atstovas Gabrielius Attal. Jis pridūrė, kad vyriausybė laukia vykstančio teisminio tyrimo rezultatų. Transporto ministras Jeanas-Baptiste'as Djebbari sakė RMC radijui, kad kalbėjosi su „Tesla Europe“ generaliniu direktoriumi, kuris jam pasakė, kad nebuvo gauta jokių saugumo įspėjimų dėl „Model 3“. Jis pridūrė, kad automobilių gamintojas, renkantis išsamius duomenis iš savo transporto priemonių jutiklių ir kamerų, jam pranešė, kad atitinkamus techninius duomenis pateikė tyrėjams.

„Tesla“ kompanija, kuri yra elektrinių ir savaeigių transporto priemonių revoliucijos priešakyje ir kurios rinkos vertė siekia beveik 1 trilijoną dolerių, neatsakė į prašymus pakomentuoti situaciją. „G7“ kompanijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Yann Ricordel „Reuters“ teigė, kad nelaimė įvyko, kai ne darbo metu vienas įmonės taksi vairuotojas „Tesla Model 3“ automobiliu vežė savo šeimą į restoraną. „Vairuotojas bandė stabdyti, tačiau automobilis vietoj to įsibėgėjo“, - sakė Ricordelis.

„Reuters“ šaltinis Prancūzijos policijoje naujienų portalui teigė, kad degant raudonam šviesoforo signalui sustojęs minėtasis automobilis staiga pasuko į priekį, partrenkdamas ir kartu nusitempdamas dviratininką, kuris vėliau žuvo. Vairuotojas bandė sustabdyti automobilį, važiuodamas į šonines kliūtis, įskaitant šiukšliadėžes, ir dar labiau suprastino padėtį, taip pasakojo šaltinis policijoje, remdamasis paties vairuotojo įvykių versija, liudininkais ir vaizdo stebėjimo sistemomis.

Neaišku, ar automobilis veikė „Tesla“ autopiloto režimu, kuris savarankiškai atlieka kai kurias vairavimo užduotis. Pasak minėtojo „Reuters“ šaltinio, vairuotojo alkoholio testas buvo neigiamas. Teisminis šaltinis pranešė, kad buvo pradėtas tyrimas dėl netyčinės žmogžudystės. „Reuters“ gautame vaizdo įraše, kuriame užfiksuotas incidento vaizdas, matyti juodos „Tesla“ nuolaužos ir gatvėje išmėtytos šiukšlės. Buvo sulamdytas „Tesla Model 3“ kairės automobilio pusės šonas, sumaitotas priekinis kairysis ratas, išdužo priekinis stiklas.

Atrodo, kad automobilis eismo įvykio metu taip pat atsitrenkė į baltą furgoną, kurio priekis buvo apgadintas. Kituose socialiniuose tinkluose išplitusiuose kadruose buvo matyti, kaip po avarijos žmonės rūpinosi sužeistaisiais ir sukrėstais aplinkiniais.

„Tesla“ vadovą Eloną Muską 2021-aisiais „Time“ ir „Financial Times“ paskelbė „metų žmogumi“ už istorinį į automobilių pramonės perėjimą prie elektrinių transporto priemonių, žymus verslininkas taip pat pasiekė įspūdingą rezultatą su savo „SpaceX“ kompanija - į orbitą iš Žemės sėkmingai išsiuntė raketas.

Nacionalinė greitkelių eismo saugumo administracija, JAV automobilių saugos reguliavimo institucija, rugpjūtį pranešė, kad nuo 2016 m. išsiuntė komandas peržiūrėti ir tirti 31 „Tesla“ avarijos istoriją, per avarijas žuvo 10 žmonių, įtariama, kad jų metu buvo naudojamos išmaniosios vairuotojo pagalbos sistemos. Trijų avarijų atvejais institucija ištyrė ir atmetė „Tesla“ autopiloto funkcijos veikimo avarijos metu versiją.

E.Muskas ne kartą gynė „Tesla Autopilot“ autopiloto funkciją ir balandį „Twitter“ paskelbė, kad „Tesla“ automobilyje su įjungta autopiloto funkcija dabar yra 10 kartų mažesnė avarijos tikimybė nei tada, kai vairuojama standartinė, be autopiloto funkcijos valdoma transporto priemonė“. „Tesla“ taip pat pataria vairuotojams, kad jie turi nuolat laikyti rankas ant vairo ir būti dėmesingi ir tada, kai naudojasi autopiloto funkcija.

3 komentarų

Psichiatro asistentas

Nieko kito ir nebuvo galima tikėtis iš automobilio, kuriam suteikti įgaliojimai veikti be vairuotojo žinios. Kosminiuose laivuose iki šiol egzistuoja rankinio valdymo pirmumas, kas byloja apie elektronikos nepatikimumą iki 100%,o čia, matote, automobilio smegenys gali pačios veikti kaip nori...

Psichiatras

Prašau grįžti į palatą gerbiamasis. Kito seanso metu būtinai aptarsime jūsų baimę robotams.

Napoleonas iš gretimos palatos

Kodėl apie šiuos įvykius Prancuzijoje aš nebuvau informuots?

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Pranešimas spaudai

2024-04-19, 19:54

0 komentarų

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Šiuo metu už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, ar su neveikiančia gamintojo numatyta išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema eksploatavimą numatyta atsakomybė: asmenims – 100–300 eurų (už pakartotinį 300–500 eurų), juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 300–500 eurų (už pakartotinį 600–900 eurų).

Abiem teikiamais projektais siūloma fiziniams asmenims nustatytą atsakomybę už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, papildyti švelnesne nuobaudos rūšimi – įspėjimu.

„Įspėjimu siekiama, kad asmuo daugiau nenusižengtų ir galėtų pasitaisyti. Jis skiriamas, kai asmuo nusižengia pirmą kartą, supranta savo nusižengimo esmę, gailisi dėl savo padaryto teisės pažeidimo arba yra kitokių jo kaltę švelninančių aplinkybių ir yra netikslinga taikyti griežtesnę poveikio priemonę“, − pažymi projekto iniciatorius, Seimo narys A. Stončaitis aiškinamajame rašte.

Pasak jo, dažnu atveju transporto priemonės vairuotojas nežino, kad galimai daro pažeidimą, nes jo vairuojamas automobilis neišmeta matomų dūmų, o automobilio davikliai nerodo galimo gedimo.

Alternatyvaus projekto rengėja, Seimo narė A. Gedvilienė, pristatydama iniciatyvą dėl įspėjimo įteisinimo, tikino, kad 48 valandos tikrai nėra patogus laikas žmogui susitvarkyti automobilį, užsiregistruoti ir atlikti techninę jo apžiūrą. „Mūsų misija šiandien sumažinti įtampas visuomenėje, kad nebūtų žmonės gąsdinami, kad nebijotų, kad jų automobilis bus konfiskuotas, nes niekada tokio dalyko ir nebuvo siūloma teisės aktuose“, − teigė politikė Seimo posėdyje.

Seimas nuo šių metų pradžios aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams yra suteikęs teisę stabdyti transporto priemones ir tikrinti jų į aplinką išmetamų teršalų atitiktį techniniams motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimams, taip pat panaikinti motorinių transporto priemonių ir priekabų, kurių į aplinką išmetami teršalai neatitinka techninių reikalavimų, privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Pritarus projektams (Nr. XIVP-3626, Nr. XIVP-3628) po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 6 d.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas