Didžiosios automobilių bendrovės turėtų rimtai sunerimti: į Europą įsiveržė dar vienas elektromobilių gamintojas iš Kinijos, pademonstruotos pirmosios naujienos

Lukas Snarskis

2022-09-29, 07:25 (atnaujinta 2022-12-08, 16:54)

0 komentarų

Elektrinių automobilių rinkoje konkurencija didėja kone kasdien. Daugelis gamintojų vis dažniau pristato naujus modelius, o į šią rinką jungiasi ir daugybė mažesnių bendrovių. Bene aktyviausiai pastaruoju metu reiškiasi Kinijos bendrovės.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Didžiosios automobilių bendrovės turėtų rimtai sunerimti: į Europą įsiveržė dar vienas elektromobilių gamintojas iš Kinijos, pademonstruotos pirmosios naujienos

Vakar, trečiadienį, savo naujienas pademonstravo Kinijos automobilių gamintoja BYD, kuri į Europą atgabena tris elektromobilius. Tai pirmieji bendrovės modeliai, kurie taps prieinami mūsų regione, o pigiausias jų kainuos tik nuo 38 tūkst. eurų. Tačiau dar prieš pristatant savuosius automobilius, BYD atstovai trumpai prisistatė ir patys.

Pusės valandos pristatomajame vaizdo įraše buvo kalbama apie kompanijos istoriją, pasiekimus bei BYD planus kovojant su globaliniu atšilimu. Kompanijos atstovai akcentavo ir pirmąją savo užduotį už Kinijos ribų, kuri įvyko 1998 metais, turint vos 3 darbuotojus, 30 tūkst. JAV dolerių biudžetą ir pilną konteinerį baterijų. Dabar ši įmonė veikia daugiau nei 20 šalių ir pastaruoju metu siūlė baterijų saugojimo sprendimus, saulės baterijas ir elektromobilius.

Žinoma, pristatymo metu pagrindinis akcentas buvo pirmieji elektriniai automobiliai, kurie pasieks pirkėjus Europoje. Mūsų žemyne bus galima įsigyti tris modelis – tai „Atto 3“, „Han“ ir „Tang“. Visi jie naudoja kompanija sukurtą „e-Platform“ bazę ir turi „LFP blade“ baterijų paketus.

Pigiausias modelis iš šios trijulės – „BYD Atto 3“, kurio kaina prasidės nuo 38 tūkst. eurų. Gamintojo teigimu, šis modelis galės įveikti 420 kilometrų atstumą bei pasiūlys 11 kW įkrovimo galimybę namuose bei 88 kW greitąjį CSS įkrovimą. Nors šis modelis ir pigiausias, tačiau jis turėtų nustebinti savo interjero kokybe. Jis taip pat aprūpintas priekiniais varomais ratais su 150 KW varikliu, o maksimalus greitis siekia 160 km/h.

Antrasis modelis – sedanas „Han“, kurio kaina prasidės nuo 72 tūkst. eurų, o pagrindiniai jo konkurentai – „EQE AMG 43“ bei „BMW i4 M50“ modeliai. Akivaizdu, kad šis elektromobilis konkuruos su aukščiausios klasės transporto priemonėmis. „BYD Han“ yra aprūpintas keturiais varomais ratais, o jo variklio galia siekia 380 kW. Verta paminėti ir 3,9 sekundės trunkantį įsibėgėjimą nuo 0 iki 100 km/h bei maksimalų 180 km/h greitį.

Trečiasis elektromobilis, kuris atkeliauja į Europą – turbūt populiariausias BYD produktas. Septynvietis „Tang“ mūsų regione bus pasiūlytas nuo 72 tūkst. eurų. Šis variantas aprūpintas 380 kW varikliu su keturiais varomaisiais ratais. Remiantis WLTP vertinimu, pilnu įkrovimu jis turėtų įveikti maždaug 400 km. Šis SUV turėtų būti akį traukianti alternatyva tokiems modeliams kaip „BMW iX M50“ ar „Audi e-tron S“.

Pranešama, jog BYD artimiausiu metu turėtų atidaryti ne vieną parduotuvę įvairiose Europos vietose, o naujausi automobiliai pirkėjus Norvegijoje, Švedijoje, Danijoje, Nyderlanduose, Vokietijoje, JK bei Prancūzijoje pasieks dar iki šių metų pabaigos. Pirkėjai savo užsakymus galės pateikti jau nuo spalio mėnesio.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

„Volkswagen Golf“ 50-mečio proga – įspūdinga 3000 km kelionė į Vokietiją ir atgal istoriniu automobiliu

Pranešimas spaudai

2024-04-19, 17:14

0 komentarų

Laikui nepavaldus dizainas, patikimumas, praktiškumas ir laikmetį lenkiančios inovacijos – taip galima apibūdinti bet kurį „Volkswagen Golf“. Tai dar kartą patvirtino ir žurnalistas Vitoldas Milius, šio modelio 50-mečio proga įgyvendinęs vieną smagiausių savo pastarųjų metų kelionių.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Volkswagen Golf“ 50-mečio proga – įspūdinga 3000 km kelionė į Vokietiją ir atgal istoriniu automobiliu

Laikui nepavaldus dizainas, patikimumas, praktiškumas ir laikmetį lenkiančios inovacijos – taip galima apibūdinti bet kurį „Volkswagen Golf“. Tai dar kartą patvirtino ir žurnalistas Vitoldas Milius, šio modelio 50-mečio proga įgyvendinęs vieną smagiausių savo pastarųjų metų kelionių.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Automobilių entuziastas, įveikęs daugiau nei 3000 km maršrutą iki Eseno (Vokietija) ir atgal 1989 metais pagamintu „Golf“, sako, kad ši kelionė grąžino prisiminimus apie smagiausias akimirkas, per daugelį metų patirtas su įvairiais to paties pavadinimo modeliais.

Serijinė pirmosios kartos „Golf“ gamyba buvo pradėta dar 1974 metais. Per 50 metų nuo konvejerio nuriedėjo daugiau nei 37 mln. įvairių modifikacijų automobilių. Skaičiuojama, kad sėkmingiausią „Volkswagen“ modelį ir populiariausią visų laikų europietišką automobilį visame pasaulyje kasdien įsigyja daugiau nei 2000 pirkėjų. Įdomu tai, kad net 20 mln. „Golf“ per pusę amžiaus buvo pagaminti Volfsburgo (Vokietija) gamykloje.

Patikimumas, nekeliantis abejonių

Įspūdingą kelionę iki Esene vykusios „Techno-Classica“ parodos V. Milius įveikė ne technologiškai itin pažangiu ir puikių įvertinimų visame pasaulyje sulaukusiu atnaujintu aštuntos kartos „Golf“, o gerokai senesniu antros kartos modeliu. Jo vairuotam 1989 metais pagamintam „Volkswagen“ hečbekui Lietuvoje netgi suteiktas istorinio automobilio statusas. Ir nepaisant solidaus automobilio amžiaus, ilgoje kelionėje žurnalistas neturėjo nė menkiausių techninių iššūkių.

„Aišku, nereikėtų lyginti beveik prieš 30 metų gamintojo „Golf“ su šiuolaikiniu modeliu. Pavyzdžiui, mano automobilis neturėjo jokios komforto įrangos, netgi vairo stiprintuvo, o maksimalus išvystomas greitis siekė apie 130 km/val. Nepaisant to, kelionė buvo puiki ir galbūt nostalgija padarė savo, bet nejaučiau visiškai jokio nuovargio“, – kalba įdomiais kelionių projektais garsėjantis pašnekovas.

Balandžio 3-7 dienomis Esene vykęs „Techno-Classica“ renginys tradiciškai sutraukia technikos entuziastus iš viso regiono. Čia dalyvauja didžiausi Europos automobilių klubai, kolekcionieriai, puošybos specialistai, atsarginių detalių ir aksesuarų gamintojai. Stenduose demonstruojami įvairias restauravimo, perdarymo ir kitas paslaugas teikiančių įmonių įgūdžius atskleidžiantys įspūdingi tiek modernūs, tiek ir klasikiniai automobiliai. Skaičiuojama, kad didžiuliame automobilių mėgėjų sąskrydyje apsilankė maždaug 200 tūkst. Žmonių.

50-metį Esene aktyviai minėję didžiausių „Golf“ ir „Volkswagen“ klubų entuziastai nustebo sužinoję, kad V. Milius savąjį hečbeką atvairavo iš taip toli. Už ryžtą su devintajame dešimtmetyje pagamintu „Golf“ įveikti daugiau nei 1500 km maršrutą į vieną pusę žurnalistui netgi buvo skirtas specialus populiariojo modelio 50 metų jubiliejaus ženkliukas, kuriuo lietuvis padabino savo automobilio priekines groteles.

Maršrutą žurnalistas įveikė ne pačiu trumpiausiu keliu. Važiuodamas pirmyn, pakeliui užsuko į Volfsburgą (Vokietija), kuriame įkurta didžiausia „Volkswagen“ gamykla, o grįždamas aplankė Poznanės (Lenkija) automobilių parodą ir apžiūrėjo Gdanske (Lenkija) sukauptą daugiau nei 60 skirtingų „Volkswagen“ modelių kolekciją.

Retesni modeliai – gera investicija

V. Milių labiausiai žavi senieji GTI modeliai. 1976 m. pristatytas pirmasis „Golf GTI“ laikomas karštų hečbekų segmento pradininku. Anot žurnalisto, techniškai tvarkingų ribotos serijos GTI modelių kainos dabar gali viršyti ir 50 tūkst. eurų. Itin sparčiai didėja ir prižiūrėtų „Cabriolet“ modelių vertė. Įdomu tai, kad 1979 m. pristatytas pirmasis atviras „Golf“ modelis kurį laiką buvo perkamiausiu kabrioletu pasaulyje.

„Pirmos ir antros kartos „Golf“ modeliai apskritai išsiskiria nesenstančiu klasikiniu dizainu. O jei tai dar GTI modelis, papuoštas pagaminimo metus stilistiškai atitinkančiais BBS ar ATS ratlankiais ir skoningais aksesuarais, toks vaizdas nepalieka abejingų. Nenuostabu, kad tvarkingas toks automobilis dabar kainuoja daugiau nei naujas aštuntos kartos modelis. Retesnis „Golf“ dabar gali būti labai rimta investicija“, – komentuoja V. Milius, pridurdamas, kad praeityje turėjęs ne vieną „Golf“ ir netgi į automobilių sportą įsitraukęs būtent vairuodamas legendinį GTI.

Automobilis, padidinęs technologijų prieinamumą

Inovacijas „Volkswagen“ pradėjo jau 1974 m., pristatydama pirmos kartos „Golf“. Šis modelis išsiskyrė ne tik laikmečiui nebūdingu sumaniu erdvės planavimu ir priekinių varančiųjų ratų pavara, bet ir išpopuliarino dyzelinių variklių komplektavimą bei pristatė praktiško ir sportiško automobilio koncepciją.

1983 m. debiutavęs antros kartos „Golf“ išsiskyrė tokiomis naujovėmis, kaip aplinkos taršą mažinantis katalizatorius, stabdžių antiblokavimo sistema ABS ir visų varančiųjų ratų sistema. Nuo 1991 m. gamintas trečios kartos „Golf“ pirmasis turėjo priekines ir šonines oro pagalves ir greičio palaikymo sistemą, 1997 m. pasirodęs ketvirtos kartos modelis – elektroninę stabilumo programą (ESP) ir dvigubos sankabos pavarų dėžę (DSG), o penktasis – naują keturių svirčių galinę pakabą ir „bi-Xenon“ priekinius žibintus.

2008 m. pasirodę „Golf“ dar kartą priminė apie išskirtinį „Volkswagen“ dėmesį saugumui. Lazeriniu būdu suvirintas kėbulas atlaikė griežčiausius „EuroNCAP“ testus ir pelnė aukščiausią penkių žvaigždučių įvertinimą. Automobilyje pirmą kartą įdiegtos tokios pažangios sistemos, kaip automatinis tolimųjų šviesų perjungimas, parkavimo asistentas, pajudėjimo įkalnėje pagalba ir adaptyvusis važiuoklės valdymas.

2012 m. metų rugsėjį „Volkswagen“ visam pasauliui pristatė jau septintosios kartos „Golf“. Naujasis modelis buvo iki 100 kg lengvesnis už pirmtaką, o tai lėmė iki 23 proc. mažesnes degalų sąnaudas. Į gausų pažangiausių pagalbinių technologijų paketą buvo įtrauktos naujausios sistemos – avarinis stabdymas po susidūrimo, prisitaikantis greičio palaikymas, susidūrimo pavojaus stebėjimas su avarinio stabdymo funkcija ir daugelis kitų. 2014 m. debiutavęs naujasis vien elektra varomas „e-Golf“ tapo e-mobilumo eros pranašu.

Elektrifikacija tęsėsi ir 2019 m. rinkoje pasirodžius aštuntos kartos „Golf“, kuris buvo komplektuojamas su naujos kartos švelniojo hibrido sistemomis ir įkraunamomis hibridinėmis jėgainėmis. „Travel Assist“ įranga drauge su eismo juostos keitimo pagalba, susidūrimo pavojaus fiksavimu užtikrino aukštesnio lygio autonomiškumo funkcijas, o LED priekiniai ir galiniai žibintai – geresnį matomumą ir išskirtinį stilių. Papildomai siūloma adaptyvioji važiuoklė leido pasiekti kompaktinių modelių segmente iki tol nematytą komforto ir dinamiškumo derinį.

50 metų jubiliejų „Golf“ pasitiko svarbiais patobulinimais. Atnaujintas aštuntos kartos modelis išsiskiria intuityviai valdoma naujos kartos multimedijos sistema, aštresniu dizainu ir itin efektyviomis jėgainėmis. Įkraunamas „Golf“ hibridas elektros režimu dabar gali nuvažiuoti daugiau nei 100 km atstumą. Be to, automobilis pirmą kartą buvo papuoštas šviečiančiu „Volkswagen“ logotipu, o valdymo balsu asistentas veikia pasitelkiant „ChatGPT“ dirbtinio intelekto kalbos modelį.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas