Dviratininkai turi būti matomi keliuose: patarimai, kaip išlikti lengvai pastebimu ir užtikrinti saugumą

Dviratininkai turi būti matomi keliuose: patarimai, kaip išlikti lengvai pastebimu ir užtikrinti saugumą

Dviratininkai važinėjasi ne tik šiltuoju metų laiku, bet ir rudenį. Tačiau tamsiuoju metų laiku reikia pasirūpinti, kad dviratininkas kelyje būtų matomas, nes už savo saugumą pirmiausia esame atsakingi patys. Ilgiausiųjų nuotolių dviratininkas Arvis Sprudė primena, ką daryti, kad kelyje dviratininkas būtų matomas, ir atkreipia dėmesį į kitus saugumo niuansus.

Tinkami drabužiai

Metų pabaigoje greičiau temsta ir gerokai atvėsta, todėl reikia daugiau dėmesio skirti savo aprangai – ji turi būti šilta, dengti beveik visą kūną ir kartu užtikrinti, kad būtumėte pastebimas net iš didesnio atstumo. Rudenį važinėjantis dviračiu geriausia rinktis terminius apatinius arba šiltesnę striukę su vėjo nepraleidžiančiu sluoksniu, kuris apsaugos rankas ir kūną nuo greito atvėsimo. Tačiau norint, kad važiuojant dviračiu būtų ne tik šilta, bet ir saugu, judant mieste ar rečiau apgyvendintoje vietovėje, geriausia rinktis šviesius ir ryškių spalvų drabužius. Žinoma, dėl praktinių priežasčių viršutiniai drabužiai dažnai būna tamsių spalvų, tačiau tokiais atvejais verta pagalvoti apie papildomus šviesą atspindinčius elementus. Galite naudoti pritvirtinamus atšvaitus arba, kad būtumėte dar saugesni, apsivilkti liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Liemenių asortimentas labai įvairus ir leidžia išsirinkti patinkantį modelį – klasikinio stiliaus ar su dirželiais. Toks sprendimas leis aplinkiniams eismo dalyviams matyti dviratininką ir jam netrukdys važiuoti patogiai.

Dviratis su atšvaitais

Nesvarbu, kuriuo paros metu planuojate būti kelyje, kiekvienas dviratis turi turėti reikiamus šviesos elementus. Tai reiškia, kad priekyje turi degti baltas žibintas, o gale – raudonas, ant padangų stipinų turi būti pritvirtinti oranžiniai atšvaitai. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad žibintus reikia įjungti ir saulėtu oru, kad ir tokiais atvejais dviratininką laiku pastebėtų kiti eismo dalyviai. Tobulėjant technologijoms, atsirado ir išmaniųjų apšvietimo priemonių. Pats esu išbandęs „Garmin Varia RTL 515“ galinio vaizdo radarą su gabaritiniu žibintu. Tai yra ryškus žibintas su artėjančius eismo dalyvius aptinkančiu ir apie juos signalizuojančiu radaru, kurį galima montuoti ant beveik bet kurio dviračio. Tai patogus ir praktiškas sprendimas, nes dviratininkas tampa geriau matomas, taip pat suteikia daugiau saugumo įspėdamas apie aktyvų eismo srautą už dviratininko. Taigi, tai ypač naudinga priemonė tiek važiuojant mieste, tiek tarpmiestiniais keliais. Panašus sprendimas yra sukurtas ir priekiniams žibintams: „Varia™ UT800 Smart Headlight“. Be abejo, yra daugybė kitų išmaniųjų priedų, kurie labai praktiški ir gali labai pagerinti matomumą bei komfortą, kad dviratininkas jaustųsi saugus tiek savo treniruotėse bet kokioje aplinkoje, tiek kasdien važinėdamas keliais.

Saugus ir malonus judėjimas

Kad važiavimas dviračiu būtų ramesnis, planuojant kelionę rekomenduojama rinktis mažiau judrius kelius, nes rudens dienomis dviratininkus sunkiau pastebėti ir jie kartais gali „nustebinti“ tiek vairuotojus, tiek pėsčiuosius. Dviračio purvasaugiai irgi suteiks daugiau komforto, ypač lietingu oru, nes apsaugos kojas nuo drėgmės, o drabužius – nuo purvo. Kalbant apie saugumą kelyje, norėčiau paskatinti ir suaugusiuosius dėvėti šalmą, nes, kaip sakiau anksčiau, už savo saugumą kelyje pirmiausia esame atsakingi patys. Kartu tai yra puikus būdas suaugusiesiems rodyti pavyzdį vaikams, kaip tinkamai ir atsakingai judėti kelyje.

O tuos, kurie pastaraisiais metais pamėgo važiavimą dviračiu kaip kardiotreniruotę, tačiau šiuo metu atsisako važinėtis dėl nepalankaus oro ir esamų ribojimų, kviečiu pagalvoti apie dviračio treniruoklio įsigijimą. Vienas iš būdų optimizuoti finansus ir pirkinius – įsigyti išmanųjį treniruoklį, kuris leidžia kaip pagrindą naudoti savo dviratį, kuriuo važinėjatės lauke, jį pritaikyti ir mėgautis tikra važiavimo dviračiu patirtimi neišeinant iš namų. Pats neseniai pradėjau naudoti „NEO 2T Smart Trainer“, kuris padės pasiruošti sezonui. Šis sprendimas suteikia ir duomenų analizę, kurios neįmanoma gauti važiuojant keliu, be to, veikia tyliai ir netrukdo kitiems namiškiams.

Šiais laikais, tobulėjant išmaniosioms technologijoms, dviračiu galima važinėti ištisus metus. Jei negąsdina šiek tiek ekstremalesnės oro sąlygos, eidami važinėtis į lauką tamsiuoju paros metu, nepamirškite ir papildomų saugumo priemonių – atšvaitų ar liemenių, dviračio žibintų. Tačiau tikra važiavimo dviračiu patirtimi galite mėgautis ir būdami uždaroje patalpoje. Sprendimų yra!

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas