Dyzelinių automobilių era baigėsi: gruodžio mėnesio pardavimai fiksuoja istorinį automobilių rinkos įvykį

Arnas Balčiūnas

2022-01-20, 12:15 (atnaujinta 2022-11-28, 19:18)

14 komentarai (-ų)
Dyzelinių automobilių era baigėsi: gruodžio mėnesio pardavimai fiksuoja istorinį automobilių rinkos įvykį

Elektrinių automobilių populiarumas nuolatos auga, o tuo pačiu auga ir jų pardavimai. Tai puikiai iliustruoja ir gruodžio mėnesio rezultatai, kurie rodo, kad elektromobiliai pralenkė dyzelines transporto priemones. Toks atvejis vakarų Europoje užfiksuotas pirmąsyk, atskleidžia statistika.

Baterijomis varomi automobiliai gruodžio mėnesį sudarė 21 proc. visos mėnesio rinkos, kas yra geriausias rezultatas istorijoje. Dyzelinu varomų automobilių pardavimai siekė 19 proc., rodo 18 vakarų Europos valstybių pardavimai. Tiesa, mažėjantis dyzelinių transporto priemonių populiarumas – nėra labai didelė naujiena. Tokių mašinų pardavimai mažėjo kone visus metus, tačiau niekada populiarumu nenusileisdavo elektromobiliams.

Europos automobilių gamintojų asociacijos (ACEA) duomenimis, dyzelinių automobilių pardavimai lenkė elektromobilius pirmus tris metų ketvirčius. Iki rugsėjo mėnesio pabaigos buvo užregistruoti 2,3 mln. dyzelinių automobilių, tačiau tuo pačiu užfiksuotas ir 26 proc. registracijų sumažėjimas, lyginant su analogišku periodu 2020 metais. Elektromobilių registracijos perkopė 800 tūkst. ribą, o tai yra net 91 proc. augimas, lyginant su analogišku periodu 2020 metais. Šie duomenys buvo surinkti iš ES, JK ir EFTA šalių.

Įdomu tai, jog dyzelinių automobilių pardavimai mažėja jau nuo 2015 metų, po tuomet įvykusio „Volkswagen“ skandalo, susijusio su sukčiavimu. Dar tuomet tokio tipo transporto priemonių pardavimai sudarė maždaug pusę visos rinkos sandorių., tačiau gruodį užfiksuoti rezultatai jau sudaro vos penktadalį. Rinkos analitiko Matthias Schmidto duomenimis, gruodį buvo parduota 160 tūkst. dyzelinių ir 176 tūkst. elektrinių automobilių.

Verta pastebėti, jog prie tokio elektromobilių populiarumo augimo ženkliai prisidėti turėjo „Tesla“ rodikliai metų pabaigoje. Niekam ne paslaptis, jog JAV bendrovė skiria daugybę resursų ketvirčio pabaigoje, jog įgyvendintų arba viršytų nustatytus pardavimų planus.

14 komentarų

Lankytojas

Juokdariai,kol elektriniai ka nors aplenks tai kokiu 20 metu reikes,ir elektra uz dyka nebus, jokios cia ekologijos tik biznis . Kūrena anglis medi ,daro elekra ir rekia kad ekologiskai vaziuoja

Jolantas

Yra idiotu nematanciu energijos pabrangimo,ekektromobiliai pati prasciausia perspectiva ekologijai,bizniui taip,domekites istorija,niekas jums neduos pigios elektros,dekokit oziui.

Lankytojas

Tai isseiti kita parodyk jei toks protingas, idiote.

Gintaras

Kurena dyzelina kad pagamintu elektra ir didžiuojasi elektromobiliais tik visiškai pilnas idijotas gali taip elgtis ir galvot kad jau labai super tausoja gamta ir jau čia baisinė ekalogija...

to

baikit rasinet nesamones vidaus degimo varykliai dar ilgai bus nera elektryniu pasiulos nera irenginiu pakrauti ipirkti daugelis negali

Q.W

Tai tas batareikes palikit v.evropai kokie ju algos ir pas mus nera ko čia rašinėt neidomu

Jonas

Nes jų mažiau ir gaminti pradeda, tai ir mažėja pardavimai. Nauji dyzelinai dar vis taupiau nei benzai ar hibridai. Kol elektra iš iškastinio kuro virš 50 proc. , tol nematau jokio čia džiaugsmo dėl elektrinių auto...

Tomas

Niera ko tuos dyzelius gamint jau senei reikieji is rinkos išimti elektra ir benzinas

Tomas

Niera ko tuos dyzelius gamint jau senei reikieji is rinkos išimti elektra ir benzinas

Norm

O kad šiuolaikiniai dizeliai taupesni už benzininius, tai tau poch? O CO mažesnis tau irgi poch?

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas