Eilinis „Volkswagenas” į nugarą kvėpuoja sportiniam BMW: štai kokios naujų liaudies automobilių galimybės

Eilinis „Volkswagenas” į nugarą kvėpuoja sportiniam BMW: štai kokios naujų liaudies automobilių galimybės

Praėjo jau beveik dveji metai nuo tos dienos, kai dienos šviesą išvydo grynakraujis „Volkswagen” elektromobilis „ID.3”. Nors nemažai kritikų akcentuoja, jog jam dar toli net ir iki pigiausių „Tesla” modelių, gamintojas jo pardavimais nesiskundžia - šie elektriniai mažyliai jau kurį laiką rieda ir Lietuvos gatvėmis. Vis dėlto tarp šio eilinėms kelionėms skirto „Volkswagen” modelio vairuotojų atsiranda tokių, kurie sugalvoja jį išbandyti lenktynių trasoje ir... Nelieka nusivylę.

Internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame iš vairuotojo pozicijos nufilmuotas eilinio ir nė trupučio nemodifikuoto „Volkswagen ID.3” pasivažinėjimas bene garsiausioje lenktynių trasoje pasaulyje - Niurburgringe. Filmuotoje medžiagoje matoma, kaip „ID.3” vairuotojas važiuoja įkandin sportinio mėlynos spalvos „BMW M4”. Nors tiesiojoje šis 200 arklio galias turintis elektrinis hečbekas gauna į kaulus, posūkiuose jis sportiniam „BMW” praktiškai kvėpuoja į nugarą.

Turint galvoje, jog jis yra eilinis darbinis arkliukas, trasai paruoštas monstras, toks pasiekimas yra labai geras. Tam įtakos greičiausiai turi pora dalykų. Visų pirma, vaizdo įraše matoma, koks tikslus yra automobilio vairo mechanizmas. Priekiniai ratai idealiai klauso vairuotojo komandų ir juda jiems nurodyta kryptimi. Greičiausiai, prie to prisideda dėl dugne sumontuotų baterijų susidaręs žemas svorio centras ir anksčiau „Volkswagen” hečbekuose netaikyta galinių varomųjų ratų komponuotė. Taip pat galime paminėti greitą elektrinio motoro reakciją į greičio pedalo paspaudimą, kas ir lėmė tokį neblogą „Volkswagen ID.3” pasirodymą.

Žinoma, nereikia turėti iliuzijų, kad šis elektrinis debesėlis yra koks nors sportinis bolidas - 200 arklio galių ir nemažas svoris tikrai neskamba kaip itin patrauklus kokteilis, tačiau jis kur kas sportiškesnis nei serijinės gamybos „Golf”. Be to, „Volkswagen” šiuo metu įtemptai svarsto, ar pirkėjams nepasiūlyti sportiškesnės „ID.3 GTX” modifikacijos, kurią gavo „ID.4” šeima.

Manėte, „Tesla” pažangumu neprilygsta niekas? Pasirodo, „Volkswagen” neatsilieka

„Tesla” automobiliai daugelio žmonių yra laikomi pralenkusiais laiką. Ypatingas gamybos procesas, prekyba internetu be jokių atstovybių, mygtukus salone pakeitęs ekranas, o svarbiausia - ypatingi elektrinės pavaros ir baterijų sprendimai - leidžia „Tesla” laikyti nepavejamu elektromobilių rinkos lyderiu. Vis dėlto panašu, kad „Volkswagen”, jos konservatyvieji konkurentai iš Vokietijos, nuo jos ne tik neatsilieka, bet ir lipa ant kulnų.

Šveicarijos investicinio banko užsakytas „Volkswagen ID.3” elektromobilio išardymas ir techninių sprendimų analizė nustatė, kad šio gamintojo „MEB” elektrinė automobilių platforma yra kur kas pažangesnė, nei tikėtasi:

„ID.3 analizė rodo, kad „Volkswagen” sukūrė itin modernią visiškai elektrinę platformą. Tai leidžia visai gamintojo įmonių grupei pasiūlyti patrauklius elektrinius automobilius visame savo asortimente ir garantuos puikias pajamas”, - įsitikinę analizę atlikę ekspertai.

„Bloomberg” gavo prieigą prie šios ataskaitos ir pranešė, jog, „UBS” manymu, „Volkswagen” pagaliau gali konkuruoti su „Tesla” kaina, baterijų tankiu ir efektyvumu. Patrick Hummel vadovaujami analitikai netgi pavadino „Volkswagen ID.3” geriausiu elektromobiliu, kurį sukūrė senosios automobilių pramonės atstovas.

„Volkswagen” taip pat nusprendė pasidalinti kai kuriomis tyrimo išvadomis:

  • Kompanijos naudojama „MEB” platforma kainos prasme yra visiškai konkurencinga JAV elektromobilių pionierei „Tesla”.
  • „Volkswagen” sugebėjo pasiekti maksimalų rezultatą efektyvumo, gamybos masto ir baterijų energijos tankio kategorijose.
  • Kalbant apie baterijų kainą, „Volkswagen ID.3” patenka į pasaulio geriausiųjų trejetuką - baterijos celė, kurioje talpinama viena kilovatvalandė, kainuoja maždaug 100 JAV dolerių.
  • Šiuo metu pirmaujančių gamintojų elektromobiliai galimai jau 2025 metais pasieks automobilių su vidaus degimo varikliu lygį pagal kainą ir pelno maržą.
  • Programinės įrangos ir ekosistemos kategorijoje „Volkswagen” vis dar atsilieka nuo „Tesla”. Kita vertus, „Volkswagen” yra pirmaujančioje pozicijoje tarp kitų senųjų automobilių gamintojų.

Šios puikios žinios nemenkai atsiliepė „Volkswagen” akcijoms - kylanti jų kaina padidino bendrovės vertę rinkoje beveik 100 milijonų eurų. Tokio didelio šuolio Vokietijos milžinė nebuvo patyrusi nuo „Dieselgate” skandalo laikų.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas