Įkrovimo galimybės jau viršijo vairuotojų poreikius, tačiau elektromobilių baimė ir mitai išlieka ir toliau

Kas realiai trukdo plėsti elektromobilių tinklą? Kodėl žmonės vadina elektromobilius ateities transportu, tačiau vis dar perka benzininius ar dyzelinius? Atsakymas: baimės ir mitai.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Įkrovimo galimybės jau viršijo vairuotojų poreikius, tačiau elektromobilių baimė ir mitai išlieka ir toliau

Vairuotojai vis dar baiminasi, jog vienu įkrovimu galima nuvažiuoti trumpą atstumą, jog nuolat reikia žvalgytis kur randasi EV įkrovimo stotelės, yra baimė „užgesti“ viduryje kelio ir pan. Tačiau šios baimės jau turėjo būti paliktos praeityje dar prieš dešimtmetį. Deja, vis dar kalbame apie tai ir kasdien griauname tuos pačius atgimstančius mitus.

Faktas: EV vienu įkrovimu nuvažiuoja daugiau nei mums reikia

Pirmųjų elektromobilių (atsukus laiką daugiau nei dešimtmetį atgal) trumpas nuvažiuojamas atstumas vienu įkrovimu lėmė užsitęsusią vairuotojų baimę, kaip reikės nuvažiuoti iš taško A į tašką B, kur reikės pasikrauti elektromobilį, kaip planuoti maršrutą, kad būtų įkrovimo stotelės pakeliui?

Būtent šis perdėtas nerimas dėl įkrauto elektromobilio nuvažiuojamo atstumo yra viena iš svarbiausių kliūčių platesniam elektromobilių pritaikymui. Populiarus automobilių gamintojas Volvo netgi nustatė, kad 58 proc. vairuotojų teigia, kad nerimas dėl nuvažiuojamo atstumo yra kliūtis įsigyti elektromobilį. Gamintojas taip pat praneša, kad nors 65 proc. elektromobilių vairuotojų pirmą kartą įsigiję elektromobilį nerimavo dėl nuvažiuojamo nuotolio, jausmas išnyksta po kelių mėnesių naudojimo.

Kodėl taip greitai pasikeičia nuomonė? Nes realiai EV vienu įkrovimu nuvažiuoja daugiau nei mums iš tiesų reikia.

Faktas: 8 iš 10 vairuotojų per dieną nuvažiuoja mažiau nei 100 km

Tyrimas, atliktas su 632 186 transporto priemonėmis visoje Europoje, atskleidė, kad 8 iš 10 vairuotojų per dieną nuvažiuoja mažiau nei 100 km. Tame pačiame tyrime taip pat nustatyta, kad 6 iš 10 vairuotojų kasdien nuvažiuoja mažiau nei 50 km.

Kadangi dauguma elektromobilių vienu įkrovimu gali nuvažiuoti vidutiniškai 300 km, tai reiškia, kad elektromobiliai jau viršija daugumos vairuotojų kasdieninius poreikius.

Kasdien savo elektromobilius naudojantiems vairuotojams pakanka turėti efektyvų įkroviklį namuose ir (arba) darbe, kad būtų išvengta galios trūkumo.

Be to, kadangi elektromobilių mūsų keliuose eksponentiškai daugėja, didėja ir investicijos į jų pasiūlą. Pasaulyje žinomų gamintojų, tokių kaip Kia, Hyundai ar Audi, modeliai dabar vienu įkrovimu gali nuvažiuoti daugiau nei 400 km. Naujausias Tesla Model S Long-Range gali nuvažiuoti net 610 km visiškai įkrautas. Taigi nuvažiuoti savaitgaliui į Palangą iš Vilniaus galima be jokių sustojimų.

Dabar, kaip ir bet kurios kitos rūšies transporto priemonėse, elektromobilių vairuotojai turi kur sustoti ir papildyti akumuliatorių. Čia vėl matome technologijų pažangą, nes daugėja greito įkrovimo stotelių, tad įkrovimo laikas vis trumpėja. Nespėji išgerti kavos puodelio, o elektromobilis jau pilnai įkrautas.

Faktas: 19 įkrovimo taškų šimtui km visoje Europoje

Viešųjų įkrovimo stotelių skaičius Europoje padidėjo 84 kartus nuo 2011 iki 2020 metų. Esame tik naujos elektra varomų transporto priemonių eros pradžioje, tad įkrovimo stotelių skaičius tik didės. Ir nors Lietuva kol kas šios statistikos mažojoje pusėje, spartus stotelių diegimas iš ties juntamas ir pas mus.

Įkrovimo infrastruktūra jau plačiai prieinama šalyse, kuriose sparčiai vystosi elektromobilių rinka, daugiausia didžiosiose Vakarų šalyse bei Skandinavijoje. 2020 metais ES buvo daugiau nei 200 000 viešųjų įkrovimo stotelių, taip pat vidutiniškai 19 greitųjų viešųjų įkrovimo punktų 100 km Europos greitkeliuose, taip užtikrinant saugumą ir komfortą važiuojantiems didesnius atstumus.

Žinoma, didėjant elektromobilių savininkų skaičiui, didėja ir greito įkrovimo stotelių poreikis, o didėjant poreikiui, plečiamas įkrovimo stotelių tinklas. Viskas tarpusavyje susiję.

Remiantis Europos Komisijos skaičiavimais, iki 2030 m. mums reikės 3 milijonų viešai prieinamų įkrovimo taškų visoje Europoje. Tai yra 15 kartų daugiau nei yra dabar.

Bijoti nėra ko, svarbu greičiau tai suprasti

Kaip matote, paprastai važinėdami mieste neišnaudojame pilnai įkrauto akumuliatoriaus. Tuo tarpu pajudėję atostogų į kitą miestą ar net kitą šalį, turime pakankamai energijos nuvykti kelis šimtus kilometrų be sustojimo. Tuo tarpu Vakarų Europos šalyse ar Skandinavijoje, kur elektromobilių jau yra daugiau, įkrovimo stotelių statistiškai yra kas 5 km. Sunku įsivaizduoti, kaip esant tokiai situacijai galima būtų iškrauti akumuliatorių.

Kuomet baimė dėl akumuliatoriaus išsikrovimo praeina, galima pilnai išnaudoti elektromobilių privalumus ir mėgautis švaresnėmis, saugiomis kelionėmis šiuolaikiška ateities transporto priemone.

Straipsnį paruošė www.evlaidai.lt

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

3 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Vatnykas

Elektromobilis turi : vienu pakrovimu nuvaziuoti 1000km, pasikrauti per 10 minučių, stotelių turi būti kaip dabar degalinių, būti pigesnis už dabartinius ir nuvaziuojamas kilometras pigesnis, nei įprastiniu varikliu. Kai visos šios salygos bus išpildytos, persėsiu is dyzelio i elektromobilį.

Jonas

Sudas yra sudas liks jusu elektrynei! Ko kisat susikta Vilniu o tupo cia visa lt. Isgamos zurnaliugos. Zmones kiti vaziuoja ir penkis simtus ir daugiau kur lt mastu tos stoteles?

Ali

Nekvailinkit žmonių. Lietuvoj,užmiestyje stotelių ir trūksta ir dažnai neveikia!!!! Turiu EA tai žinau, tai kol kas didžiulė problema

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas