Jautriausia kiekvieno automobilio dalis – stiklas: naudingi patarimai kaip apsaugoti ir ką daryti nepavykus

Automobilio stiklo pažeidimų šalinimas ar viso stiklo keitimas – vienas dažniausių darbų, kurį atlieka automobilių savininkai, turintys KASKO draudimą.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Jautriausia kiekvieno automobilio dalis – stiklas: naudingi patarimai kaip apsaugoti ir ką daryti nepavykus

Ekspertai atkreipia dėmesį, kaip tokių žalų išvengti ir ką daryti, jeigu stiklas jau skilo.

„Stiklo žalos sudaro maždaug penktadalį visų KASKO žalų, iš jų didžioji dalis – dėl priekinio stiklo apgadinimų, daugiausiai dėl akmenėlių ar kitų priežasčių atsiradusių įdaužų. Šoniniai ir galiniai automobilių stiklai dažniau nukenčia dėl vagysčių ar kitų įvykių, nutikusių ne kelyje. Stiklai pagal draudimą gali būti ir keičiami, kai pažeidimo plotis yra didesnis nei 2,5 cm, ir taisomi, kai pažeidimas būna mažesnis. Trimis ketvirčiais atvejų, kuomet kreipiasi klientai, langą tenka keisti“, – sako Andrius Gasparavičius, BTA Transporto žalų reguliavimo skyriaus vadovas.

„Grėsmių automobilių stiklams kyla visais sezonais. Tačiau daugiausiai klientų sulaukiame vasarą, kai žmonės daugiau keliauja. Šiltuoju metų laiku remontuojami keliai ir tokiuose ruožuose pasitaiko skaldos. Nesilaikant saugaus atstumo iki priekyje esančio automobilio iš po šio ratų gali išskrieti akmenukai ir įskelti stiklą. Žiemą akmenukai gali būti išsviedžiami, kai dėl sniego ir kitų sąlygų padangos daugiau prasisuka. Be to, žiemą išauga rizika, kad ir mažos įdaužos plėsis į didelį skilimą dėl į įdaužos vidų patekusios drėgmės ar temperatūrų skirtumo automobilio salone ir lauke“, – patirtimi dalijasi Darius Janavičius, „Stiklita Market“ direktorius.

Jo teigimu, didesnė įdaužos rizika yra toms transporto priemonėms, kurių stiklai įtaisyti beveik vertikaliai.

„Tai būdinga visiems vilkikų modeliams, didesnei daliai mikroautobusų, visureigiams. Į jų stiklus akmenukas atsitrenkia kaip į sieną ir perduoda visą savo energiją. Kuo nuožulnesnis stiklo montavimas, tuo saugiau, nes nuo jo akmenukas rikošetuoja ir poveikis stiklui būna minimalus“, – aiškina stiklų taisymo ekspertas.

Ką daryti skilus stiklui?

Jeigu automobilio stikle atsirado pažeidimas – pirmiausia vairuotojas turėtų pažeidimo vietą nuvalyti ir užklijuoti lipnia juostele, kad ji neužsiterštų ir negautų drėgmės. Nuo šių veiksmų priklauso, kaip lengvai ir kokybiškai pavyks stiklą pataisyti.

Jei automobilis yra apdraustas KASKO draudimu ir sutartyje numatyta transporto priemonės stiklų apsauga – kreiptis į savo draudimo bendrovę, nepriklausomai nuo to, ar stiklą reikės keisti, ar remontuoti.

„Į specialistus rekomenduojame kreiptis vos pastebėjus įdaužą. Meistras pagal pažeidimo dydį, vietą stikle, būklę, skilimo riziką ateityje ir kitus faktorius įvertins, ar ją galima remontuoti“, – sako D. Janavičius.

Jo teigimu, įprastai remontuoti galima tuos pažeidimus, kurie yra ant permatomos stiklo dalies, ne didesni nei 2-2,5cm skersmens ir nuo bet kurio stiklo krašto nutolę ne mažiau nei per 5 centimetrus.

„Meistras pažeidimo vietą kruopščiai nuvalo, jei reikia – pragręžia specialiu plonu grąžteliu ir per skylutę įleidžia stiklo remontui skirtus polimerinius klijus. Jie išdžiovinami specialia UV lempa. Po džiovinimo klijų perteklius pašalinamas ir įdaužos vieta nupoliruojama. Darbas trunka iki pusvalandžio. Po jo stiklas atgauna savo pirminį stiprumą, o klientas išsaugo originalų stiklą ir gamyklinį stiklo įklijavimą. Be to, toks procesas yra nepalyginamai tvaresnis už stiklo keitimą“, – remonto procesą apžvelgia serviso vadovas D. Janavičius.

Ką daryti, kad aplenktumėte langų servisą?

Anot „Stiklita Market“ serviso vadovo, pagrindinis stiklų apsaugos nuo skilimo veiksnys yra saugus atstumas tarp automobilių ir saugus greitis. Tai užtikrina, kad iš po kito automobilio ratų išlėkęs akmenukas nepataikys į jūsų automobilį. Todėl, jei kelyje jus aplenktų kitas automobilis, D. Janavičius ragina nespausti akceleratoriaus, kad kuo greičiau padidėtų atstumas tarp transporto priemonių.

„Važiuojant žvyrkeliu svarbu atkreipti dėmesį į prasilenkiančius automobilius. Jei matote, kad priešinga kryptimi transporto priemonė juda dideliu greičiu – stenkitės laikytis kuo dešiniau, sumažinkite greitį ar net visai sustokite“, – ragina ekspertas.

Jis sutiko ir tokių serviso klientų, kurių stiklas skilo po to, kai važiuojant siauru asfaltuotu keliu priekyje esantis automobilis užvažiavo ant neasfaltuoto kelkraščio ir pakėlė akmenukų debesį.

Valytuvus D. Janavičius ragina keisti bent kartą per metus ir būtinai pasitikrinti jų būklę rudenį, kai pagausėja kritulių, pradeda prastėti matomumas bei vairavimo sąlygos. Žiemą valytuvų šluotelės dėvisi sparčiau, todėl pasibaigus šaltajam sezonui juos taip pat verta patikrinti. Ne tik dėl to, kad jie gali subraižyti stiklą – gera valytuvų būklė užtikrina ir gerą matomumą, todėl didina bendrą važiavimo saugumą.

A. Gasparavičiaus teigimu, neretai pasitaiko, kad automobilio naudotojas stiklus žiemą subraižo ir pats. „Rizika kyla tuomet, kai ant rečiau plaunamo automobilio iškrenta sniegas. Prieš važiavimą valant tokią transporto priemonę nuo jos būna braukiamas sniego ir smulkaus purvo mišinys, galintis subraižyti stiklo paviršių. Dėl to rekomenduojame neužmiršti žiemą apsilankyti automobilių plovykloje“, – primena draudimo bendrovės atstovas.

„Auksinė taisyklė, kuria galima vadovautis ne tik kalbant apie automobilių langus, bet ir apie viską gyvenime – prevencija yra geriau už problemų šalinimą. Kai kurie veiksmai, apsaugantys nuo langų apgadinimų, iš pirmo žvilgsnio atrodo pertekliniai. Tačiau jų nesiėmus ir susidūrus su realia problema nepatogumai – net jei patirtą žalą atlygins draudimas – bus didesni už atsargumo kainą“, – sako A. Gasparavičius.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas