Legendinis BMW elektromobilis, kurį lietuviai vairuoja iki šiol: kuo ypatingas „BMW i3“ ir kodėl jis pralenkė laiką?

Arnas Balčiūnas

2023-05-28, 08:00

0 komentarų

Elektrinių automobilių rinkoje vis labiau auga konkurencija. Daugelis gamintojų jau dabar fokusuojasi į elektromobilių gamybą, o naujienos apie naujus modelius pasirodo kone kasdien. Tačiau populiarūs išlieka ir gerokai senesni elektromobiliai.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Legendinis BMW elektromobilis, kurį lietuviai vairuoja iki šiol: kuo ypatingas „BMW i3“ ir kodėl jis pralenkė laiką?

Elektrinis „BMW i3“ automobilis pirmą kartą buvo pristatytas dar 2013 m. pabaigoje. Tai buvo kompaktiška visiškai elektrinė transporto priemonė, kuri iš pradžių turėjo dvi versijas: visiškai elektrinę ir su atstumo didinimo įrenginiu.

Nors automobiliui jau 9 metai, jo technologija buvo tokia pažangi, kad net ir šiandien joks įprastas elektromobilis tam tikrais aspektais jam neprilygsta. Išsiaiškinkime, kodėl šis automobilis gerokai pranoko savo laiką, ir pažiūrėkime, ar šiandien yra prasmės jį pirkti kaip naudotą.

Kėbulas ir važiuoklė

Colinas Chapmanas, „Lotus“ įkūrėjas, ištarė garsius žodžius, kad svarbiausia „pridėti lengvumą“, o BMW su savo i3 šią idėją priėmė giliai į širdį. Anglies pluoštu sustiprintas plastikas (trumpai – CFRP), aliuminis ir magnis – tokios medžiagos buvo naudojamos „BMW i3“ konstrukcijoje. Jos buvo (ir vis dar yra) negirdėtos masinės gamybos automobilyje. Kodėl? Nes jos labai brangios, ypač anglies pluoštas ir magnis. Be to, masinė anglies pluošto dalių gamyba yra labai sudėtinga.

i3 buvo sudarytas iš dviejų pagrindinių modulių – gyvenimo modulio ir pavaros modulio. Gyvenimo modulis iš esmės buvo keleivių salonas, pagamintas iš anglies pluošto plastiko. Tai suteikė išskirtinį standumą, kuriam neprilygsta jokia kita medžiaga, ir maksimalų saugumą keleiviams. Kietumas buvo toks didelis, kad nereikėjo jokio kėbulo statramsčio!

Pavaros modulis buvo pagamintas iš aliuminio, jį sudarė automobilio važiuoklė ir pavaros elementai, o magnis buvo naudojamas prietaisų skydelio laikančioje konstrukcijoje. Ar visa tai pasiteisino? Tikrai taip. Pradinis „BMW i3“ su 18,8 kWh akumuliatoriumi svėrė vos 1270 kg. Dar niekada nebuvo tokio masinės gamybos automobilio, kuris būtų pagamintas naudojant tokias medžiagas ir technologijas.

Jėgos agregatas ir aukštos įtampos sistema

i3 buvo sukurtas remiantis specialia elektromobilių platforma ir visapusiškai išnaudojo šį faktą. Variklis buvo įrengtas gale ir varo galinę ašį, o tai elektromobilyje yra geriausias sprendimas. Tai padeda ETP kuo geriau susidoroti su išilginiu pagreičiu, nes sukimo momentas elektros variklyje pasiekia piką jau nuo 0 aps./min. i3 naudoja 3 fazių nuolatinio magneto sinchroninį variklį, kuris yra efektyviausias elektromobilių variklio tipas, o jo teorinis efektyvumas siekia iki 94 %.

„BMW i3“ buvo galima įsigyti dviejų galingumų – 170 AG ir 184 AG „S“ versiją, kuri pasirodė vėliau automobilio gyvavimo ciklo metu. Maksimalus sukimo momentas buvo atitinkamai 250 Nm ir 270 Nm. Vieno greičio pavarų dėžės bendras (kartu su diferencialu) redukcijos koeficientas buvo 9,67:1. Tai reiškia, kad įprastos versijos ratų sukimo momentas buvo 2418 Nm, o „S“ versijoje – 2611 Nm.

Šie sukimo momento ir galios rodikliai kartu su palyginti mažu automobilio svoriu sudarė labai neblogus pagreičio skaičius – 0–100 km/h per 7,2 s bazinėje versijoje, o „S“ – 6,9 s. Didžiausias greitis buvo elektroniniu būdu apribotas iki 150 km/h ir 160 km/h, atitinkamai.

Per visą automobilio gyvavimo ciklą BMW į i3 sumontavo tris skirtingas skysčiu aušinamų akumuliatorių versijas: 60Ah, 94Ah ir 120Ah su ličio jonų įkrovimu. Žinoma, BMW pateikti talpos skaičiai nėra tiesiogiai verčiami kWh, tačiau kartu su vardine akumuliatorių įtampa grynoji energijos dalis buvo atitinkamai 18,8 kWh, 27,2 kWh ir 37,9 kWh kWh, o nuvažiuojamas atstumas nuo 160 km iki 285 km.

Kadangi pirmasis i3 naudojo 18,8 kWh, o jo nuvažiuojamas atstumas buvo ribotas, BMW taip pat pasiūlė atstumą prailginančią versiją. Joje buvo naudojamas dviejų cilindrų 647 cm3 darbinio tūrio motociklo variklis iš „BMW Motorrad“, kuris tarnavo tik kaip elektros generatorius ir 60Ah versijai pridėdavo iki 300 papildomų kilometrų.

Važiuoklės komponentai

„BMW i3“ buvo įrengta visiškai nepriklausoma pakaba. Priekinėje ašyje buvo naudojamas klasikinis „McPherson“ statramsčio dizainas su apatine svirtimi, o gale – sudėtinga penkių svirčių konstrukcija, kuri yra viena iš geriausių pakabos architektūrų, kokią tik gali turėti automobilis. Šie protingi pakabos pasirinkimai leido automobiliui maksimaliai padidinti valdymo savybes, išlaikant labai gerą komfortą.

Kalbant apie ratus ir padangas, pasirinkimai buvo šiek tiek keisti. „BMW i3“ naudojo 155/70/R19 ratų ir padangų derinį. Dideli ratai šiandien elektromobiliuose yra norma ir tai suprantama, nes tokiu būdu geriau valdomas sukimo momentas. Labai siauros 155 mm pločio padangos buvo praktiškai vienintelis BMW būdas sumažinti aerodinaminį pasipriešinimą ir pasipriešinimą riedėjimui.

„S“ versija dėl savo labiau sportinės krypties naudojo asimetrinį matmenų derinį tarp priekinės ir galinės ašies. 175/55/R20 priekyje ir 195/50/R20 gale. Stabdžių sistemoje buvo sumontuoti ventiliuojami diskai ant visų ratų, tačiau, kaip ir bet kuriame elektromobilyje, didžioji dalis kasdienio stabdymo buvo valdoma varikliu, kurio maksimali rekuperacinė galia yra 50 kW.

Aerodinaminės charakteristikos yra labai svarbios bet kuriame elektromobilyje ir i3 rodė neblogus skaičius - projekcijos plotas buvo 0,69 m2 (Cd buvo 0,29, priekinė dalis 2,38 m2).

Salono filosofija

Novatoriška „BMW i3“ dvasia buvo ir automobilio viduje. Kėbulo statramsčio nebuvimas, priešingos priekinės ir galinės durys bei lygios grindys sukūrė erdvumo jausmą, kurio anksčiau nebuvo supermini automobilių segmente. Kai kurioms šiandienos interjero ekranų tendencijoms įtakos turėjo būtent i3.

Šiandien industrijoje plačiai naudojamas smulkus prietaisų skydelio ekrano išdėstymas, papildytas didesniu informaciniu ir pramogų ekranu, kurie abu laisvai sumontuoti. Kalbant apie naudojamas medžiagas, vienas iš pagrindinių tikslų buvo tvarumas. Perdirbtas plastikas, eukalipto mediena, alyvmedžių lapų ekstraktas kaip natūralus atspalvio reagentas ir kenafo augalas buvo naudojami siekiant pabrėžti aplinkai draugišką automobilio charakterį.

Visos šios interjero savybės papildė bendrą automobilio filosofiją.

Ar „BMW i3“ vis dar aktualus ir šiandien?

Tikrai taip.

„BMW i3“ naudojamų technologijų ir medžiagų lygis yra labai aukštas. Vienintelė sritis, kurioje akivaizdu, kad jau praėjo keli metai, yra baterijos energijos kiekis. Didžiausia i3 įmontuota baterija buvo 37,9 kWh, o tai yra mažai pagal šiandienos standartus.

Tokio dydžio akumuliatoriaus visiškai pakanka važinėti mieste, tačiau jis apriboja keliones greitkeliais ar ilgais atstumais. Nepaisant to, „BMW i3“ ir šiandien yra geras pasirinkimas elektromobiliui su dėmesiu miestui, kuris neatsisakytų ir trumpos kelionės į kaimo vietovę.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas