Lietuvis sužibėjo prestižinėse automobilių ištvermės varžybose „Ligier JSCup France“

Pranešimas spaudai

2023-04-07, 08:40

0 komentarų

Lietuvis Kasparas Vingilis su ekipažu itin sėkmingai pasirodė vienose svarbiausių ištvermės lenktynių „Ligier JSCup France“ antrajame sezono etape „Le Mans Bugatti“ trasoje Prancūzijoje – iškovojo pirmąją vietą AM kategorijoje ir bendroje įskaitoje su profesionalų grupe finišavo ketvirti.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Lietuvis sužibėjo prestižinėse automobilių ištvermės varžybose „Ligier JSCup France“

19-metis Lietuvos sportininkas yra vienintelis Lietuvos atstovas šioje prestižinėje serijoje. 6 valandas trunkančiose varžybose dalyvauja ekipažai, sudaryti iš dažniausiai trijų vairuotojų, kurie kas 45 keičiasi. Lietuvio komandoje – du profesionalai prancūzai M. Petit ir Maurin, turintys didelę lenktynių patirtį, įskaitant „Le Mano“ varžybas.

Šiame etape dalyvavo 22 komandos iš Prancūzijos, Italijos, Belgijos, Vokietijos, tarp jų vairuotojai ir iš kitų šalių – Portugalijos, Šveicarijos ir kt.

Strategija pasiteisino

K. Vingilis sakė, kad varžybos buvo labai konkurencingos, be to, papildomų iššūkių kėlė oro sąlygos, todėl labai džiaugiasi iškovotu rezultatu šioje profesionalų lygoje.

„Tikėjomės kažko panašaus, bent užlipti ant podiumo. Pirmame etape Valencijoje taip pat gerai sekėsi, laikėmės tarp lyderių, tačiau koją pakišo techniniai gedimai“, – teigė lietuvis. Jo ekipažas, startavęs 11 pozicijoje, jau pirmame rate iškovojo geriausias pozicijas ir per likusias 6 valandas sugebėjo tai išlaikyti.

„Buvo sudėtinga dėl oro būklės – vis praeidavo lietaus debesys, galintys apsunkinti vairavimą trasoje, tačiau mums gerai sekėsi priimti strateginius sprendimus dėl padangų ir vairuotojų pakeitimo ir labai sėkmingai veržėmės į priekį. Per varžybas bet kokiu atveju reikia tam tikrą kiekį sustojimų padaryti, o kai stipriai palyja, reikia priimti sprendimą dėl padangų keitimo – stoti ar ne, nes viskas užtrunka papildomai. Nesinori daryti daugiau nei reikia. Tenka žaibiškai spręsti, ar išbūti ant trasos – bandyti išgyventi, ar stoti, bet sugaišti laiko. Laimi nebūtinai greičiausieji, bet tie, kurie pasirenka geriausią strategiją. Manau, mums labai pasisekė su lietaus situacija, nes išlaukėme – sustojome padangas pakeisti tuo metu, kai reikėjo keistis vairuotojui. Tempėme iki galo, kol dar lietaus nebuvo. Ir tik išvažiavus į trasą pradėjo smarkiai lyti. Tuo tarpu konkurentai, pradėjus lyti ir sustojus padangų pakeitimui, prarado 40 sekundžių“, – pasakojo K. Vingilis.

Pranašumas – treniruotės simuliatoriuje

Sportininkas sakė, kad komandai labai svarbus susidirbimas. „Tai mūsų antras etapas, dalyvavome Valencijoje prieš porą savaičių, praleidome nemažai laiko automobiliuose. Tikrai labai „susivažiavome“, pamatėme, kaip visi vairuojame, įgijome pasitikėjimo vieni kitais, tada kur kas ramiau. Turime inžinierių, tris mechanikus. Komanda tikrai labai rimtai žiūri į varžybas, turime simuliatorių, kuris leidžia labai realistiškai treniruotis. To neturi kitos komandos. Tai man leido gerai suprasti automobilį ir naujas trasas, kur nesu dalyvavęs“, – dalinosi įspūdžiais K. Vingilis.

Lietuvio ekipažas lenktyniavo įžymaus prancūzų lenktynių automobilių gamintojo „Ligier“ automobiliu „JS2 R“. Pasak K. Vingilio, tai yra atnaujinta, tik trasai skirta senojo „Ligier JS2“ gatvinio automobilio, kuris daugmaž 1970 m. dalyvavo „Le Mano“ 24 val. lenktynėse, versija. Antrasis varžybų etapas vyko legendinėje Le Mans 4185 m ilgio trasoje. Le Mans Bugatti – „Formulės 1“ trasa, esanti šalia Le Mans miesto, Prancūzijoje.

„Ligier JSCup France“ 8 etapų varžybos vyksta įžymiose tarptautinėse trasose Ispanijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje, kai kurios jų dubliuojasi su „Formules 1“ sezono trasomis. Dažniausiai varžybos trunka 6 valandas, laimi ta komanda, kuri nuvažiuoja toliausiai. Pasak lietuvio sportininko, komanda, laimėjusi AM kategorijoje pirmą vietą, dažniausiai kitame etape pakyla į aukštesnę, profesionalų, kategoriją.

Tikslas – ištvermės varžybų viršūnė

K. Vingilis automobilių sporte yra jau 5 metus, dalyvavo trumpo nuotolio varžybose, sako nuo pat pradžių svajojęs apie ištvermės varžybas. Jis tikisi, kad „Ligier JSCup France“ jam bus kelias į „European Ligier Cup“, o tuomet aukščiausio lygio „Le Mano“ varžybas.

Pakliūti ir dalyvauti „Ligier JSCup France“ jam pavyko laimėjus lenktynininkų atrankos programoje „Feed Racing“. „Šią programą sukūrė „Formulės 1“ čempionas Jacques Villenueve ir jo geras draugas lenktynininkas Patrick Lemarie. Programa skirta padėti lenktynininkams įžengti į lenktynių pasaulį. 2019–2020 metais programoje dalyvavo 80 vairuotojų, iš kurių mane pasirinko. Vairuotojai atrenkami pagal geriausius važiavimo laikus. Dalyvavau „EuroNascar“, mane mokino profesionalai“, – pasakojo lietuvis.

K. Vingilis tikisi, kad šiuos metus jam ir komandai pavyks užbaigti bendroje varžybų įskaitoje užlipant ant podiumo.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Situacija Lietuvoje artėja prie kritinės ribos: lietuviai vis dažniau nukenčia nuo sukčių, esamų kovos priemonių jau nebepakanka

RRT

Pranešimas spaudai

2024-04-20, 10:54

0 komentarų

Praėjus beveik metams nuo pirmųjų Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) sprendimų, skirtų skaitmeniniams sukčiams pažaboti, buvo apžvelgti jų rezultatai – pristatyta statistika, kurią renka tiek operatoriai, pašto paslaugų teikėjai, tiek susijusios institucijos.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Situacija Lietuvoje artėja prie kritinės ribos: lietuviai vis dažniau nukenčia nuo sukčių, esamų kovos priemonių jau nebepakanka

Praėjus beveik metams nuo pirmųjų Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) sprendimų, skirtų skaitmeniniams sukčiams pažaboti, buvo apžvelgti jų rezultatai – pristatyta statistika, kurią renka tiek operatoriai, pašto paslaugų teikėjai, tiek susijusios institucijos.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centras skaičiuoja, kad žala vien IV ketvirtį padaryta vartotojams apibendrinant visų kategorijų sukčiavimus elektroninėje erdvėje yra per 4,7 mln. Eur. Jų duomenimis, 2023 metais fiksuota virš 5 tūkst. fišingo atvejų, 2022 m. – 3,5 tūkst. Nors atvejų skaičius augo, pernai mažėjo patiriami realūs nuostoliai: nuo 1,9 mln. Eur – 2022 m. iki 1,6 mln. – 2023 m. Vidutinė išviliojama suma per metus sumažėjo nuo 542 Eur iki 300 Eur.

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro duomenys rodo, kad, jei palygintume paskutinį praėjusių metų ketvirtį ir pirmus tris šių metų mėnesius, nuorodų į žalingus interneto resursus blokavimo per dieną apimtis išaugo nuo 7 tūkst. iki daugiau nei 12 tūkst. Visgi nors laiku blokuojamų žalingų nuorodų skaičius išaugo, iššūkių stabdant kibernetinius sukčius netrūksta.

RRT apvaliojo stalo diskusijoje dalyvavo Lietuvos pašto, siuntų pristatymo įmonių, Lietuvos banko, kai kurių komercinių bankų, Lietuvos kriminalinės policijos biuro, Nacionalinio kibernetinio saugumo centro, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro ir mobiliojo ryšio operatorių atstovai.

Daugėja sukčių skambučių

Pasak renginyje dalyvavusių operatorių atstovų, pastaruoju metu sukčiavimo metodai kinta didinant skambučių skaičių.

„Tokiu būdu sukčiai tikisi, kad nors dalis skambučių pasieks vartotojus. Ir šiuo atveju labai svarbu, jei norime rezultatų, kad policija maksimaliai įsitrauktų užkardant tokią veiklą. Itin reikšmingas yra ir tarptautines teisėsaugos bendradarbiavimas, nes sukčiai į Lietuvos vartotojus kėsinasi iš viso pasaulio“, – sako Darius Kuliešius, RRT tarybos narys.

Tuo metu Lietuvos pašto atstovai pastebėjo, kad įsigalėjo ir nauja sukčiavimo tendencija – apsimestinės žinutės siunčiamos remiantis Android ir iOS telefonų funkcionalumu, kai RCS ir iMessage žinutės siunčiamos šifruotais duomenų kanalais ir tampa „nematomos“ operatoriams. Norint jas užkardyti, būtinas kompanijų „Google“ ir „Apple“ įsitraukimas.

Operatorius „Telia Lietuva“ pateikė statistiką, kad vien jų tinkle per 2024 metų pirmą ketvirtį buvo užblokuota 2,5 mln. skambučių iš užsienio su galimai suklastotais numeriais, taip pat blokuota 36,9 tūkst. SMS žinučių, kurios neatitiko su turinio siuntėju suderintų identifikacinių požymių. „Bitė Lietuva“ skelbia, kad per 14 pastarųjų dienų blokavo beveik 70 tūkst. sukčių iš viso pasaulio skambučių, prisidengusių lietuviškais numeriais.

„Tai įrodo, kad mūsų priimtos priemonės dėl skambučių blokavimo su galimai suklastotais numeriais yra veiksmingos, tačiau jas dar galima tobulinti priimant išplėstinį variantą, kad operatoriai matytų ne tik savo, bet ir visus vartotojus, kurie užsienyje naudojasi mobiliojo ryšio paslaugomis. Tokiu būdu dar labiau sustiprintume apsaugą nuo apsimestinių mobiliojo ryšio skambučių iš užsienio“, – pabrėžia D. Kuliešius, RRT tarybos narys.

2023 m. RRT įpareigojo mobiliojo ryšio operatorius blokuoti trumpąsias žinutes su nuorodomis į žalingus interneto resursus bei persiųsti tik tokias vardines trumpąsias žinutes, kurios atitinka siuntėjų nurodytus identifikacinius požymius. Dar vienas įpareigojimas – blokuoti Lietuvos fiksuotojo ryšio numerius, jei fiksuoto ryšio numeriais skambučiai inicijuojami užsienyje taip pat blokuoti Lietuvos mobiliojo ryšio numerius, jei operatorius nustato, kad šiais numeriais skambučiai inicijuojami užsienyje, o abonentai tuo metu nėra išvykęs iš Lietuvos.

Operatoriai privalo blokuoti ir nesiųsti tranzitu skambučių, inicijuotų iš fiksuotojo ir mobiliojo ryšio numerių ar paslaugų ryšio numerių, jeigu dėl naudojamų numerių RRT nėra išdavusi leidimų ir numeriai nėra priskirti konkretiems paslaugų tiekėjams. Operatoriai taip pat privalo blokuoti tarptautinio tarptinklinio ryšio skambučius, inicijuotus iš operatoriaus savo abonentams suteiktų numerių, kai abonentai nėra išvykę iš Lietuvos Respublikos teritorijos ar nesinaudoja tarptautinio tarptinklinio ryšio paslaugomis.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas