Norvegai išprotėjo dėl elektrinių automobilių: dyzeliniai automobiliai artėja link išnykimo, užfiksuota gausybė naujų rekordų

Lukas Snarskis

2022-01-04, 15:30 (atnaujinta 2022-11-29, 01:00)

0 komentarų
Norvegai išprotėjo dėl elektrinių automobilių: dyzeliniai automobiliai artėja link išnykimo, užfiksuota gausybė naujų rekordų

Norvegija padėjo visuomenei aiškiau pamatyti ateities, kurioje elektromobiliai rinkoje išstumia iškastiniu kuru varomus automobilius, perspektyvas.

Naujausi Norvegijos naujų automobilių pardavimo duomenys rodo, kad iškastiniu kuru varomų automobilių rinka mažėja beprotišku tempu. Kaip valstybė, Norvegija yra labai stipriai pažengusi elektromobilių bei jų infrastruktūros adaptacijos klausimais. Šalyje taikomi dideli mokesčiai transporto priemonėms, kurios varomos iškastiniu kuru, o tai stipriai parodoma jų kainą ir žalą aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Didžiulis elektrinių automobilių populiarumas atsispindi ir pardavimų statistikoje. Remiantis naujausia informacija, baterijomis varomų transporto priemonių populiarumas šalyje išaugo 48 proc. Negana to, du iš trijų Norvegijoje parduodamų automobilių – elektriniai, o populiariausias gamintojas – „Tesla“.

Norvegijoje siekiama visiškai sustabdyti benzininių ir dyzelinių automobilių prekybą, o šį tikslą planuojama pasiekti jau 2025 metais. Būtent dėl šios priežasties elektrinius automobilius šalyje yra žymiai pigiau išlaikyti, nes mokesčiai jiems yra gerokai mažesni.

Kalbant apie populiariausius elektromobilius šalyje – lyderiu 2021 metais tapo „Tesla“, kuri užima maždaug 11,5 proc. visos rinkos. Tai yra pirmas kartas, kuomet ši bendrovė tapo populiariausia Norvegijoje, aplenkdama antroje vietoje likusią vokiečių milžinę „Volkswagen“. Pastarasis gamintojas užima 9,4 proc. visos rinkos. Taip pat paaiškėjo ir pats populiariausias modelis šalyje.

Pranešama, kad „Tesla Model 3“ buvo populiariausias automobilis šalyje. Įdomu ir tai, jog dešimtuke rasime vos vieną modelį, kuris turi vidaus degimo variklį. Antroje populiariausių transporto priemonių dešimtuko vietoje – hibridinis „Toyota RAV4“ variantas. Trečioje pozicijoje rikiuojasi „Volkswagen ID.4“. Ketvirtoje pozicijoje rikiuojasi „Tesla Model Y“, o penketuką užbaigia „Volvo XC40“ automobilis.

Verta paminėti ir tai, jog 2021 metai Norvegijos automobilių rinkoje buvo pažymėti gausybe rekordų. Pavyzdžiui, naujų automobilių pardavimų rezultatai pagerino 35 metus gyvavusį rekordą. Pernai metais šalyje parduota 176 276 naujų transporto priemonių, kas yra geriausias rezultatas nuo 1986 metų, kuomet tokie pardavimai siekė 167 352.

Elektrinių automobilių užimama rinkos dalis dabar siekia 64,5 proc., kas taip pat yra naujas rekordas. 2020 metais šis skaičius Norvegijoje siekia 54,3 proc. Pernai metais šalyje buvo užregistruota daugiau nei 113 tūkst. naujų elektromobilių.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas