Persikaitino saulėje ar apsimeta? Vienas „Toyota” vadovų garbina hibridus, nors slapta vairuoja „Tesla”

Persikaitino saulėje ar apsimeta? Vienas „Toyota” vadovų garbina hibridus, nors slapta vairuoja „Tesla”

Vyriausias „Toyota” mokslininkas ir „Toyota” Tyrimų instituto vadovas Gill Pratt „Medium” portale neseniai paskelbė straipsnį „Anglis yra mūsų priešas: kovai su ja naudokime viską, ką turime”, kuris sulaukė didelio atgarsio dėl jame išsakytų kontraversiškų idėjų.

Didžiausias kabliukas be abejonės buvo skyrius, pavadinimu „Kodėl mums reikia hibridų ir įkraunamų hibridų, kad maksimizuotume ribotus baterijų išteklius ir sumažintume anglies kiekį?"

Šioje dalyje Gill Pratt teigia esantis prieš susikoncentravimą į visiškai elektrinius automobilius dėl kelių svarbių priežasčių. Pasak jo, baterijų celių gamyba yra brangi, eikvoja gamtinius resursus ir sukuria daugybę šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Nors iš dalies tame yra tiesos, visos šios idėjos jau daugelį metų yra naudojamos senosios automobilių pramonės atstovų, siekiant visuomenę atbaidyti nuo vien tik elektra varomų transporto priemonių.

Vienas aukščiausių „Toyota” pareigūnų įsitikinęs, kad kur kas protingesnis būdas išnaudoti baterijų celes - montuoti jas į hibridus ir pusiau elektra varomus automobilius, o ne didelį atstumą vienu įkrovimu sukurtus nuvažiuoti elektromobilius.

Pratt taip pat primena, jog skirtingi žmonės turi skirtingų poreikių. Tai ypač svarbu turėti galvoje, kalbant apie įvairias skirtingas rinkas, pavyzdžiui, didmiesčio gyventojus ir ūkininkus, dirbančius namie ir dažnai keliaujančius, pasiturinčius ir vargingai gyvenančius. Kitaip tariant, vyriausias „Toyota” mokslininkas įsitikinęs, jog automobilių gamintojai negali susikoncentruoti vien tik į elektromobilius ir privalo siūlyti daugybę skirtingas kuro rūšis galinčių naudoti automobilių, kad patenkintų skirtingų vartotojų poreikius.

Kad ir kaip neįprastai skambėtų šie teiginiai, tokiais Gill Pratt pasisakymais neturėtume labai stebėtis. „Toyota” generalinis direktorius ne kartą yra pažėręs kritikos į elektromobilių pusę ir netgi pagąsdinęs, jog vyriausybės, drausdamos vidaus degimo variklį turinčius automobilius ir versdamos žmones pereiti prie vien tik elektra varomų transporto priemonių, daro didelę klaidą ir netgi rizikuoja sukelti chaosą.

Ekspertai tokia pozicija nesistebi, nes „Toyota”, būdama hibridinių automobilių pionierė, laiku neįžengė į elektromobilių rinką ir baiminasi prarasti savo pozicijas, per pasaulį smarkiai ritantis elektrifikacijos bangai.

Vis dėlto įdomiausia detalė, jog pats Gill Pratt vairuoja... „Tesla Model X”. Žinoma, tai galima vertinti dvejopai. Galbūt vyriausias „Toyota” mokslininkas tiesiog nori geriau susipažinti su elektromobiliais arba kaip tik - jau pamatė pagrindinius jų trūkumus ir ribotumus, tačiau sutikime, „Tesla” vairuojančio žmogaus teiginiai apie hibridų dominavimą ir pranašumą šiek tiek skamba kaip demagogija.

Tuo metu savo straipsnį Gill Pratt apibendrino taip:

„Apibendrinant tikiu, kaip ir „Toyota”, kad vyriausybės visame pasaulyje padarytų didžiulę klaidą, išrašydamos tokius siaurus receptus, kaip reikalaudamos, kad visi automobiliai būtų gryni elektromobiliai. Vietoje to kur kas geresnis sprendimas būtų leisti gamintojas kurti įvairias kuro rūšis naudojančių platformų inovacijas ir leisti vairuotojams rinktis nedaug anglies į aplinka išmetančią platformą, kuri geriausiai atitinka jų poreikius”.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas