Po elektromobilių lenktynių, įvertinimas „Volkswagen“ modeliams: komfortiškai važiuoti apsimoka

Pranešimas spaudai

2021-06-21, 14:25 (atnaujinta 2023-01-13, 10:40)

0 komentarų
Po elektromobilių lenktynių, įvertinimas „Volkswagen“ modeliams: komfortiškai važiuoti apsimoka

Birželio 18-osios rytą Vilniuje startavusios „Ignitis ON: Pažink Lietuvą!“ elektromobilių lenktynės vyko tyliai – buvo girdėti tik padangų čežesys. Vakare visi ekipažai vėl susirinko Druskininkuose, kur po finišo paaiškėjo, kuris per 6 valandas nuvažiavo daugiausiai kilometrų. Pirmą kartą varžybose su naujaisiais „Volkswagen ID.4“ dalyvavę du ekipažai užėmė antrąją ir ketvirtąją vietas didžiausios talpos baterijas turinčių elektromobilių kategorijoje.

Antrąją vietą iškovoję „Autojutos“ atstovai Vladas Vaitkus ir Jonas Dubinskas įveikė 532 km, o per plauką nuo trečiosios likę „Moller Auto“ padalinių darbuotojai Giedrius Zakalskis ir Audrius Gružinskas – 519 km.

Pasiekti tokį rodiklį lauke plieskiant daugiau nei 30 °C karščiui – praktiškai neįgyvendinama užduotis. Į kovą su didesnės talpos baterijas turinčiais elektromobiliais kiek neplanuotai stojęs tinklaraščio „100 proc. elektrinis“ autorius Dainius Jakas, netgi naudodamasis visa „Volkswagen ID.3“ siūloma komforto įranga, perkopė 450 km ribą.

„Ignitis ON: Pažink Lietuvą!“ elektromobilių varžybos šiais metais vėl buvo tiek kitokios. Pagal elektromobilių baterijų talpą visi dalyviai buvo suskirstyti į tris kategorijas: ION1 – iki 40 kWh, ION2 – nuo 41 iki 60 kWh ir ION3 – daugiau nei 60 kWh. Lenktynės buvo suskirstytos į tris etapus (vienos, dviejų ir trijų valandų), buvo nurodytos finišų vietos, tačiau maršrutus dalyviai rinkosi savarankiškai. Pagrindinis tikslas – per 6 valandas, neviršijant liestino greičio ir nepažeidžiant kitų eismo taisyklių, nuvažiuoti kuo daugiau kilometrų.

Sėkmingas naujo modelio debiutas

Antrąją vietą didžiausios talpos bateriją turinčių elektromobilių ION3 įskaitoje iškovojęs „Autojuta“ technikos direktorius Vladas Vaitkus pripažino, kad pirmą kartą varžybose su naujuoju „Volkswagen ID.4“ startavęs jis ir kolega Jonas Dubinskas nesikankino ir tik dalį maršruto įveikė be kondicionieriaus.

Praėjusiais metais elektromobilių varžybose jis vairavo nediduką „Volkswagen e-Up!“ ir pelnė apdovanojimą už mažiausias vidutines energijos sąnaudas. Šįmet persėdęs į gerokai didesnį, erdvesnį ID.4 su galingesniu varikliu ir talpesne baterija dar labiau įvertino tokio elektromobilio privalumus.

ID.4 baterijos, anot pašnekovo, užtenka norintiems patogiai eksploatuoti elektromobilį ne tik vasarą, bet ir žiemą. 77 kWh energijos atsargų pakanka tam, kad net ir pačiomis blogiausiomis sąlygomis būtų galima nukakti 350–370 km. Ties pagrindinėmis šalies magistralėmis įrengiamos naujos įkrovimo stotelės, todėl keliauti tampa vis patogiau.

„Ionity“ stotelėje 130 km nuvažiuojamam atstumui reikiamą energiją įsikrovėme per 20 minučių. Ir tai buvo lėtesnis krovimas dėl įkaitusios baterijos, aukšta buvo ir pačios stotelės temperatūra. Grįždami vakare pabandėme dar kartą ir galime patvirtinti, kad ID.4 gali būti kraunamas ir 120 kW galia“, – komentavo V. Vaitkus.

Kasdienis vairavimas – tik su kondicionieriumi

Ketvirtąją vietą ION3 įskaitoje su naujuoju „Volkswagen ID.4“ užėmęs „Moller Auto“ ekipažas – Giedrius Zakalskis ir Audrius Gružinskas – turėjo realią progą pakovoti dėl vietos pirmajame trejetuke, tačiau šį kartą pavedė įkrovimo galią nuo 50 iki 40 kW apribojusi stotelė. Vyrų skaičiavimu, papildomos energijos būtų užtekę aukštesnę „Audi e-Tron GT“ poziciją lėmusiam 11 km skirtumui panaikinti.

„Įkrauti užtruko 30 min., o su didesne galia galėjome sutaupyti apie 7 min. Magistralėje Vilnius–Kaunas per tą laiką važiuodami leistinu greičiu būtume įveikę apie 14 km, o to būtų užtekę netgi antrajai vietai“, – kalbėjo G. Zakalskis.

Dėl pasikeitusio varžybų formato, pašnekovo teigimu, šiais metais daug lėmė ne tik automobilio techninės galimybės ar ekipažo pasiruošimas, bet ir sėkmė. 30 elektromobilių iš starto vietos pajudėjo vienu metu, todėl rasti laisvą įkrovimo stotelę daug kam tapo rimtu iššūkiu.

„Jei viena stotelė užimta, bandai nusigauti į kitą, bet negali žinoti, ar ir ten rasi laisvą vietą. Galbūt bateriją kraus eilinis elektromobilių varžybose nedalyvaujantis vairuotojas. Todėl važiavome apimti nežinios – nežinojome, pasiseks, ar ne“, – apie sėkmės veiksnį kalbėjo G. Zakalskis.

Pirmą valandą ekipažas įveikė su įjungtu kondicionieriumi, tačiau vėliau pabandė jį išjungti. Dėl to nuvažiuojamas atstumas viena įkrova padidėjo 20 km – tai, įvertinus didesnį nei 400 km nuvažiuojamą „Volkswagen ID.4“ atstumą viena įkrova, yra nereikšmingas skaičius.

„Važinėdamas kasdien kondicionieriaus niekada neišjungčiau. Išimtį galbūt galima padaryti tuo atveju, kai reikia įkrauti bateriją, tačiau stotelė užimta ir laukti nesinori. Jeigu išjungęs kondicionierių pasieksi kitą stotelę arba kelionės tikslą, galima taip ir padaryti“, – komentavo G. Zakalskis.

Išbandė visą komforto įrangą

Tinklalapio 100procentuelektrinis.lt autorius Dainius Jakas vienintelis šių metų varžybose vairavo „Volkswagen ID.3“. Elektromobilių entuziastas tikėjosi, kad, kaip ir pernai, į klases automobiliai bus skirstomi ne pagal bendrąją, o pagal efektyviąją, t. y. realiai išnaudojamą, baterijų talpą. Organizatoriams nusprendus 62 kWh bendrosios talpos bateriją turintį ID.3 modelį priskirti prie ION3 kategorijos (61 kWh ir didesnė baterijos talpa), kovoti dėl geriausio rezultato su pusantro karto didesnes baterijas turinčiais elektromobiliais tapo neįmanoma.

D. Jakas nusprendė tiesiog gerai praleisti laiką ir karštą dieną, visą maršrutą įsijungęs oro kondicionierių, vis tiek sugebėjo įveikti 451 km. Vidutinės energijos sąnaudos – 17,4 kWh/100 km – buvo tokios pat, kaip ir antrąją vietą nuskynusio „Volkswagen“ ekipažo, tačiau mažesnės talpos baterija smarkiai apribojo šeiminio ekipažo galimybes.

„Iš anksto žinojome, jog įspūdingo rezultato pasiekti nepavyks. Ir tai logiška, nes sunku varžytis su elektromobiliais, turinčiais 30 kWh talpesnes baterijas. Na, bent jau lenktyniavome atsipalaidavę ir tuo metu, kai dauguma ekipažų mirko prakaite ar važiavo su pravertais langais, mes įsijungėme ne tik kondicionierių, bet ir masažo funkciją“, – komentavo elektromobilių entuziastas.

D. Jakas išbandė visas ID.3 vairavimo pagalbas, įskaitant eismo juostų stebėjimo ir prisitaikančią pastovaus greičio palaikymo sistemas. Jo teigimu, varžybose įveiktas 451 km – toli gražu ne riba, kiek galima tokiu elektromobiliu įveikti per vieną dieną. Realus dienos atstumas net ir darant ilgas pertraukas gali būti du–tris kartus didesnis, tad elektromobiliu keliauti galima ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus: atnaujinti ankstesnės kartos modeliai, kurie pasiūlys dar daugiau galimybių

Lukas Snarskis

2024-04-19, 17:55

0 komentarų

Visiškai belaidžių ausinukų bumas prasidėjo prieš keletą metų ir nesustoja šis traukinys iki šiol. Po to kai „Apple“ pristatė „AirPods“, rinkoje prasidėjo perversmas, o per pastaruoju metu ne tik smarkiai išaugo paklausa, tačiau ir pasiūla pasidarė beprotiškai didelė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus: atnaujinti ankstesnės kartos modeliai, kurie pasiūlys dar daugiau galimybių

Visiškai belaidžių ausinukų bumas prasidėjo prieš keletą metų ir nesustoja šis traukinys iki šiol. Po to kai „Apple“ pristatė „AirPods“, rinkoje prasidėjo perversmas, o per pastaruoju metu ne tik smarkiai išaugo paklausa, tačiau ir pasiūla pasidarė beprotiškai didelė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Kinijos kompanija „Nothing“ jau kuris laikas anonsavo naujus savo produktus, o neseniai įvyko ir oficialus jų pristatymas. Kaip ir buvo tikėtasi, bendrovės atstovai pademonstravo naujus belaidžius ausinukus. Gamintojas paskelbė apie naujuosius „Ear“ ir „Ear (a)“ modelius.

Skelbiama, jog „Nothing Ear“ modelis kainuos 149 eurus, o „Nothing Ear (a)“ belaidžius ausinukus bus galima įsigyti už 99 eurus. Kaip ir tikėtasi, pirmasis variantas yra aukščiausios klasės produktas, o (a) modelis pasiūlys kiek apkarpytas galimybes už patrauklią kainą.

Verta paminėti ir tai, jog naujieji belaidžiai ausinukai yra aprūpinti ir integracija su „ChatGPT“, kas leis iškviesti dirbtinio intelekto asistentą, atliekant tam skirtą gestą. Akivaizdu, kad „Nothing“ stengiasi neatsilikti nuo šios dienos madų.

„Nothing Ear“ belaidžiai ausinukai

Naujieji „Nothing Ear“ belaidžiai ausinukai turi patobulintus 11 mm dinaminius garsiakalbius su keramine diafragma, užtikrinančius sodresnius ir aiškesnius aukštus dažnius, taip pat dvi papildomas ventiliacijos angas, kurios pagerina oro srautą, kad garsas būtų aiškesnis.

„Nothing“ siūlo LHDC 5.0 ir LDAC kodekų palaikymą didelės bitų spartos srautiniam transliavimui ir patobulintą „Smart ANC“ algoritmą, kuris automatiškai tikrina, ar nėra triukšmo nuotėkio, ir atitinkamai koreguoja triukšmo slopinimo funkcijos nustatymus.

Šie belaidžiai ausinukai suteiks ir daugiau garso kontrolės. „Nothing X“ programėlėje įdiegta išplėstinio ekvalaizerio parinktis, kurioje galite atlikti pakeitimus, kuriais galėsite dalytis su draugais. Sąsają su jūsų išmaniuoju telefonu užtikrins „Bluetooth 5.3“ technologija.

„Nothing“ šią savo naujieną aprūpino ir naujais pokalbių mikrofonais su „Clear Voice Technology“, kad būtų geriau fiksuojamas balsas ir aiškiau skambinama. Akumuliatoriaus veikimo trukmė - 8,5 valandos be triukšmo slopinimo galimybės, o jeigu ji naudojama – maždaug 5,2 valandos. Dar 40,5 valandos suteiks įkrovimo dėklas.

Belaidžiai ausinukai pirkėjams bus prieinami juodos ir baltos spalvų, o jų prekyba prasidės jau balandžio 22 dieną.

„Nothing Ear (a)“ belaidžiai ausinukai

Antrasis pristatytas modelis – kiek paprastesni „Nothing Ear (a)“ belaidžiai ausinukai. Šis variantas turės nemažai savybių kaip ir „Ear“ variantas. Čia rasime 11 mm dinaminius garsiakalbius, ANC ir LDAC palaikymą.

„Ear (a)“ taip pat pasižymi šiek tiek patobulintu dizainu su stačiakampio formos korpusu. Pirkėjai galės rinktis ne tik juodą ar baltą variantą, bet ir ryškios geltonos spalvos modelį.

Likusios specifikacijos atitinka brangesnių „Nothing Ear“ modelių specifikacijas, išskyrus pritaikytus ekvalaizerius ir prabangesnę keraminę diafragmą. Akumuliatoriaus veikimo trukmė - 9,5 valandos be triukšmo slopinimo galimybės, o jeigu ji naudojama – maždaug 5,5 valandos. Dar 42,5 valandos suteiks įkrovimo dėklas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas