Puiki proga atsikratyti seno dyzelinio automobilio: Lietuvoje vis dar itin palankios sąlygos įsigyti elektromobilį

Puiki proga atsikratyti seno dyzelinio automobilio: Lietuvoje vis dar itin palankios sąlygos įsigyti elektromobilį

Daugiau kaip 650 gyventojų, šiemet įsigijusių elektromobilius, pateikė paraišką gauti kompensaciją iš Klimato kaitos programos. Tam numatyta 5 mln. eurų, o prašoma paramos suma siekia tik 2,2 mln. eurų – 2, 7 mln. eurų dar liko nepanaudoti. Kviečiame būti aktyvesniems, keisti taršų automobilį į draugiškesnį aplinkai varomą elektra ir gauti 2,5–6 tūkst. eurų subsidiją.

Numatytas kompensacinės išmokos dydis vienam gyventojui už įsigytą naudotą elektromobilį yra 2,5 tūkst. eurų, už įsigytą naują elektromobilį – 5 tūkst. eurų. Papildoma 1 tūkst. eurų kompensacija skiriama pareiškėjui, kuris sunaikino seną transporto priemonę. Tai reiškia, jog už keičiamą seną automobilį į elektromobilį kompensacija gali siekti iki 6 tūkst. eurų.

Paraiškos subsidijoms gauti priimamos per APVIS informacinę sistemą (https://apvis.apva.lt/). Kvietimas galioja iki gruodžio 31 d. arba iki tol, kol pakaks numatytųjų lėšų.

Paraiškų skaičius jau viršijo per visus praėjusius metus gautų prašymų skaičių. Beveik 470 gyventojų prašo kompensuoti įsigytus naudotus elektromobilius, o daugiau kaip 180 gyventojų – naujus elektromobilius.

„Regitros“ duomenimis, rugsėjo 1 d. Lietuvoje tik elektra varomų lengvųjų automobilių iš viso yra registruoti 3585, daugiausiai didžiuosiuose šalies miestuose. Vien Vilniuje – 1788 (rajone papildomai 222), Kaune – 382 (rajone papildomai 168), Klaipėdoje – 177 (rajone papildomai 103).

Analizuojant pastarųjų metų tendencijas matyti, jog kasmet tik elektra varomų lengvųjų automobilių Lietuvos keliuose daugėja: 2015 m. pabaigoje jų iš viso buvo registruota 164, 2016 m. – 353, 2017 m. – 621, 2018 m. – 970, 2019 m. – 1397, o 2020 m. – 2496.

Tarp pirmą kartą Lietuvoje įregistruotų tik elektra varomų automobilių, t. y. naujų arba įvežtų iš užsienio, daugiau yra naudotų nei naujų. Šiemet per 8 mėn. šie skaičiai atitinkamai siekė 700 ir 470.

49 komentarų

Elektrikas

Sekmes moket kosmosa uz baterijas, ziema vazinet su kailiniais ir apsalusiais langais, ieskot kur pasikraut. Nekalbu kokia elektros kaina jau dabar, o kai perves visus ant to tai nebus is ko ir rinktis. Tada ples kiek gales.

Elektrikas

Sekmes moket kosmosa uz baterijas, ziema vazinet su kailiniais ir apsalusiais langais, ieskot kur pasikraut. Nekalbu kokia elektros kaina jau dabar, o kai perves visus ant to tai nebus is ko ir rinktis. Tada ples kiek gales.

Nissan ev 200

Beveik visuose elektromobiliuose yra pasildymas. Ateini I silta auto, langai nutirpe ir vaziuojant iskart silta ora pucia. Is namu tinklo 100km kainuoja 1eura

Gytis

Jūs geriau parašykit kelintų metų tas naudotas automobilis turi būt:) Teko susidurt minimum 2014 metu gamybos.

Babkes

Ekologija niekam nerūpi, svarbu kaina, kol kas pigių EV nėra. Kalbant apie taršą tai pagamint jas vos taršiau nei dyzelį ar benza, bet per pirmus 20k km susilygina ir EV laimi. Tokios dinamikos jokiam benze, o traukos jokiam dyzelyje su žiburiu nerasit. EV visom prasmėm yra geresnė technologija, bet tie apvos 5k eur yra juokingi. Tegul nuima PVM, tada galima bus kalbėt apie palankias sąlygas.

Ass

Tik milijonieriai su milijardieriais(ne lietuvos)neskuba su elektromobiliu įsigijimu.ir patys,ir tarnai su dyzeliais vazineja.turciai iesko durneliu tokiose salyse kaip lt.ko nebauduoja kinijos,savo pamegtos amerikos.didziausiu pasaulio terseju.gal tuoj uz siltnamius mokesti įkals.

Gediminas

Gal valdiškų subsidijų dalintojai pasakys kur man įsigyti elektrinį universalą? Kaime prie ūkio labai reikia, o tai į nissan lyfą nieko negalima pakrauti... Ir būt gerai, kad krauti jį reiktų kaip dyzelį-kartą per savaitę

Karti tiesa

Iš visų pusių tik ir sakoma , koks gėris yra elektromobilis. Toks paprastas klausimas: per kiek laiko nuvyktumėte su elektromobilių iš Vilniaus į Briuselį +- 2000 km.

Nesvarbu

Luks klausimas.
Vien naujo elektromobilio negauna.

Jonas

Per tiek pat laiko kiek ir su benzinu,ar dizeliu!!! Galim paskaičiuot,mano Tesla x nuvažiuoja 500 km,reikia krauti 30 min. Tai paskaičiuok,su benzinu stosi pilti degalų 2-3 kartus iki Briuselio,man 4 ikrovimai. Tau kelionė kainuos 150-200 € iki Briuselio,o man 0€

Gediminas

Pasakas padėk bobutei, paspirtukų kapitone...

Arba ne

Jo ryte išvažiuosi, ir vidury Lenkų vakarop žiemą stovėsi sušales pamiškėje

Tds

Tie 500km yra ant popieriaus ir už ausu priteaukti. 30min tu įkrausi teslo baterija nuo 10% iki 75% jei pasiseks su greitu krovimu 150kW arba Teslos SuperCharger'iu. Taip kad su elektra roli ir greitai nenuleksi. Plius brangiai atsieis jei pvz pakeliui greitas krovimas Ionity bus.

Sako žmogus žino teisybė!

Nesutinku, nes naudoti elektromobiliai nebepasižymį geromis baterijos sąvybėmis, ir Lirtuvoje Elektros energija yra viena brangiausiu, o Tesla savo klientams siulo komplektacijas kurios įeina nemokamas krovimas visa amžinybę, ko Lietuvoje nebus, nes esam priklausomi nuo Elektros tiekejo monopolio.... tad palinkėčiaus krizes metu tiesiog paliudėti! Su apgailėtina situacija Lietuvoje!

A

Kad nebėra lifetime krovimo naujoms tesloms jau senomai.

Tds

Teslos nemokama krovima nustojo įtraukinėti prieš 3 metus jau. O jei turi nemokama krovima jis veikia tik tesla krovimo stotyse. O Lietuvoje ju kiek? 😂 Visas apvalus nulis!

Būgis

Krovimas Teslos stotyse jau senai mokamas. Kainos, priklausomai nuo EU šalies, 40-70 ct. Įkrauti 70 kWh akumuliatorių kainuoją apie 38€. Nuvažiuosi, idealiomis sąlygomis, iki 400 km. Ar reikia daugiau komentarų?

Jonas

Gal pradžioje atsisiusk programėlę įkrovimo stočių ir pažiūrėk kiek nemokamų įkrovimo punktų visoje europoje,tada čia klaidink žmones,prieš savaitę grižaus su Tesla x iš Ispanijos,mokėjau tik Lenkijoje už ikrovima,nes patingėjau važiuot 15 km iki nemokamos stotelės

Vilkas

Eilinis noras netgi prievarta žmogų padaryti priklausomu nuo bankų. O ekologija tai naujas mitas. Juk reikėtų priežasties ir automobilems ir mokesčems rinkti. Pasaka mužikam.

Lietuvos ubagyne

Gyvenant dabar puls visi kristi didelius.....įdomu už kokius pinigélius....????

Tomas

Na taip - dyzeliai ir benzai jau praeitis. Kaip dar išvis ilgai atsilaikė tokios atgyvenos. Čia tas pats kas lyginti vežimą su automobiliu. Pabandžius elektromobilį ašaros byra sėdant už savo dyzelio. Vienintelis dalykas kuris laiko, tai kaina. Jei turėčiau pinigų naujai, tai be abejo tik elektromobilį, bet kadangi dauguma neturi tiei pinigų tai tenkinas senais dyzeliniais grabais po 1, 2k eur

A

O benzinų grabų nėra? Ko čia puoli tą dyzelį. Taip aš irgi važinėčiau su elektra, teko kelias dienas pavairuoti id.3, tai vairavimas niekad nebuvo toks malonumas.

Vyras

Kada nustosite kišti tas barzdaskutes. Jos niekada nebuvo pilnaverciais automobiliais, ir niekada jaia netaps. Ir jūs gamyba bei eksploatacija finale dar taršne taps už tradicinius automobilius.

Edvinas

Spėju jūs būsit antivakseris iš tradicinės šeimos?

Vyras

Joks ne antivskseris, ir ne vaivkrykstinis. Tiesiog apie automobilius žinau šiek tiek daugiau ne tamstą.

Edvinas

Matosi, kad neteko paragaut kaip tokiam dideliam sukimo momente ant slapio asfalto puikiai susitvarko traction control ir stabiluma masinos posukyje del zemo svorio centro. Jei senis esi ir nepripazysti naujoviu kuriu nesupranti, tai nereikia ju vadinti sudu

Rokas

Edvinai, žmogus gi lygina barzdaskutes su automobiliais... na čia tas pats kaip lyginti šaldytuvą su pensijų fondu :) jei bandai lyginti tai kas nesulyginama kaip ir diagnozė kažkokia peršasi

Vyras

Vaikeli vaikeli. Jei kalbame apie ekologiją, tai prie ko čia sukimo momentas. Apie šiuos privalumus galėčiau tamstai paskaitą pravesti. Bet perspektyvoje, ekologinė prasme tai tas pats liūnas, tik iš kitos pusės. Tik turtas kausis kiek kitų klanų rankose. Per daug plati tema komentarui.

Vyrui atsakymas

Surinkt tarsa lengviau gamykloje, nei senamiessti

Povilas

Na čia aiškiai matosi pavydas :). Tai ir sakykit, kad negalit sau leisti :). Nei per banką, nei kaip nors kitaip. Normalūs žmonės jau seniai važinėja, o sėdėti ir verkšlenti daug proto nereikia. Koks skirtumas kokia gamybos tarša? Jau seniai ne ekologija pirmoje vietoje, o nepriklausomybė nuo benzino ir dyzelio kainų šuolio, mažiau gendančių dalių ir daug kitų pliusų. Palyginimui galėtų būti koks šildymas. Ar būti pečkuriu ir nuolat mėtyti granules ar malkas, ar įjungi dujinio katilo mygtuką ir tiek.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas