Rusijos kariniai veiksmai naikina ir automobilių rinką: daugelis gamintojų skambina pavojaus varpais, situacija Europoje yra kritiška

Lukas Snarskis

2022-03-04, 13:00 (atnaujinta 2022-03-04, 15:28)

5 komentarai (-ų)
Rusijos kariniai veiksmai naikina ir automobilių rinką: daugelis gamintojų skambina pavojaus varpais, situacija Europoje yra kritiška

Rusijos karas su Ukraina jau tęsiasi ilgiau nei savaitę. Kruvina Vladimiro Putino armijos invazija, panašu, neketina sustoti, o tai pareikalauja ne tik vis daugiau gyvybių, tačiau padarinius skaičiuoja ir įvairiausios technologijų kompanijos.

Niekam ne paslaptis, jog daugybė bendrovių nutraukė savo veiklą, arba kitaip ją apribojo, Rusijos teritorijoje. Norėdami peržiūrėti kokių veiksmų ėmėsi didžiosios pasaulio įmonės – spauskite čia. Visa tai paveiks ir automobilių rinką, kuri ir toliau skambina pavojaus varpais, netilusiais dar nuo praėjusių metų.

Siūlome susipažinti su daugelio automobilių gamintojų situacija, kurią smarkiai įtakoja Rusijos pradėtas karas.

„Audi“ mažina gamybos apimtis Vokietijoje

Gamintojas laikinai stabdo „Audi A4“ ir „A5“ modelių gamybą Ingolštate, Vokietijoje. Pranešama, jog gamybos linijos sustos nuo kovo 7 iki kovo 11 dienos. Kitame Vokietijos mieste, Nekarsulme, bus pristabdyta „A6“ ir „Audi A7“ automobilių gamyba. Ribojimai prasidės kovo 7 dieną ir tęsis iki pat kovo 18 dienos.

„Audi“ atstovų teigimu, gamybos ribojimai, kuriuos įtakoja karas Ukrainoje, gali būti ir pratęsti.

„Mercedes“ priversti mažinti gamybą Europoje

„Mercedes-Benz“ planuoja mažinti automobilių gamybą kai kuriose Europoje esančiose gamyklose. Teigiama, kad stringa Ukrainoje pagamintų dalių tiekimas. Nors bendrovė ir sieks visiško veiklos regione sustabdymo, tačiau didesni ar mažesni ribojimai bus pradėti taikyti.

VW, „Porsche“ ir „Bentley“ stabdo eksportą į Rusiją

„Volkswagen Group“ prisijungė prie įmonių, kurios stabdo savo produkcijos tiekimą į Rusiją. Dėl šios priežasties veiklą stabdo dvi bendrovės gamyklos Rusijoje, kur gaminami „Volkswagen“, „Škoda“ modeliai. Žinoma, tai palies ir rusų elito taip pamėgtus „Porsche“, „Lamborghini“ ir „Bentley“.

„Porsche“ stabdo „Macan“ ir „Panamera“ gamybą

Dėl Ukrainoje kilusio karo stabdoma dviejų „Porsche“ modelių gamyba. „Macan“ ir „Panamera“ automobilių gamyba bus sustabdyta Leipcige, o pagrindinė to priežastis – dėl karo sutrikusi tiekimo grandinė.

„Nissan“ stabdo automobilių eksportą į Rusiją, tikisi gamybos stabdymų

Kompanijos vadovai jau anksčiau buvo paskelbę, jog stabdo „Nissan“ automobilių eksportą į Rusiją. Japonijos bendrovė, kuri praėjusiais metais rusams pardavė 53 tūkst. automobilių, spėja, kad netrukus gali tekti ir stabdyti gamybą.

Vokietijos įmonės perspėja apie gamybos apimčių mažėjimą

Vokietijos automobilių gamintojų asociacija skelbia, jog dėl Rusijos invazijos į Ukrainą jau formuojasi žaliavų trūkumas, o taip pat yra sutrikęs transportavimo grafikas bei finansinės operacijos.

Teigiama, jog kilęs karinis konfliktas paveikė laivybos, geležinkelių ir oro transporto veiklą, kas dar labiau komplikavo tiekimo grandinę. Kaip žinia, daugelis gamintojų su lustų trūkumu kovoja dar nuo pandemijos pradžios.

Žlunga automobilių gamyba Europoje

Vakarų Ukrainos tiekėjai sustabdė savo veiklą dėl Rusijos pradėtų karinių veiksmų, o tai sukėlė milžinišką galvos skausmą daugeliui automobilių gamintojų, įskaitant VW, BMW ar „Porsche“. Dėl šių priežasčių gamintojai priversti stabdyti gamybą.

„Toyota“ stabdo gamybą Rusijoje

Nuo šiandien, penktadienio, „Toyota“ uždaro gamyklas Rusijoje. Japonų milžinė šalyje pagamina maždaug 80 tūkst. automobilių per metus, o jų gamyba vyksta Sankt Peterburge, kur dirba 2000 darbuotojų.

„Honda“ stabdo automobilių prekybą Rusijoje

„Honda Motor Co.“ stabdo savo automobilių eksportą į Rusiją ir taip prisijungia prie daugelio kitų bendrovių, kurie pritaikė analogiškus arba labai panašius ribojimus.

„Ford“ stabdo veiklą Rusijoje

„Ford Motor Co.“ stabdo savo automobilių eksportą į Rusiją ir taip prisijungia prie daugelio kitų bendrovių, kurie pritaikė analogiškus arba labai panašius ribojimus.

VW įspėja apie tiekimo krizę dėl situacijos Ukrainoje

„Volkswagen“ praneša, jog laikinai bus sustabdyta didžiosios dalies gamyklų veikla, įskaitant pagrindinę gamyklą Volfsburge. Žinoma, pagrindine to priežastimi įvardijama Rusijos karinė invazija į Ukrainą.

„Renault“ akcijų vertė pasiekė dugną

„Renault“ kompanijos akcijų vertė krito iki žemiausios ribos nuo 2020 metų lapkričio. Pastaroji bendrovė yra viena labiausiai nukentėjusių tarp kitų automobilių gamintojų. Nesunku nuspėti, jog pagrindinė to priežastis yra Vladimiro Putino inicijuoti karo veiksmai Ukrainoje.

„Jaguar“ ir „Aston Martin“ stabdo automobilių pristatymą Rusijoje

Didžiosios Britanijos automobilių gamintojai „Jaguar Land Rover“ ir „Aston Martin“ laikinai stabdo transporto priemonių eksportą į Rusiją.

„Stellantis“ formuoja specialias darbo grupes

„Stellantis“ įsteigė dvi darbo grupes, skirtas kovoti su Rusijos invazijos į Ukrainą padariniais.

Viena iš darbo grupių stebi JAV ir Vakarų sąjungininkų Rusijai įvestas sankcijas ir tai, kaip automobilių gamintojas jų laikysis. Antrosios grupės darbas - stebėti Ukrainoje esantį 71 automobilių gamintojo personalą. Naujausiomis žiniomis, darbuotojai šiuo metu yra saugūs.

„Volvo“, GM, VW ir „Daimler Truck“ stabdo prekybą Rusijoje

„Volvo“ pranešė, kad stabdys automobilių prekybą Rusijoje iki tolimesnio pranešimo, „Volkswagen“ laikinai sustabdė jau Rusijoje esančių transporto priemonių pristatymą vietinėms atstovybėms.

„Daimler Truck“ taip pat pareiškė, kad nedelsiant stabdys savo verslo veiklą Rusijoje, įskaitant ir bendradarbiavimą su sunkvežimių gamintoja „Kamaz“.

„Aptiv“ perkelia savo gamybą iš Ukrainos

Įvairias automobiliams skirtas technologijas tiekianti „Aptiv“ per pastaruosius mėnesių iš Ukrainos perkėlė didžiąją dalį dalių gamybą, teigia kompanijos generalinis direktorius Kevinas Clarkas.

5 komentarų

Skaitytojas

Va nuvaziavau i kolonke. O už ka sankcijos Lietuvai? Ir pre,ybcentriuose irgi sankcijos lietuviam. O turėtu buti sankcijos Rusijai. Ne Lietuvai ir lietuviam

Aha

Ir tai visos bedos ir nelaimes del sito vienintelio narkomano putino, kuris yra neadejvatus kaip ir jo pragerti smegenys.

Ryta

Tai vadinasi kaip suprantu sakcijos visam pasauliui ne tik rusijai. Jai viskas per pandemija zlugi, bet sakciju niekas niekam ne uždėjo. Sakcijos yra visam pasauliui. Ir nėra cia ko išradinėti nes sakcijos karo nestabdo. Gal ne šaukti reikia o sėsti ir kalbetis. Kalbetis ir kalbėtis. Sakcijos jau atgyvenęs reikalas.

Kaziukas

Su kuo kalbetis?
Kalbekis kai tau prie smilkinio automatas.
Stabdo gamybą savaitei dviems. Na max menesiui. Ta produkcijos dalis bus nepagaminta. Rusai liks su savo ir kinų auto.
Dėl kinų dar ir klausimas.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas