Tokią „kiaulę“ pakišti galėjo ir jums: Lietuvoje automobilių su atsukta rida skaičiai – vis dar gniaužia kvapą

Tokią „kiaulę“ pakišti galėjo ir jums: Lietuvoje automobilių su atsukta rida skaičiai – vis dar gniaužia kvapą

Statistika rodo, kad vidutiniškai praleidžiame 3-5 metus vairuodami tą patį automobilį. Tai reiškia, kad sukčiai gali mus apgauti net 2 ar 3 kartus per dešimtmetį! Tad kiek rizikingas iš tiesų yra naudoto automobilio pirkimas šiandien?

Pasirodo, kad atsakymas priklauso nuo šalies, kurioje gyvenate.

Mes metus pradėjome siekdami išsiaiškinti, kaip ridos klastojimo populiarumas priklauso nuo šalies. Taigi, tyrimo metu išnagrinėjome apie 900 000 automobilių istorijos ataskaitų, sugeneruotų 2021 metais.

Kviečiame susipažinti su rezultatais ir patarimais, kaip išvengti automobilių su atsukta rida.

Ridos klastojimo židinys – Centrinė ir Rytų Europa

Baltijos šalyse situacija yra prasčiausia. Latvija yra pirmoje vietoje – virš 24 proc. patikrintų automobilių turi ridos klastojimo požymių. Estija ir Lietuva taip pat neatsilieka, atitinkamai užimdamos trečią ir ketvirtą vietas.

Tačiau, Baltijos šalių rinka nėra didelė. Jeigu į statistiką žvelgtume pagal gryną atvejų kiekį, išskirti galima rytines ir pietines šalis, kaip Rumunija (antra vieta), turinti beveik 20 proc. klastotės tikimybę, ir Rusija bei Ukraina.

Verta paminėti ir Lenkiją (12 proc.) bei Vengriją (14 proc.). Čekijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, Kroatijoje bei Serbijoje netikrą ridą turi apie 10 proc. automobilių.

Ši problema nėra tokia opi ekonomiškai stipresnėse Vakarų Europos valstybėse, kur gyventojai dažnai perka naujesnius automobilius. Bet kokiu atveju, ir ten ridos klastotės yra dažnesnės nei daugelis mano!

Kiek žalos pridaro ridos klastojimas?

Dažnai nutylima apie ridos atsukimo keliamą žalą, nors ji yra ypatingai didelė. Anot Europos Komisijos duomenų, dėl ridos klastojimo Europa kasmet patiria apie 9,6 mlrd. žalą.

Didelė dalis automobilių Rytų Europoje yra atgabenti iš Vokietijos, Prancūzijos, Belgijos, Olandijos ir Italijos. Apie 30-50 proc. šių automobilių turi ridos klastojimo požymių. Nors ekonominę žalą apskaičiuoti sudėtinga, principas yra gana paprastas:

  • Pirkdami automobilį su atsukta rida permokate už jį apie 25 proc.
  • Išleidžiate daugiau pinigų remontui
  • Ateityje automobilį bus sunkiau parduoti

Kaip neįsigyti automobilio su atsukta rida?

Deja, nei 2022 metais nei vėliau ridos klastojimo mastai mažėti neturėtų. Bausti už šią nusikalstamą veiklą yra sudėtinga, nes kaltininkai beveik niekada nėra nustatomi, o bausmės neapibrėžtos.

Tokioje situacijoje išryškėja skirtumai tarp Vakarų Europos, kur ridos klastojimas yra rimtas nusikaltimas, ir Rytų Europos, kur atsukta rida daugeliui tiesiog „nieko baisaus“.

Geriausia apsauga pirkėjui yra automobilio istorijos patikra. Patikrinę bet kurio automobilio istoriją pagal VIN numerį galite pamatyti, kaip laikui bėgant kito rida. Taip lengviau išvengsite sukčių ir klastočių.

Kadangi automobilių gamintojus jau kurį laiką kamuoja mikroschemų trūkumas, naudotų automobilių rinka turėtų būti ypatingai karšta, todėl verta pasiruošti pardavėjų rengiamoms gudrybėms.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

13 komentarų

Efka

O kaip bausti patį car vertical kuri nesuteikia visos info apie automobilį

Pilnai pritariu. Car vertical nieko vertas. Man parodé vieną ridą, o patikrinus atstovybéj pusę milijono didesnę.

Psichiatro asistentas

Klausimas:
o kokią „žalą“ patiria es dėl ridos atsukimo? Atvirkščiai-detalių gamintojai uždirba, mokesčiai į biudžetus kapsi. Ar čia taip stipriai rūpinasi naujų vienkartinių vežėčių gamintojai, nes jų šū.. klientai neskuba pirkti?

Arvydas

Teko girdėti, kad automobilio ridą atsukti prašo ir patys, naujai įsigytos, mašinos šeimininkai

Efka

Taip yra pvz su BMW per metus nuleki 100 tukst.po 3 metu jau 300 tūkstančių.
Esme tame kad darai 4kart mažiau ta ir turi 100tukst servizo knygutėje ir duomenų bazėje.

Ooo

Todėl naujos Lietuvoje pirktos ir yra taip graibstomos.

Juris

Nelabai graibstomos,nes po penkiu metu lieka tik rudziu kalnas. Naujos masinos is Lt supuna trigubai greiciau negu is vakaru.

Neźinau kaip kitos mašinos, bet apie Fordą tai tikrai. Po 4 metų eksplotavymo LT, jau atsirado micro rùdżių taškeliai.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas