„Toyota“ išliko populiariausių automobiliu gamintojų: puikus darbas suvaldant lustų krizę, tačiau ne viskas taip gerai

Arnas Balčiūnas

2022-01-30, 14:30

2 komentarai (-ų)
„Toyota“ išliko populiariausių automobiliu gamintojų: puikus darbas suvaldant lustų krizę, tačiau ne viskas taip gerai

Praėjusiais metais „Toyota“ vėl iškovojo pasaulio pardavimų lyderės titulą ir dar labiau padidino savo turėtą pranašumą prieš 2-ąją vietą užėmusią „Volkswagen“ grupę, sumaniai išvengdama pasaulinio puslaidininkių trūkumo.

„Toyota“ kompanija sukrėtė automobilių pardavimų statistiką, 2021 kalendoriniais metais 10,1 proc. padidėjo pasaulinės kompanijos pristatymų apimtys (iki net 10,496 mln. parduotų transporto priemonių!.) Kitų pasaulinių transporto priemonių gamintojų pardavimo duomenys nuo „Toyota“ statistikos skiriasi kaip naktis nuo dienos: pavyzdžiui, artimiausios Japonijos konkurentės, VW grupės, pardavimai 2021 m. sumažėjo 4,5 proc. (iki 8,882 mln. parduotų transporto priemonių).

„Toyota“ laimėjo prieš konkurentus visame pasaulyje, nes jai pavyko išvengti ilgų gamybos sustabdymų, kompanija atidžiai valdė mikroschemų pirkimo procesus, pašalino tiekimo grandinės kliūtis. „Toyota“ pranašumą praėjusiais metais įtvirtino dėl atsargų kaupimo lustų krizės pradžioje ir glaudaus bendravimo su savo tiekėjais. Ši sėkminga strategija ne tik leido Toyota padidinti atotrūkį nuo VW pasaulinėje arenoje, tai taip pat paskatino „Toyota“ aplenkti ilgametę amerikiečių konkurentę „General Motors“ ir 2021 m. „užkariauti“ JAV automobilių rinkos viršūnę. Tai buvo pirmas kartas per devynis dešimtmečius, kai GM nepateko į JAV perkamiausių automobilių prekinių ženklų sąrašo viršūnę.

2020 m., kai visame pasaulyje automobilių gamintojai kovojo su COVID-19 sutrikimu, „Toyota“ persvarą prieš VW buvo mažesnė. Japonijos įmonės pasauliniai metiniai automobilių pristatymai siekė 9,528 mln., VW - 9,305 mln.

„Toyota niekada nesidomėjo būti pirmuoju automobilių prekiniu ženklu pasaulyje, o pardavimų rezultatus matome kaip bendrą kiekvieno kliento sprendimo palaikyti mūsų prekės ženklus rezultatą“, – sakė Japonijos korporacijos atstovė Shiori Hashimoto. - „Mūsų įmonės tikslas yra būti geriausiu prekės ženklu saugos ir kokybės, teikiamos pirkėjams, požiūriu“.

„Toyota“ paslydimai

„Toyota“ ir VW priklauso sunkiųjų komercinių sunkvežimių, tokių kaip „Toyota“ antrinės įmonės „Hino“, o „Volkswagen“ - „Man“, „Scania“ ir „Commercial Vehicles“ prekiniai ženklai. Atskaičiavus juos, konkurencinis atotrūkis tarp Japonijos ir Vokietijos automobilių gamintojų padidės, nes VW parduoda daugiau sunkvežimių.

Tačiau tvirti „Toyota“ 2021 m. rezultatai nebūtinai rodo rožėmis klotą kompanijos kelią į ateitį. Šiuos fiskalinius metus „Toyota“ pradėjo siekdama per 12 mėnesių (iki kovo 31 d.) pagaminti 9,3 mln. „Toyota“ ir „Lexus“ markių transporto priemonių, tokie ambicingi tikslai pateikti kompanijai atsigaunant po pandemijos sukeltų problemų. „Toyota“ savo unikaliai gera padėtimi iš esmės sujaukė visų konkurentų planus: kompanija padidino gamybą ir gavo rekordinį pelną nepaisant pandemijos ir mikroschemų trūkumo krizės problemų. Tačiau nuo praėjusios vasaros „Toyota“ pagaliau pradėjo jausti pasaulinio masto tiekimo sulėtėjimą ir kartu su konkurentais sumažino savo gamybos apimtis. Šį mėnesį „Toyota“ perspėjo, kad nepasieks patikslinto fiskalinių metų gamybos tikslo – 9 mln. pagamintų transporto priemonių

2021-aisiais kalendoriniais metais „Toyota-Lexus“ kartu pagamino 8,584 mln. transporto priemonių, ty 8,5 proc. daugiau nei 2020 m., kai gamykloms ir automobilių prekiautojams smogė pandeminiai suvaržymai. Tačiau automobilių pardavimo srityje 2021 m. „Toyota“ grupės kalendorinių metų rezultatas buvo daugiau nei solidus: užfiksuotas trečias didžiausias visų laikų pardavimų rezultatas, kuris atsiliko tik nuo rekordinio 10,742 mln. parduotų transporto priemonių 2019 m. ir 10,594 mln. pardavimų 2018 m.

VW vis dar lenkia „Toyota“ elektromobilių segmente

„Toyota“ ir „Lexus“ kartu pasiekė antrą pagal dydį visų laikų automobilių pristatymo apimčių mastą. Bendras pasaulinis šių prekinių ženklų automobilių pristatymas išaugo 10,6 proc. (iki 9,615 mln. pristatytų automobilių per metus). Šią sumą viršijo tik rekordiniai 9,714 mln. automobilių vienetų, „Toyota“ ir „Lexus“ prekinių ženklų parduotų 2019 m. Pačio „Toyota“ prekinio ženklo pardavimai pasaulyje 2021 m. išaugo iki 8,855 mln. parduotų transporto priemonių nuo 7,973 mln. parduotų automobilių 2020 m.

Palyginimui, VW markės lengvųjų automobilių pernai parduota 4,897 mln., o VW komercinių transporto priemonių – dar 359 900 automobilių. Hibridinių transporto priemonių pradininkė „Toyota“ 2021 m. taip pat pardavė rekordinį elektrifikuotų transporto priemonių skaičių – iki 2,621 mln. vienetų, įskaitant hibridines, akumuliatorines elektrines ir vandenilio kuro elementais varomas transporto priemones.

Tačiau kalbant apie grynai elektrines transporto priemones, VW konkurencijos šioje srityje iš „Toyota“ pusės beveik nebuvo. 2021 m. VW grupės baterijomis varomų elektromobilių pristatymas pasaulyje išaugo beveik dvigubai – iki 453 000 transporto priemonių. „Toyota“ elektromobilių pardavimas išaugo keturis kartus, tačiau vos iki 14 407 vienetų. „Toyota“ vėlokai prisijungė prie pasaulinių elektromobilių gamybos ir pardavimo varžybų, bendrovė gana aktyviai pardavinėja benzininius ir elektrinius hibridus. Tačiau „Toyota“ pirmą kartą rimtai įsiveržė į akumuliatorinių elektromobilių segmentą šiais metais pristatydama visiškai elektrinį krosoverį „bZ4X“. „Toyota“ taip pat planuoja greitai pasivyti pasaulines elektromobilių gamybos tendencijas – iki 2030 m. bus pristatyta 30 visiškai elektrinių, Japonijos korporacijos sukurtų, automobilių modelių.

2021 metais „Toyota“ pardavė rekordiškai daug hibridinių transporto priemonių – 2,482 mln. – 30 procentų daugiau nei 2020 m. Didžiausias JAV automobilių gamintojas GM dar nepranešė apie galutinius 2021 m. pasaulinių pardavimų skaičius. Tačiau iki rugsėjo mėnesio JAV korporacija buvo užregistravusi 4,812 mln. pagamintų naujų transporto priemonių. Po to, kai buvo sumažintos GM operacijos užsienyje, po bankroto sumažėjusi kompanija apskritai nebepretendavo į pasaulinės automobilių gamybos lyderės vietą.

2 komentarų

Rimantas

Vokiečių automobiliai geriausi Pasaulyje ,kaip buvo taip ir bus Japonams nėra šansų jokių geresnius pagaminti automobilius .

Rimantas

Vokiečių automobiliai geriausi Pasaulyje ,kaip buvo taip ir bus Japonams nėra šansų jokių geresnius pagaminti automobilius .

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Pranešimas spaudai

2024-04-19, 19:54

1 komentaras

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Šiuo metu už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, ar su neveikiančia gamintojo numatyta išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema eksploatavimą numatyta atsakomybė: asmenims – 100–300 eurų (už pakartotinį 300–500 eurų), juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 300–500 eurų (už pakartotinį 600–900 eurų).

Abiem teikiamais projektais siūloma fiziniams asmenims nustatytą atsakomybę už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, papildyti švelnesne nuobaudos rūšimi – įspėjimu.

„Įspėjimu siekiama, kad asmuo daugiau nenusižengtų ir galėtų pasitaisyti. Jis skiriamas, kai asmuo nusižengia pirmą kartą, supranta savo nusižengimo esmę, gailisi dėl savo padaryto teisės pažeidimo arba yra kitokių jo kaltę švelninančių aplinkybių ir yra netikslinga taikyti griežtesnę poveikio priemonę“, − pažymi projekto iniciatorius, Seimo narys A. Stončaitis aiškinamajame rašte.

Pasak jo, dažnu atveju transporto priemonės vairuotojas nežino, kad galimai daro pažeidimą, nes jo vairuojamas automobilis neišmeta matomų dūmų, o automobilio davikliai nerodo galimo gedimo.

Alternatyvaus projekto rengėja, Seimo narė A. Gedvilienė, pristatydama iniciatyvą dėl įspėjimo įteisinimo, tikino, kad 48 valandos tikrai nėra patogus laikas žmogui susitvarkyti automobilį, užsiregistruoti ir atlikti techninę jo apžiūrą. „Mūsų misija šiandien sumažinti įtampas visuomenėje, kad nebūtų žmonės gąsdinami, kad nebijotų, kad jų automobilis bus konfiskuotas, nes niekada tokio dalyko ir nebuvo siūloma teisės aktuose“, − teigė politikė Seimo posėdyje.

Seimas nuo šių metų pradžios aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams yra suteikęs teisę stabdyti transporto priemones ir tikrinti jų į aplinką išmetamų teršalų atitiktį techniniams motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimams, taip pat panaikinti motorinių transporto priemonių ir priekabų, kurių į aplinką išmetami teršalai neatitinka techninių reikalavimų, privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Pritarus projektams (Nr. XIVP-3626, Nr. XIVP-3628) po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 6 d.

1 komentarų

Skaitytojas

Ponia Gedviliene tegul dar pagalvoja apie pakeitimų dėl nuomos kompensacijos, kuria atemė nuo ubagų ir invalidų.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas