Vokiečių laikraštis ragina parklupdyti „Tesla” įkūrėją ant kelių

Vokiečių laikraštis ragina parklupdyti „Tesla” įkūrėją ant kelių

Vokiečių laikraštis „Frankfurter Allgemeine“ publikavo gan šokiruojantį straipsnį, kuriame tiesiogine to žodžio prasme ragina skaitytojus manipuliuoti „Tesla“ akcijomis ir užsiimti trumpalaikiu skolinimu („short“). Pasak straipsnio redaktoriaus, tai „parklupdys Elon Musk ant kelių“.

Tai nėra pirmas atvejis, kuomet „Tesla“ akcijomis ketinama manipuliuoti pasitelkiant trumpalaikį skolinimą - tokiu būdu pasipelnyti bando žmonės, manantys, kad pasirinktos kompanijos akcijų vertė tikrai kris žemyn. Vienu metu elektromobilių rinkos lyderės akcijos buvo labiausiai manipuliuojamos iš visų „Nasdaq“ biržoje esančių akcijų su milijardais dolerių statomų prieš „Tesla“. Pats Elon Musk šaiposi iš trumpalaikių skolintojų ir yra sakęs, kad palaikantiems tokią poziciją gresia „skausmo cunamis“. Jis neklydo - per pastaruosius keletą metų „Tesla“ akcijų vertė gerokai šoktelėjo, o trumpalaikis jos akcijų skolinimas sumažėjo.

Minėto laikraščio „Frankfurter Allgemeine“ ekonomikos skyrelio redaktorius Daniel Mohr nori tai pakeisti - jis paskelbė straipsnį pavadinimu „Kaip statyti prieš Elon Musk“, kuriame skatina laikraščio skaitytojus rizikuoti savo kapitalu mėginant pakenkti vienai didžiausių pasaulio kompanijų daugiau nei vienu būdu. Štai ką rašė Daniel Mohr:

„Kaip investuotojui, man kyla klausimas ar birža tiesiog per kvaila, kad tinkamai elgtųsi su „Daimler“ akcijomis, ar jie tiesiog susidaro klaidingą nuomonę apie „Tesla“. Noriu pabrėžti, jog „Tesla“ yra per brangi - bet kas gali įsigyti „Daimler“, „BMW“ ar „VW“ akcijų - jos nėra brangios. Ne visi gali sau leisti „Tesla“, tačiau ir bankai pritaria, jog jos akcijos itin populiarios trumpalaikiam skolinimui.“

Pabrėžęs „Tesla“ kompanijos akcijų „trumpinimo“ populiarumą, vokietis ima įrodinėti, jog ši kompanija neturėtų būti verta daugiau nei „Daimler“ ir dėl to jaučia poreikį „nuversti“ Elon Musk iš šio lyderio posto:

„Aukšta akcijų kaina neturėtų mūsų sustabdyti, netgi atvirkščiai - apjungę jėgas galėtumėme parklupdyti biržos burtininką Elon Musk ant kelių. Taigi pažvelkime iš arčiau į savo „ginklą“ - jei „Tesla“ akcijų kaina kris - ko mes ir tikimės - 10%, mūsų investicijų pelnas pakyla 50%. Jei akcijos kris 20%, užsidirbtumėme net 100% savo investuotos sumos, o jei „Tesla“ galiausiai kristų iki „Daimler“ lygio, išloštumėme net 427% investuotos sumos!“

Žinoma, autorius neužsimena apie tai, kad akcijoms kylant būtų prarandama investicijų vertė - t.y. jei „Tesla“ akcijos pakiltų 20%, prarastumėte visą investuotą kapitalą. Tačiau Mohr yra įsitikinęs, kad „Tesla“ akcijos yra nestabilios ir gali smukti žemyn. Jis ne tik siūlo „trumpinti“ kompanijos akcijas, bet siūlo tai daryti pačiu rizikingiausiu būdu - taip žmonės jau yra praradę milijonus iš asmeninio kapitalo. Taip pat akivaizdu, kad autorius jaučia stiprią panieką „Tesla“ įkūrėjui bei savininkui Elon Musk. Laikytis finansinių patarimų, paremtų panieka kompanijai bei jos savininkui, tikrai nederėtų.

Vėliau redaktorius užsimena ir apie neseniai pristatytą „Mercedes-Benz EQS“ elektromobilį, teigdamas, jog „taip vokiečių automobilių gamintojai pasivys ir nugalės „Tesla“ populiarumu“. Per pastaruosius keletą metų pasidarė akivaizdu, kad „Tesla“ sėkmei neturi įtakos kiti rinkoje atsirandantys elektromobiliai, taip pat akivaizdu, kad elektrinių transporto priemonių daugėja dėl rinkos perėjimo prie ekonomiškesnio ir draugiškesnio gamtai transporto.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas