Opiausia elektromobilių problema: kas lemia mažėjantį nuvažiuojamą atstumą ir kaip to išvengti?

Opiausia elektromobilių problema: kas lemia mažėjantį nuvažiuojamą atstumą ir kaip to išvengti?

Elektromobiliai tampa vis populiaresni visame pasaulyje. Jų užimama rinkos dalis nuolat didėja, o kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Norvegijoje, jų parduodama net ir daugiau nei automobilių su vidaus degimo varikliais. Žinoma, vis labiau auga ir pasiūla iš skirtingų gamintojų.

Viena didžiausių tokio tipo transporto priemonių problema – baterijų susidėvėjimas, kas yra normalus reiškinys, kuomet kalbame apie ličio jonų akumuliatorius. Tačiau paskaičiuoti kiek tiksliai nusidėvės jūsų turimo automobilio baterija – praktiškai neįmanoma. Pagrindinė to priežastis – šį procesą sudaro labai daug kintamųjų, kurie skirtingai įtakoja baterijos degradaciją.

Ir nors priežastys yra įvairios, o jų žala jūsų nuvažiuojamam atstumui gali būti skirtinga, tačiau pagrindiniai faktoriai yra keturi. Siūlome trumpai juos apžvelgti.

Greitasis krovimas

Tai nebūtinai gali pagreitinti baterijos degradaciją, tačiau padidėjusi šiluminė apkrova gali sugadinti tam tikrus akumuliatorių komponentus. Tokiu atveju, pažeidus baterijos vidinius elementus, mažiau ličio jonų gali pereiti iš katodo į anodą. Bet net ir tokiu atveju žala baterija dažniausiai nėra tokia didelė kaip daugelis gali įsivaizduoti.

Dar praėjusį dešimtmetį, Aidaho nacionalinė laboratorija atliko tyrimą su „Nissan Leaf“ elektromobiliais. Bandymų metu du automobiliai buvo įkraunami 3,3 kW įkrovikliais, o dar du – 50 kW nuolatinės spartos įkrovimo stotelėse. Įveikus daugiau nei 64 tūkst. kilometrų paaiškėjo, jog baterijos degradacijos lygis tarp šių transporto priemonių skyrėsi vos 3 proc. Ir nors tai reiškia, kad jūsų automobilis praras 3 proc. nuvažiuojamo atstumo, tačiau realybėje kur kas didesnę įtaką daro aplinkos temperatūra nei įkrovimo sparta.

Aplinkos temperatūra

Tai, kad elektrinės transporto priemonės yra veikiamos aplinkos – menka paslaptis. Vasara, kuomet oro temperatūra aukštesnė – įkrovimas vyksta sklandžiau, o ir nuvažiuojamas atstumas kiek didesnis. Papūtus šaltukui – įkrovimas trunka kiek ilgiau, o įveikiama distancija taip pat trumpėje.

Tačiau reikėtų nepamiršti ir to, jog itin karštos dienos gali neigiamai paveikti baterijas.

Rida

Elektromobiliai yra savotiška, didesnė, išmaniųjų telefonų versija. Visi puikiai žinome – kuo daugiau įkrovimo ciklų – tuo didesnis baterijos susidėvėjimas. Dar visai neseniai, „Tesla“ paskaičiavo, jog „Model S“ modelis, įveikęs daugiau nei 40 tūkst. kilometrų, praranda maždaug 5 proc. baterijos talpos. Įveikus dar 200 tūkst. kilometrų – bendras baterijos susidėvėjimas turėtų siekti maždaug 10 proc.

Tiesa, reikėtų paminėti ir tai, jog tokie skaičiavimai atlikti taikant standartines situacijas, todėl šie skaičiai gali skirtis nuo realių situacijų, ypatingai tais atvejais kai baterijos turi kažkokių gedimų ar pan.

Laikas

Dar vienas faktorius, kuris veikia elektromobiliuose naudojamas baterijas. Nors jis vis mažiau svarbus, ypatingai tiems, kurie turi naujesnius elektrinius automobilius, tačiau tai vis dar daro įtaką.

2016 metais, „Insideevs“ reporteris Markas Larsenas skelbė, jog jo turimas „Nissan Leaf“ per aštuonerius metus turėtų prarasti maždaug 35 proc. baterijos talpos. Toks procentas atrodo itin aukštas, tačiau reikėtų nepamiršti, jog minimas „Nissan“ modelis yra puikiai žinomas dėl ganėtinai sparčios baterijų degradacijos.

Prevencinės priemonės

Jeigu ketinate įsigyti elektromobilį ar jau turite tokį – yra keletas dalykų, kurie gali padėti kuo labiau apsaugoti savo transporto priemonės bateriją. Daugelis patarimų yra ganėtinai nesudėtingai įgyvendinami, siūlome trumpai peržvelgti juos:

  • Jeigu turite galimybę pabandykite laikyti savo elektromobilį kuo ilgiau prijungtą prie elektros tinklo, ypatingai vasarą ir jeigu važinėjate vis mažiau. Tiesa, jeigu turite „Nissan Leaf“ ar kitą EV, kuris neturi baterijos aušinimo – rekomenduojame laikyti transporto priemonę pavėsyje.
  • Jeigu yra galimybę – paruoškite savo automobilį važiavimui dešimčia minučių anksčiau. Tokiu būdu apsaugosite bateriją nuo perkaitimo net ir pačią karščiausią vasaros dieną.
  • Nors greitasis įkrovimas ir nedaro milžiniškos žalos, tačiau, esant galimybei, kraukite savo transporto priemonę namuose arba su lėtesniu krovikliu.
  • Venkite iškrauti bateriją iki 10 ar 20 proc. Vengimas pasiekti kritines baterijos zonas gali būti labai naudinga praktika, ypatingai ilgajame periode.

Vertėtų nepamiršti ir to, jog dauguma elektromobilių gamintojų suteikia garantiją baterijai ir apsaugo jus tuo atveju, jeigu baterijos degradacija pasiekti 30 proc. ar daugiau. Tai dar vienas faktorius, kuris turėtų būti svarbus, ypatingai jeigu perkate naudotą transporto priemonę.

Parengta pagal „Insideevs“ informaciją.

6 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Romke

Per prievartą kišant elektromobilius, aišku didės pardavimai, 90proc parduotu tikrai pirko nenoriai, arba imones arba kaip antra ar treĉia auto. Jokia čia ateitis, nebent labai tolima.

Ramūnas

Ličio jonų baterijos (nesvarbu ar automobilių, ar kitų įrenginių) labiausiai degraduoja nuo laikymo iškrovus <20% arba įkrovus >80%. Krauti >80% galima tik prieš pat ilgą kelionę. Nukrovus <20% reikia skubėti pakrauti bent iki 25%. Žiemą, kai temperatųra nukrinta < -15°C, reikia neužmiršti, kad įsijungia baterijos šildytuvai saugantis jas nuo "peršalimo". Saugot tai saugo, bet ir per laiką ir nukrauna. O tai - dar pražūtingiau. Todėl per šalčius, jeigu nevažiuojate, reguliariai dakraukite.

Viskas remiasi į prakeiktus pinigus,

Bet nu com'on - šių laikų technologijos gali būti žymiai toliau pažengusios, jeigu ne dirbtinas jų stabdymas verslo šulų. Padaryk tyrimus, rask reikiamas medžiagas atlik skaičiavimus, pradėk serijinę gamybą ir padaryk tas baterijas nesidėvinčias. Bet tai prieštarautų verslo dėsniams. Straipsnis apie nieką iš tikrųjų.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas