Vasarą dažniau keliaujate automobiliu? Išsirinkite tinkamiausią navigacijos programėlę

Vasarą dažniau keliaujate automobiliu? Išsirinkite tinkamiausią navigacijos programėlę

Šią vasarą, dėl vis dar galiojančių ribojimų skrydžiams, keliones renkamės daugiau automobiliu. Kelionės tiek užsienyje, tiek Lietuvoje jau neįsivaizduojamos be navigacijos programėlių išmaniajame telefone: jos ne tik rodo kelionės maršrutą, bet ir padeda išvengti eismo spūsčių, įspėja apie pavojus kelyje. Kurios programėlės geriausios skirtingoms kelionėms automobiliu, pranešime žiniasklaidai pasakoja „Bitės Profai“.

„Dauguma navigacijos programėlių turi panašias funkcijas, tačiau vienos patikimesnės važiuoti mieste, kitos užmiestyje ar užsienyje. Vienos programėlės tiksliau praneša apie grėsmes kelyje, kitos rūpinasi, kad kelionės metu nepraleistume lankytinų vietų. Telefone naudinga turėti bent kelis skirtingus žemėlapius skirtingoms kelionėms“, – sako „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

Užsienyje nepaklysite su „Maps.me“

Keliaujantys užsienio šalyse turėtų rinktis navigaciją, kuri, visų pirma, naudotų kuo mažiau telefono baterijos ir padėtų sutaupyti mobiliųjų duomenų.

Žemėlapių naudojimas neprisijungus prie interneto yra pagrindinė „Maps.me“ („Android“ ir „iOS“) programėlės idėja, todėl ji ne tik taupiau naudoja išmaniojo energiją už kitas žemėlapių programėles, bet ir gali padėti sutaupyti mobiliųjų duomenų. Pavyzdžiui, Alžyre vien iš el. pašto atsiųsta 4 MB nuotrauka gali kainuoti apie 29 Eur. Tiesa, didesnių kainų išvengsite Europos Sąjungos šalyse, jei naudosite mokėjimo planų suteikiamus GB.

„Ji naudoja atviro kelių žemėlapio („OpenStreetMap“) duomenis, kuriuos kasdien atnaujina milijonai vartotojų, todėl dėl itin tikslaus žemėlapio tikrai nepasiklysite menkai žinomose užsienio vietovėse. Programėlė visiškai nemokama, todėl sutiksite nedidelį reklamų kiekį, tačiau jos neturėtų blaškyti jūsų dėmesio“, – pažymi išmaniųjų įrenginių ekspertas.

Patikimai navigacijai mieste – „Waze“

Izraelyje sukurtą navigaciją „Waze“ („Android“ ir „iOS“) 2013 m. įsigijo „Google“ kompanija. „Waze“ realiuoju laiku naudoja tuos pačius srauto duomenis, pagal kuriuos veikia ir „Google Maps“ programėlė, tačiau leidžia užtikrinčiau vairuoti mieste dėl galimybės realiu laiku vairuotojams bendradarbiauti. Vairuotojų pranešimai padeda išvengti eismo spūsčių, uždarytų kelių, įspėja apie greičio matuoklius, policiją ir kitus pavojus, dėl kurių turėtumėte keisti maršrutą.

„Jei patekote į spūstį, pasinaudokite kelionės dalijimosi galimybe, t. y. nusiųskite net ir programėle nesinaudojančiam žmogui savo kelionės nuorodą, pavyzdžiui, el. paštu ar SMS žinute. Ši funkcija ypač gelbsti vėluojant, nes jūsų laukiantys žmonės mato realų atvykimo laiką, tad žino, kada jūsų tikėtis ir neskambina nuolat klausti, kada pasirodysite“, – pataria „Bitės Profas“.

Programėlėje ir patys galite pranešti apie kelyje pastebėtą duobę ar nuvirtusį medį. Be to, „Waze“ naudojama ne tik telefone, bet ir automobilio ekrane, nes yra suderinama su „Android Auto“ arba „Apple CarPlay“. Per šią programėlę galite klausyti muzikos ir tinklalaidžių. Vis dėlto „Waze“ nerasite visų pažymėtų kavinių ar restoranų, lankytinų vietų, todėl išvažiuojantiems iš didžiųjų miestų specialistas rekomenduoja naudoti kitą programėlę.

Lankytinų vietų nepraleisite su „Google Maps“

Jei planuojate kelionę Lietuvoje, pasinaudokite „Google Maps“ („Android“ ir „iOS“) programėlės privalumais. Čia pažymėti kone visi restoranai, kavinės, vaistinės, net ir mažai kam žinomos lankytinos vietos, viešbučiai, nakvynės namai, įvairūs prekybos centrai ir kiti pastatai ar paslaugos. „Google Maps“ leidžia išsaugoti mėgstamiausių vietų sąrašą ar tokių, kurias norite aplankyti ateityje. Galite dalintis jomis su draugais arba sukurti variantų sąrašą ir nusiųsti draugams, kad visi nubalsuotumėte, kur šią vasarą keliausite.

„Naudoti navigaciją galite ne tik kelionės tikslui pasiekti, bet ir žvalgymuisi, ką įdomaus galite pamatyti pakeliui. Būtent šį poreikį patenkina „Google Maps“ programėlė. Savo maršrute galite pridėti iki devynių papildomų sustojimų. Be to, šiame žemėlapyje nuolat matysite parduotuves, kavines ar degalines su jų kokybės įvertinimais, jog galėtumėte sustoti užkąsti ar įsipilti kuro“, – tvirtina M. Vrubliauskas.

Jei netenkina „Google Maps“ pateiktas maršrutas, jį pakeisti galite laikydami pirštą ant mėlynos maršruto linijos ir vilkdami kitu keliu. Keliaudami po nežinomas vietas pasitelkite ir kitą naudingą programėlės savybę – „Street View“. Ji parodo, kaip konkrečiai atrodo ieškomas pastatas ar kelias, kuriuo važiuosite. Paprastai žinant tokią informaciją prie vairo, jaučiamasi tvirčiau.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas