Buitinės technikos montavimas nėra juokų darbas: venkite šių neatleistinų klaidų

Buitinės technikos montavimas nėra juokų darbas: venkite šių neatleistinų klaidų

Namų širdimi laikomos virtuvės projekto realizavimui ar atnaujinimui paprastai skiriama itin daug dėmesio ir laiko. Norima, kad šios erdvės visuma – baldų komplektas ir jame integruojama virtuvės technika – derėtų prie bendros interjero vizijos, būtų patogi kiekvienam, kuris joje šeimininkaus, atlieptų kitus lūkesčius. Tad natūralu, jog pagaliau atsiradus moderniam ilgai planuotam prietaisui, norisi kuo greičiau pradėti juo naudotis. Daugelyje kasdienių situacijų koją pakišantis skubėjimas padaro savo ir šiuo klausimu, mat vien išpakuojant buitinę techniką nepastebėti svarbūs niuansai gali turėti reikšmės prietaiso eksploatacijai.

Iš pažiūros smulkmenas primenantys laidų įtrūkimai, įlinkimai ar kitų prie buitinės technikos prietaisų pridedamų montavimo komponentų pažeidimai neretai atneša įvairiausių nuostolių. Dar blogiau – kyla rizika susižeisti. Ypatingų žinių vizualinei gaminio patikrai nereikia, tad ją atlikti galima patiems, tačiau nepaisyti specifinių prietaiso įrengimo reikalavimų nevalia, jei norima, kad jis funkcionuotų patikimai, ilgai ir saugiai.

Problemų kelia ne tik prasta ventiliacija

Šiais laikais populiarus balduose „paslepiamos“/ integruojamos namų technikos variantas – ergonomiškas, funkcionalus ir stilingas, tačiau reikalauja išskirtinės atidos prietaisų vėdinimui. Pavyzdžiui, nusprendus įsirengti kompaktišką įmontuojamą orkaitę, „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas I. Bernotas pataria palikti nors minimalią 2 cm angą tarp galinės jos sienelės ir nišos, kad prietaisas galėtų paimti orą, o per atitinkamą angą tarp durelių ir valdymo skydelio – jį išpūsti. Tarp orkaitės ir stalviršio taip pat reikalingas tarpas, siekiantis bent 6 cm.

Papildoma ventiliacija būtina ir įmontuojamam šaldytuvui, kuriame oras cirkuliuoja aukštyn, tad prietaiso viršuje ir apačioje reikia įrengti bent 200 kv. cm ploto groteles. Tarpas tarp šaldytuvo ir galinės nišos sienelės turėtų būti ne mažesnis kaip 5 cm.

I.Bernotas atkreipia dėmesį, kad montuojant skalbimo mašinas ar indaploves, daugiausia klystama numatant teisingus vandens padavimo ir išleidimo žarnų aukščius.

„Norint išvengti „potvynio“ namuose ir neužlieti kaimynų, skalbimo mašinos vandens išleidimo žarną reikią prijungti 60–100 cm aukštyje, kad baigiant skalbti vanduo nesubėgtų po prietaisu. Daugumos mūsų skalbyklių ir indaplovių vandens padavimo žarnos turi specialų vožtuvą, kuris taip pat apsaugo avarinėse situacijose – žarnai įtrūkus ar ją prispaudus, vandens tiekimas į prietaisą automatiškai atjungiamas“, – aiškina „Electrolux“ atstovas.

Vandens išleidimo žarnos ilgis yra dar vienas niuansas, apie kurį vertėtų pagalvoti, montuojant minėtuosius buitinės technikos prietaisus. Prailginti žarną galima daugiausia iki 4 m, o jei ji per ilga, ima kauptis nuosėdos. Taip rizikuojama vandens nutekėjimu ant grindų ar daug rimtesniais keblumais, pavyzdžiui, užsikimšusia kanalizacijos sistema.

Jokių klaidų, dirbant su elektra

Visgi bet kokie tiek didelių, tiek smulkiųjų elektros prietaisų darbai prasideda nuo tvarkingos elektros instaliacijos. Tai, pasak Arūno Murausko, Kauno technikos profesinio mokymo centro dirbtuvių vedėjo, yra aspektas, apie kurį privalu pagalvoti iš anksto.

„Pavyzdžiui, virtuvės baldų nišoje integruoto šaldytuvo elektros lizdas turėtų būti įrengtas palei pat grindis, kad, atsiradus poreikiui nuimti apatinę apdailos juostą, būtų galima prietaisą išjungti. Taip pat svarbu žinoti, kurioje vietoje yra elektros laidai, kad įrengiant virtuvę ar kitas būsto erdves jie nebūtų pažeisti“, – komentuoja specialistas, turintis ir ilgametės baldų montavimo patirties pagal individualius klientų užsakymus.

Prijungiant elektrinę, indukcinę viryklę ar kaitlentę, svarbu užtikrinti, kad viryklės ar kaitlentės laidas nesiliestų prie metalinio prietaiso korpuso. Jei kištukinis lizdas yra netoli kaitlentės ar viryklės ir išvengti jų kontakto bei dėl to galimai kilsiančių pavojingų įtampos šuolių visgi neįmanoma, I. Bernotas pabrėžia laido izoliacijos svarbą. Su atviromis jungtimis, laidų sujungimais ar apsauga susijusias bėdas laikinai gali pakoreguoti elektrinė juosta, tačiau ilgainiui rekomenduojama pasirūpinti saugesniu sprendimu – laidinėmis jungtimis.

Neprisidarykite problemų ateičiai – tegul montuoja ekspertai

Virtuvės stalviršyje tinkamai įmontuoti kaitlentę ar kriauklę, prie jos sifono prijungti tam tikrų prietaisų vandens išleidimo sistemą, baldų nišoje integruoti šaldytuvą ar prijungti indaplovę, A. Murausko teigimu, vieni atsakingiausių darbų, reikalaujančių profesionalaus išmanymo ir ypatingo kruopštumo.

Dėl šios priežasties jis pataria neapsisunkinti, nebandyti su baldų ir buitinės įrangos montavimu susijusių darbų įveikti patiems ir geriau iškart perleisti juos specialistams: „Jei šiandien atrodo, kad viskas veikia puikiai, kaip taisyklė, menkiausių klaidų padariniai gali išlįsti pačiu netinkamiausiu laiku kad ir po kelių metų“, – patirtimi dalijasi jis.

Užsisakyti patikimą buitinės technikos atvežimo ir prijungimo paslaugą šiandien dažniausiai jau galima ir prietaiso pardavimo vietoje. Be to, gausu savo srities meistrų, kurie atlieka įvairius namų ūkio darbus už nedidelį mokestį, tereikia skirti šiek tiek laiko ir pasidomėti geriausiomis rekomendacijos internete ar sklindančiomis iš lūpų į lūpas.

Vėliau tokie apgalvoti pasiruošimo naudotis prietaisu darbai smarkiai atsipirks – sutaupysite išlaidų, galvos skausmo ir laiko sugedusio prietaiso remontui ar susijusiems nesklandumams spręsti. Konsultacija su buitinės technikos pardavėju apskritai nieko nekainuoja. Ir tikrai niekada nesuklysite pasikliaudami auksine taisykle perskaityti prie prietaiso pridedamą instrukcijų vadovą. Kai kuriuos jame aprašytus nesudėtingus buitinės technikos montavimo darbus galima ir patiems, tačiau net tokiu atveju svarbu vadovautis sąmoningumu ir įsivertinti tikrąsias savo galimybes.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

1 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas