Kaip įsivertinti, ar būstas yra energetiškai efektyvus? Specialistai paaiškino į ką reikia atkreipti dėmesį

Pranešimas spaudai

2023-04-26, 07:15

0 komentarų

Aukščiausios energinio naudingumo klasės namas – tai ne tik apšiltintos sienos ar stogas. Tačiau, kaip pastebi specialistai, nemaža dalis Lietuvos gyventojų vis dar vangiai gilinasi į sprendimus, užtikrinančius, kad name energija būtų vartojama efektyviai.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Kaip įsivertinti, ar būstas yra energetiškai efektyvus? Specialistai paaiškino į ką reikia atkreipti dėmesį

Kaip suprasti, kada statinyje energija vartojama efektyviai? Pasak specialistų, pakanka atkreipti dėmesį į keletą konkrečių detalių ir tam tikrus dokumentus, kurie perkant ar parduodant būstą yra privalomi.

Pasak „Ignitis grupės“ energetinio efektyvumo programos vadovės Astos Vaitulevičės, gyventojų, kurie atkreipia dėmesį į statinių energinio naudingumo klasę ir šis kriterijus jiems reikšmingas, renkantis namus, po truputį daugėja.

„Pastato energetinis naudingumas žymi energijos kiekį, reikalingą patenkinti energijos poreikiui, siejamam su įprastu pastato naudojimu, įskaitant energiją pastato šildymui, vėsinimui, vėdinimui, karštam vandeniui ir pastato apšvietimui. Energinio naudingumo klasių, kurios parodo, kiek energetiškai efektyvus yra pastatas, egzistuoja devynios – A++, A+, A, B, C, D, E, F ir G, kur A++ yra aukščiausia klasė. Norint įregistruoti baigtą statyti statinį ar jį renovavus, būtina turėti ir energinį naudingumą įrodantį sertifikatą. Jis pagrindžia, kokiai energinio naudingumo klasei pastatas priskiriamas, kiek energijos pastatas suvartoja“, – sako A. Vaitulevičė.

Pagal Europos Sąjungos direktyvas visi nauji pastatai nuo 2021 metų pradžios turi atitikti beveik nulinės energijos suvartojimo reikalavimus. Reikalavimai keitėsi siekiant pagrindinio tikslo – turėti energiją taupančius, efektyvius ir mažiau aplinką teršiančius pastatus – pastatų sektorius turi didžiulį potencialą taupyti energiją.

Ieško profesionalų pagalbos

Pastatų energinio naudingumo sertifikavimo paslaugas teikiančios įmonės UAB „Klaipėdos statybos kompanija“ direktorius Ričardas Petrikauskas sako, kad nedažnas gyventojas savarankiškai labiau pasidomi, kokie sprendimai padeda taupyti energiją bei į ką atsižvelgiama vertinant pastato energinio naudingumo klasę. Specialisto manymu, gyventojai šiuo klausimu labiau pasitiki profesionalų pagalba, nes niuansų vertinant energinį efektyvumą yra nemažai.

„Energinio naudingumo sertifikatą su atitinkama energinio naudingumo klase galima suteikti tik įvertinus visą eilę dalykų. Pavyzdžiui, ar name esantys langai atitinka A+ arba A++ klasės namų reikalavimus? Koks šildymas? Kaip yra ruošiamas karštas vanduo? Koks naudojamo boilerio litražas? Ar vamzdžiai iki boilerio yra sumontuoti sienoje ar ant sienos? Koks grindų, sienų šiltinimo storis, jeigu jos šiltintos? Jeigu yra garažas ir rūsys, ar jie šildomi?“, – pasakoja R. Petrikauskas.

Pastatų energinio naudingumo sertifikavimo specialistas pateikia konkretų pavyzdį, kuo turi pasižymėti pačios aukščiausios energetinio naudingumo klasės A++ namas.

„A++ pastatai turi atitikti beveik nulinės energijos suvartojimo reikalavimus. Tokiame pastate, daugiau negu 50 proc. energijos turi būti iš atsinaujinančių išteklių, tokių kaip biokuras, vėjo, saulės elektrinės, geoterminiai ištekliai, ar šilumos siurbliai. Taip pat tokiuose pastatuose turi būti įrengta mechaninė vėdinimo sistema su rekuperacija, o šių vėdinimo įrenginių rekuperatoriaus naudingumo koeficiento COP rodiklis turi būti ne mažiau 5. Ventiliatorių elektrinė galia vienam kūbiniam metrui oro turi siekti bent 0,45 Wh/m3. A++ energetinio naudingumo klasės pastato per metus sunaudojama energija – maždaug 6–10 kilovatvalandžių kvadratiniam metrui per metus. Visame name naudojamas tik LED apšvietimas“, – sako R. Petrikauskas.

Mažesnės sąnaudos, didesnė vertė ir lengvesnis pardavimas

„Svarbu nepamiršti, kad kuo aukštesnės energinės klasės namas, tuo jis taupesnis. Pavyzdžiui, žiemą yra patiriama žymiai mažiau išlaidų šildymui. Akivaizdu, kad visuomenei vis labiau vertinant efektyvų energijos vartojimą, tuo pasižymintis būstas su laiku bus tik vertingesnis ir jo paklausa, vertinant nuo šio momento išaugs“, – sako R. Petrikauskas.

Daugiau dėmesio skiriant energetiniam efektyvumui, aukštesnės energinės klasės būstas bus ir vertingesnis, ir jį parduoti, galimai, bus lengviau.

Vis tik jis pabrėžia, kad nereikėtų nurašyti ir žemesnės energinio naudingumo klasės pastatų paklausos. Anot jo, jeigu žmogui tinka vieta, pats namas, jo išplanavimas, yra nemažai priemonių, kurių galima imtis, kad būtų padidinta pastato energinė klasė.

„Visų pirma, turi būti atliktas statinio ir jo situacijos ekspertinis vertinimas. Iš to bus aiškūs sprendimai, kurių reikėtų imtis. Dažniausiai tai būna sienų storinimas su termoizoliacinėmis medžiagomis, pastato apšildymas, ventiliacijos sistemos gerinimas, langų bei durų būklės gerinimas. Nenuvertinkime ir, pavyzdžiui, žemesnės E-F klasės seno, monolitinio daugiabučio namo, kuris po renovacijos gali pasiekti C klasę, kas pagal investicijas ir naudą jam būtų labai optimalus variantas. O tai, pagal galimybes, gali pilnai atitikti ar net viršyti daugumos žmonių poreikius. Vis tiek, renovuotas ir C klasę pasiekęs namas jau bus žymiai taupesnis nei žemiausią E-F klasę turintis“, – sako R. Petrikauskas.

2020 m. gruodžio mėn. „Ignitis grupė“ ir jos dukterinė bendrovė „Ignitis“ su Energetikos ministerija pasirašė energijos vartotojų švietimo ir konsultavimo susitarimą. Juo „Ignitis“ įsipareigoja šviesti ir konsultuoti vartotojus energetinio efektyvumo vartojimo didinimo klausimais taip padedant vartotojams mažinti energijos vartojimo kaštus bei didinti energijos vartojimo efektyvumą.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ pristatė naujus LPDDR5X atmintinių lustus: pasiūlys didžiulę spartą ir ženkliai sumažintą elektros energijos sunaudojimą

Lukas Snarskis

2024-04-20, 07:55

0 komentarų

Pietų Korėjos milžinė neseniai pristatė naujuosius LPDDR5X operatyviosios DRAM atminties lustus, pasižyminčius geresniu našumu, didesne talpa ir gerokai mažesnėmis energijos sąnaudomis.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Samsung“ pristatė naujus LPDDR5X atmintinių lustus: pasiūlys didžiulę spartą ir ženkliai sumažintą elektros energijos sunaudojimą

Pietų Korėjos milžinė neseniai pristatė naujuosius LPDDR5X operatyviosios DRAM atminties lustus, pasižyminčius geresniu našumu, didesne talpa ir gerokai mažesnėmis energijos sąnaudomis.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

„Samsung“ atstovų teigimu, naujieji lustai skirti užtikrinti didesnį našumą ir patikimumą asmeniniuose kompiuteriuose, mobiliuosiuose įrenginiuose, automobiliuose, serveriuose ir kituose gaminiuose. Jie sukurti naudojant 12 nm architektūrą, todėl jie išsiskirs itin kompaktišku dydžiu.

Skelbiama, jog šios mikroschemos gali veikti iki 10,7 Gb/s sparta, t. y. 25 proc. didesne sparta, palyginti su ankstesnės kartos atmintinėmis. Negana to, bendrovė 30 proc. padidino talpą ir pasiekė 32 GB viename korpuse. „Samsung“ atkreipia dėmesį ir į tai, jog dėl to naujieji atminties lustai yra „optimalus sprendimas dirbtinio intelekto erai, kai reikia didelio našumo, didelės talpos ir mažai energijos naudojančios atminties“.

Kalbant apie galią, naujausiuose „Samsung“ LPDDR5X atminties lustuose naudojamos naujos energijos taupymo technologijos, leidžiančios reguliuoti jos suvartojimą pagal konkrečią darbo apkrovą. Be to, juose yra išplėsti mažo aktyvumo režimo intervalai, leidžiantys ilgiau taupyti energiją.

Dėl visų šių patobulinimų naujoji atmintis yra 25 proc. efektyvesnė nei ankstesnės kartos lustai, todėl užtikrina ilgesnį baterijos veikimo laiką ir geresnį našumą.

Pranešama, jog Pietų Korėjos milžinė šiuos naujuosius lustus pradės gaminti antroje šių metų pusėje, kuomet visi procesai bus patvirtinti su gamintojais.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas