Eksperto patarimai, kaip išsirinkti energiją taupančią skalbimo mašiną

Eksperto patarimai, kaip išsirinkti energiją taupančią skalbimo mašiną

Efektyvus energijos ir kitų resursų naudojimas namuose yra vienas iš būdų prisidėti prie neigiamo poveikio aplinkai mažinimo ir tvaresnio gyvenimo. Dėl šios priežasties gamintojai ir vartotojai vis didesnį dėmesį skiria buitinių prietaisų, tokių, kaip skalbimo mašina, energiniam efektyvumui. Anot „Samsung“ buitinės elektronikos vadovo Baltijos šalyse Tomo Deržanausko, išsirinkti energiją taupančius prietaisus vartotojai gali ne tik atkreipę dėmesį į specialų buitinės technikos ženklinimą, o taip pat ir į tam tikras inovatyvias įrenginių technologijas ir funkcijas.

Keičiasi buitinės technikos energinio efektyvumo ženklinimas: ką būtina žinoti?

T. Deržanausko teigimu, visi Europos Sąjungoje parduodami buitiniai prietaisai privalo būti ženklinami jų energinę klasę ir kitas svarbias prietaiso charakteristikas nurodančiu lipduku. Europos Sąjungos nutarimu, nuo 2021 m. kovo mėnesio įsigalios nauja, energinio efektyvumo indeksą nurodanti, raidžių skalė.

„Tokie buitiniai prietaisai, kaip skalbimo mašinos, šaldytuvai, indaplovės, televizoriai ir lempos nuo 2021 m. kovo mėnesio bus žymimi nauja energinio efektyvumo skale nuo A iki G raidžių, atitinkamai A klasę laikant energiškai efektyviausia, o G – mažiausiai efektyvia. Nuspręsta atsisakyti A+, A++ ir A+++ vertinimo. Nauja skalė vartotojams įneš daugiau aiškumo renkantis naujus, aukšto energinio naudingumo buitinius prietaisus“, – sako T. Deržanauskas.

Anot eksperto, naujos etiketės bus gerokai informatyvesnės ir vartotojams suteiks daugiau informacijos apie dominantį buitinį prietaisą. Pavyzdžiui, ant skalbimo mašinų etikečių bus galima rasti ir tokią informaciją, kaip vidutinis metinis energijos suvartojimas šimtui skalbimo ciklų (matuojamas kilovatvalandėmis), vandens suvartojimas vienam skalbimo ciklui (matuojamas litrais), ekonominės skalbimo programos trukmė, talpa (matuojama kilogramais), energinis efektyvumas gręžimo metu ir prietaiso skleidžiamo garso lygis (matuojamas decibelais).

Be to, vartotojų patogumui, naujosios etiketės turės ir QR kodą, kurį bus galima nuskanuoti išmaniuoju telefonu. Šis kodas nukreips vartotoją į „EU EPREL“ duomenų bazę, kurioje bus galima rasti daugiau oficialios informacijos apie pasirinktą buitinį prietaisą.

Energiją taupyti padeda ir technologinės inovacijos

„Nors privalomas ženklinimas, renkantis efektyviai energiją naudojantį prietaisą gali būti išties naudingas, tačiau vien tik lipduke pateikta informacija apsiriboti nereikėtų. Pavyzdžiui, norint išsirinkti patikimą ir energiją bei vandenį taupyti leidžiančią skalbimo mašiną, svarbu pasidomėti ir konkrečiomis joje esančiomis technologijomis bei funkcijomis“, – pabrėžia T. Deržanauskas.

Eksperto teigimu, vartotojams aktualu tai, kad mažesnis energijos suvartojimas būtų pasiektas neaukojant kokybiško prietaiso veikimo. Dėl to, anot T. Deržanausko, „Samsung“ skalbimo mašinose šiandien taikomos tokios pažangios technologijos kaip „QuickDrive“, kurios leidžia kokybišką skalbimą užtikrinti kone perpus sutrumpinant skalbimo laiką ir penktadaliu sumažinant energijos sąnaudas.

„Be to, ilgaamžiškumą, efektyvesnį ir tylesnį veikimą, bei geresnius energijos suvartojimo rodiklius inovatyviose skalbimo mašinose šiandien leidžia pasiekti ir skaitmeninio apgręžiklio technologija. Naudojant ją, tylesnis ir efektyvesnis skalbimo mašinos veikimas pasiekiamas dviejų galingų magnetų dėka. Ši technologija yra laikoma gerokai pažangesne nei įprastas daugelio skalbimo mašinų naudojamas universalus motoras“, – pažymi T. Deržanauskas.

Dar viena inovacija, į kurią T. Deržanausko teigimu, vertėtų atkreipti dėmesį renkantis efektyviai energiją naudojančią skalbimo mašiną yra „EcoBubble“ technologija. Ji dėmes ir nešvarumus pašalina net ir skalbiant žemos temperatūros (15°C) vandenyje. Tai taip pat padeda išsaugoti drabužių spalvas ir audinius.

„Rinkdamiesi pažangius ir energiniu požiūriu efektyvius buitinius prietaisus vartotojai šiandien gali ne tik sumažinti sąskaitas už elektrą ir vandenį, bet dar svarbiau – prisidėti prie aplinkos saugojimo, sumažinti savo CO2 pėdsaką ir gyventi tvariau“, – sako T. Deržanauskas.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas