Atsisveikinimas su 3G: „Telia“ Lietuvoje jau išjungė trečdalį bazinių stočių

3G
Atsisveikinimas su 3G: „Telia“ Lietuvoje jau išjungė trečdalį bazinių stočių

Telekomunikacijų bendrovė „Telia“ Lietuvoje baigė pirmąjį 3G ryšio išjungimo etapą. Nuo šių metų pradžios iki gegužės pabaigos įmonė sėkmingai išjungė apie trečdalį iš 3500 Lietuvoje įrengtų bazinių 3G stočių. Savo dažnius pažangesnei 4G technologijai perduodantis 3G ryšys jau nebeveikia maždaug pusėje šalies teritorijos, joje gyvena apie pusė Lietuvos gyventojų.

„3G technologijos savu laiku atvėrė naujas mobiliojo interneto galimybes ir buvo svarbios šiuolaikinės ryšių infrastruktūros vystymui. Tačiau savo darbą jos jau atliko ir užleidžia vietą įpėdinėms – 4G ir 5G technologijoms. Šiandien duomenų perdavimui naudojamas 4G ryšys yra visais požiūriais pranašesnis už 3G. Vidutinė 4G ryšio sparta „Telia“ tinkle šiandien siekia 139 Mb/s ir yra šimtus kartų didesnė nei 3G. Daugelis įrenginių ir interneto sprendimų šiandien yra pritaikyti būtent 4G galimybėms“, – sako „Telia“ tinklo vadovas Arūnas Strolia.

Anot A. Strolios, 3G išjungimas leidžia dar labiau išplėsti duomenų perdavimo spartą 4G ryšiu, o tie, kurie jau naudojasi įrenginiais, palaikančiais 4G, nepajus jokių nepatogumų. Turintys senesnius prietaisus, atjungus 3G, galės toliau kalbėti naudojantis 2G ryšiu. Visgi norintiems išnaudoti visas mobilaus interneto suteikiamas galimybes A. Strolia pataria senesnius įrenginius atsinaujinti. Šiandien daugelis naujų telefonų ar planšetinių kompiuterių palaiko 4G, o jų kainos „Telia“ salonuose prasideda nuo 33 eurų.

„Daugelis mobilųjį internetą naudojančių gyventojų Lietuvoje šiandien jungiasi prie 4G tinklo. Neretai net ir tie vartotojai, kurie savo įrenginius yra rankiniu būdu prijungę tik prie 3G ryšio, iš tiesų net nežino, kad turi galimybę naudotis pažangesniu 4G. Norint, kad telefonas jungtųsi prie 4G ryšio jo nustatymuose, mobiliųjų tinklų skiltyje, reikėtų pasirinkti automatinį tinklo parinkimo būdą arba pageidaujamą 4G/LTE. Tai, kad įrenginys prisijungęs ne prie 3G, o prie spartesnio ryšio, paprastai rodo ekrane matoma 5G, 4G, 4G+ ar LTE žyma“, – sako A. Strolia.

4G ryšys „Telia“ tinkle suteikia galimybę naršyti, siųsti SMS, o taip pat skambinti naudojant „VoLTE“ technologiją, kuri užtikrina geresnę balso kokybę, itin greitą sujungimą bei leidžia vienu metu kalbėti ir naudotis sparčiu interneto ryšiu. Šiuo metu „Telia“ tinkle apie 60 proc. visų skambučių vyksta per „VoLTE“. Atsisakius 3G ši proporcija tik dar labiau išaugs.

Antrasis 3G išjungimo etapas „Telia“ tinkle bus pradėtas rudenį ir apims didžiuosius šalies miestus. Per vasarą bus atliekami pasiruošimo antrajam etapui darbai, o taip pat vertinami 3G ryšiu naudotis jau nebegalinčių klientų atsiliepimai ir pastabos. Ateityje planuojama atsisakyti ir 2G ryšio, tačiau, kadangi juo remiasi nemažai senesnių mygtukinių telefonų ir kitų įrenginių, pirmiausiai atsisveikinama su 3G.

3G technologija Lietuvoje pristatyta 2006 metais, o 4G ryšiu Lietuvos gyventojai gali naudotis nuo 2011 metų. 2018 metais „Telia“ pirmoji šalyje pradėjo testuoti ir 5G technologiją, o nuo šių metų sausio 5G paslaugas Vilniuje jau teikia savo turimoje 2100 MHz dažnių ruožo atkarpoje. Sostinėje su komerciniais dažniais veikia 20 bazinių stočių.


Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas