Būkite atsargus atidarant naujus elektroninius laiškus: prieš Lietuvą vykdoma kibernetinė ataka, privalu išlikti budriems

Valstybės saugumo departamentas (VSD) informuoja, kad prieš Lietuvą vykdoma informacinė-kibernetinė ataka, kurios metu, prisidengiant Lietuvos institucijų vardu, platinama kenkėjiška programinė įranga ir renkami duomenys apie Lietuvoje esančius Ukrainos karo pabėgėlius. VSD duomenimis, šią informacinę-kibernetinę ataką vykdo Rusijos subjektai.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Būkite atsargus atidarant naujus elektroninius laiškus: prieš Lietuvą vykdoma kibernetinė ataka, privalu išlikti budriems

Migracijos departamentas paskelbė, kad naudojant neegzistuojantį Migracijos departamento elektroninio pašto adresą įvairiems adresatams Lietuvoje platinami elektroniniai laiškai. Juose nurodoma, kad bendradarbiaujant Lietuvai ir Ukrainai Migracijos departamentas vykdo Ukrainos karo pabėgėlių paiešką Lietuvoje, o ši priemonė neva susijusi su karinės tarnybos atlikimu. Laiškuose pridedama anketa, kurioje prašoma pateikti Ukrainos piliečių asmens duomenis ir ją išsiųsti į esą Ukrainos ambasadai priklausantį elektroninį paštą.

VSD vertinimu, tikslingai platinant prieš karo pabėgėlius nukreiptus melagingus pranešimus siekiama skatinti nepasitikėjimą valstybės institucijomis ir trikdyti jų veiklą, Lietuvos gyventojus priešinti su atvykusiais ukrainiečiais, kurstyti nesantaiką, kelti etnines ir socialines įtampas, formuoti priešiškas nuotaikas ir nuteikti Lietuvos visuomenę prieš paramą Ukrainai. Informacinės-kibernetinės operacijos turinys ir taikiniai atitinka Rusijos propagandos naratyvus.

VSD atlikus pirminę išsiųstų elektroninių laiškų analizę nustatyta, kad kartu su Lietuvos valstybinių institucijų vardu siunčiamais melagingais pranešimais elektroninių laiškų prieduose yra platinama kenkėjiška programinė įranga. Gavus panašaus pobūdžio įtarimų keliantį elektroninį laišką, VSD rekomenduoja neatidarinėti prisegtų priedų ir nespausti laiškuose įterptų nuorodų.

Gyventojus ir įstaigas, turinčius informacijos apie prieš karo pabėgėlius nukreiptus melagingus pranešimus ar kitos aktualios informacijos, prašome informuoti Valstybės saugumo departamentą nurodytais kontaktais: pranesk@vsd.lt arba 8 700 70 007.

VSD pagal kompetenciją renka ir analizuoja žvalgybos informaciją apie priešiškų valstybių bandymus paveikti Lietuvos informacinę erdvę. Aktuali informacija operatyviai teikiama sprendimų priėmėjams ir kitoms kompetentingoms institucijoms.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas