Daugelis lietuvių daro tą pačią klaidą: rizikos, kurios kyla renkantis internetą vietoj gydytojo

Pranešimas spaudai

2023-05-13, 12:30

0 komentarų

Gydytoją iškeitus į paiešką internete žala sveikatai gali būti nepataisoma, Lietuvos statistikos departamento duomenimis, kreipimąsi dėl sveikatos priežiūros paslaugų atideda dažniau nei kas penktas žmogus.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Daugelis lietuvių daro tą pačią klaidą: rizikos, kurios kyla renkantis internetą vietoj gydytojo

Ko siekiame patys sau diagnozuodami ligas, paaiškino psichologė-psichoterapeutė Vaiva Juškevičiūtė-Gabaldón, o ką daryti, kai nėra galimybės ilgai laukti vizito pas gydytoją, dalijosi Indrė Keinaitė-Tuchtienė, „Compensa Vienna Insurance Group“ Seesam Sveikatos draudimo produkto vadovė.

Informacijos apie simptomus ir gydymo metodus internete ieško net 55 proc. europiečių, rodo „Eurostat“ duomenys. Anot V. Juškevičiūtės-Gabaldón, pagal Europoje atliktus tyrimus, kur kas labiau diagnozės ieškoti internete yra linkę jauni, išsilavinę žmonės nuo 16 iki 36 metų.

„Jauni žmonės itin aktyviai naudojasi socialiniais tinklais ir iš esmės nuolat gyvena virtualiame pasaulyje. Viena vertus, simptomų paieška internete garantuoja greitį – kad patektum pas gydytoją, reikia registruotis, suderinti laiką, važiuoti į polikliniką, o internete informacija apie ligas randama iš karto, tiesa, čia itin didelė tikimybė suklysti. Kita vertus, išsilavinę žmonės yra aktyvūs, linkę tikrinti ir ieškoti informacijos patys, todėl pirminė paieška internete jiems atrodo visiškai natūralus ir logiškas žingsnis“, – mintimis dalijosi V. Juškevičiūtė-Gabaldón.

Anot I. Keinaitės-Tuchtienės, pasinaudoti paieška internete sprendžiant sveikatos problemas pagunda kyla ir dėl to, kad vizito pas gydytoją tenka laukti ilgai, o nemalonią simptomatiką nuslopinti norisi kaip galima greičiau.

„Statistikos departamento duomenimis, net 60 proc. pacientų vizito pas šeimos gydytoją turi laukti apie septynias dienas. Tai skatina ieškoti alternatyvų, pasiteirauti apie gydymo metodus vaistinėje, pagalbos sau ieškoti internete arba naudotis privačių klinikų paslaugomis. Mūsų turimais duomenimis, klientų, kurie nebe pirmus metus naudojasi Seesam savanorišku sveikatos draudimu, apsilankymų pas sveikatos priežiūros specialistus dėl sveikatos sutrikimų skaičius auga daugiau nei 30-40 proc.“, – teigė I. Keinaitė-Tuchtienė.

Stabdo ankstesnės patirtys

Vengti apsilankymo pas gydytoją gali skatinti ir psichologinės priežastys: įvairiomis gyvenimo aplinkybėmis atsiradusios baimės, gėda, jaudulys, noras vengti nepatogios situacijos vizito metu ar skausmo sužinojus diagnozę, kartais ir nenoras ar baimė pasitikėti kitais žmonėmis.

V. Juškevičiūtė-Gabaldón atkreipė dėmesį, kad kai kurie žmonės atsimena neigiamas patirtis vizitų pas gydytoją metu, todėl vengia vėl su tuo susidurti: „Tai gali būti susiję ir su kontrolės praradimu, kai esant kritinei būklei ar situacijai, nusprendžiama žmogų guldyti į ligoninę, skirti procedūras tinkamai nepaaiškinus, ką gydytojas ar jo komanda darys ir kodėl tai būtina. Tokiais atvejais gali būti jaučiama, kad pažeistos kūno ribos, tai gali mažinti pasitikėjimą aplinkiniais, palikti pėdsakų psichikoje, žmogus gali pradėti vengti specialistų.“

Dažnai žmonės nusprendžia kreiptis į gydytojus tik tada, kai liga pradeda kelti itin daug diskomforto. V. Juškevičiūtė-Gabaldón pateikė danties skausmo pavyzdį: kai skausmas tampa nepakeliamas, pradeda labai erzinti, internete rasti patarimai jau nepadeda, tenka ieškoti odontologo pagalbos. Pasitaiko, kad žmonės atidėlioja apsilankymą pas specialistą, nes internete susiranda galimą diagnozę ir bijo išgirsti jos patvirtinimą. Patiriant stiprų nerimą, psichologė patarė užduoti sau klausimą, kas blogiausio gali atsitikti?

„Dažniausiai sudėtingiausios diagnozės nepasitvirtina, o net jas nustačius svarbu kuo greičiau gauti pagalbą, tai suteikia daugiau galimybių pasveikti arba ligą sukontroliuoti. Atidėliodami vizitą pas gydytoją rizikuojame, kad liga paūmės, tuomet jos gydymas taps ne tik sudėtingesnis, bet ir kur kas brangesnis, užtruks daugiau laiko“, – komentavo I. Keinaitė-Tuchtienė.

Pirmas žingsnis – internete

Diagnozuodami ligas gydytojai specialistai įvertina ne tik pavienius ir išreikštus simptomus, tačiau atsižvelgia į jų visumą ir vertina kitus būklės pokyčius, kurių pats žmogus gali nelaikyti tam tikro sveikatos sutrikimo simptomu. Dėl šios priežasties galimybė gauti patikimą informaciją nuotoliniu būdu, bet ne internete, o iš sveikatos priežiūros specialistų, anot I. Keinaitės-Tuchtienės, tampa itin svarbi.

„Per pandemiją daugelis žmonių išbandė nuotolines gydytojų konsultacijas, kurias teikė dauguma gydymo įstaigų. Palyginus su pandemijos laikotarpiu, teikiamų nuotolinių konsultacijų skaičius yra sumažėjęs, tačiau toks poreikis išlikęs, siekiant sutaupyti laiką ir greičiau gauti tinkamą gydymą. Atsižvelgiant į gyventojų poreikius, turintiems papildomą sveikatos draudimą suteikiama galimybė gauti nuotolinę gydytojo konsultaciją. Gyventojai gali susisiekti su specialistu vos per tris valandas, o pokalbio su gydytoju metu yra galimybė užrezervuoti aktualių tyrimų datą ir laiką sutartoje gydymo įstaigoje“, – dalijosi I. Keinaitė-Tuchtienė.

V. Juškevičiūtė-Gabaldón teigė, kad registracija į nuotolinę gydytojo konsultaciją dažnai yra geras būdas žengti pirmą žingsnį, kuris pralaužia ledus: „Bendraudama su žmonėmis pastebiu, kad daugumai pasidaro lengviau padaryti tai, ko vengia ar bijo, kai žengia nors mažą žingsnelį tikslo link. Tuomet eiti toliau tampa nebe taip sudėtinga. Nuotolinė specialisto konsultacija yra vienas iš priimtiniausių būdų pradėti spręsti sveikatos problemas – nereikia niekur eiti, palikti savo komforto zoną, žmogus jaučiasi saugesnis. Žengus pirmą žingsnį, lengviau tampa eiti toliau – atlikti tyrimus, apsilankyti pas gydytoją gyvai, jei reikia.“

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Pranešimas spaudai

2024-04-19, 19:54

2 komentarai (-ų)

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Šiuo metu už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, ar su neveikiančia gamintojo numatyta išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema eksploatavimą numatyta atsakomybė: asmenims – 100–300 eurų (už pakartotinį 300–500 eurų), juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 300–500 eurų (už pakartotinį 600–900 eurų).

Abiem teikiamais projektais siūloma fiziniams asmenims nustatytą atsakomybę už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, papildyti švelnesne nuobaudos rūšimi – įspėjimu.

„Įspėjimu siekiama, kad asmuo daugiau nenusižengtų ir galėtų pasitaisyti. Jis skiriamas, kai asmuo nusižengia pirmą kartą, supranta savo nusižengimo esmę, gailisi dėl savo padaryto teisės pažeidimo arba yra kitokių jo kaltę švelninančių aplinkybių ir yra netikslinga taikyti griežtesnę poveikio priemonę“, − pažymi projekto iniciatorius, Seimo narys A. Stončaitis aiškinamajame rašte.

Pasak jo, dažnu atveju transporto priemonės vairuotojas nežino, kad galimai daro pažeidimą, nes jo vairuojamas automobilis neišmeta matomų dūmų, o automobilio davikliai nerodo galimo gedimo.

Alternatyvaus projekto rengėja, Seimo narė A. Gedvilienė, pristatydama iniciatyvą dėl įspėjimo įteisinimo, tikino, kad 48 valandos tikrai nėra patogus laikas žmogui susitvarkyti automobilį, užsiregistruoti ir atlikti techninę jo apžiūrą. „Mūsų misija šiandien sumažinti įtampas visuomenėje, kad nebūtų žmonės gąsdinami, kad nebijotų, kad jų automobilis bus konfiskuotas, nes niekada tokio dalyko ir nebuvo siūloma teisės aktuose“, − teigė politikė Seimo posėdyje.

Seimas nuo šių metų pradžios aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams yra suteikęs teisę stabdyti transporto priemones ir tikrinti jų į aplinką išmetamų teršalų atitiktį techniniams motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimams, taip pat panaikinti motorinių transporto priemonių ir priekabų, kurių į aplinką išmetami teršalai neatitinka techninių reikalavimų, privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Pritarus projektams (Nr. XIVP-3626, Nr. XIVP-3628) po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 6 d.

2 komentarų

Lankytojas

Reziumė, neberinkite tų pasikartojančių veidų, kurie ištisus dešimtmečius suolus trina. Nerinkite tų, kurie išsineša po 140 skėčių ar po puse tonos kavos iš sandėlio, net be jokios sąžinės graužaties toliau lenda į ekranus. Neberinkite tų, kurie išgarsėjo per akciją "Skaidrinam", gal tik tada nebebus visokių nesamoningų priimtų nutarimų. Absurdo lygis pasiekęs visišką piką, toliau jau niekur...

Skaitytojas

Ponia Gedviliene tegul dar pagalvoja apie pakeitimų dėl nuomos kompensacijos, kuria atemė nuo ubagų ir invalidų.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas