Daugelis tėvų turėtų imti papildomų priemonių: ekspertai pasakė kaip apsaugoti savo atžalas nuo pavojų internete

Populiarūs socialiniai tinklai, tokie, kaip „TikTok“ ar „Instagram“ yra pilni įvairiausio turinio – net ir tokio, kuris netinkamas vaikams. Nors kūrėjai turinį stengiasi filtruoti, tačiau pripažįsta, kad tai pavyksta ne visada.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Daugelis tėvų turėtų imti papildomų priemonių: ekspertai pasakė kaip apsaugoti savo atžalas nuo pavojų internete

Donatas Drakickas, „Tele2“ produkto vadovas, skatina tėvus išlaikyti budrumą ir imtis papildomų saugumo priemonių atžaloms žengiant pirmuosius žingsnius į pažintį su interneto platybėmis.

„Beveik visomis socialinių tinklų programėlėmis vaikai gali pradėti naudotis tik nuo 13 metų. Daugelis vaikų vis vien siunčiasi norimas aplikacijas į savo telefonus nepaisydami šių ribojimų. Tada ir atsiranda didžiausia rizika pamatyti jų amžiui netinkamą informaciją, iš didelio smalsumo spustelti programėlėse atsiradusias nuorodas arba į telefoną atsisiųsti kenkėjiškų programų“, – sako D. Drakickas, „Tele2“ produkto vadovas.

Programėlių ribojimas – retai taikoma priemonė

Kiek daugiau nei pusė tėvų (52 proc.) riboja tiek turinį, tiek internete praleidžiamą laiką, rodo „Tele2“ užsakymu atliktas tyrimas apie vaikų saugumą internete. Ekspertas pastebi, kad mažiausiai iš apklaustųjų tėvų riboja interneto turinį (8 proc.). Vos didesnė dalis tėvų riboja tik laiką, praleidžiamą internete (14 proc.). Nors daugelis tėvų interneto grėsmes įžvelgia ir stengiasi apsaugoti savo atžalas internete, net ketvirtadalis jų (25 proc.) visai neriboja nei laiko internete, nei ten matomo turinio.

D. Drakicko teigimu, net ir tie tėvai, kurie yra pasirinkę taikyti ribojimus, tai daro skirtingomis priemonėmis. Tyrimo duomenimis, tarp kažką ribojančių tėvų populiariausiu būdu tapo bendras naršymo laiko limito nustatymas (71 proc.). Daugiau kaip ketvirtadalis (27 proc.) yra pasirinkęs riboti naršymą konkrečiomis valandomis.

Kai kurios tėvų kontrolės programėlės suteikia galimybę nustatyti ne tik bendrą dienos limitą telefone, bet ir apriboti praleidžiamą laiką konkrečioje aplikacijoje ar socialiniame tinkle. Tuo tarpu atliktas tyrimas parodė, kad tik nedidelė dalis savo vaikus internete ribojančių tėvų (16 proc.) riboja naršymo laiką atskiroms programėlėms. Dabar populiariausios jų, priklausomai nuo vaikų amžiaus grupės, yra „TikTok“, „Instagram“, „YouTube“, „Twitch“, „Snapchat“, „Discord“.

Apeiti ribojimus – paprasta

Beveik visos aplikacijos turi amžiaus ribojimą. Populiariausių socialinių tinklų „TikTok“, „Snapchat“, „Facebook“ ar „Instagram“ paskyras galima susikurti tik sulaukus 13 metų. Dažniausiai apie tai įspėja socialinių tinklų privatumo politika.

Pavyzdžiui, programėlėje „Tik Tok“ jaunesni nei 13 metų vaikai negali patys skelbti jokios vaizdinės medžiagos ir komentuoti. Tuo metu vyresnių nei 13 metų vaikų paskyros yra privačios. Jas gali matyti tik jų draugai. Paaugliai nuo 16 metų gali be jokių ribojimų kelti vaizdo įrašus, juos žiūrėti ar komentuoti programėlėje.

Panašūs ribojimai galioja ir kitose populiariausiose socialinių tinklų programėlėse („Snapchat“, „Facebook“, „Instagram“ ar „YouTube“). Šios aplikacijos turi automatizuotų įrankių, kurie informuoja apie jautresnį turinį, kuris gali būti matomas vaizdo klipe ar nuotraukoje. Taip pat jose griežtai draudžiama skelbti įrašus, kuriuose atsispindi smurtas, patyčios, nelegalus turinys.

Tačiau visose šiose programėlėse amžiaus patvirtinimas yra paremtas pasitikėjimo principu – jei registruojantis atžala pažymėjo, kad jam yra daugiau nei 18 metų, jis iškart gauna prieigą prie viso soc. tinklų programėlėse sutinkamo turinio. Joks kitas tapatybės ar amžiaus patvirtinimas registracijos metu neatliekamas. Eksperto teigimu, būtent tai ir atveria galimybę vaikui apeiti ribojimus.

Būtina imtis papildomų veiksmų

D. Drakicko teigimu, socialinių tinklų turinys labai dinamiškas, todėl netinkami vaizdai gali pasiekti vaiką net ir jam pačiam to neieškant. Dažnai čia galima susidurti ir su nepažįstamais asmenimis, kurie gali atsiųsti asmeninę žinutę. Dėl šios priežasties būtina imtis priemonių, kad vaikų naudojimasis socialiniais tinklais jiems nepakenktų.

Prieigą prie socialinių tinklų galima riboti keliais būdais. Vienas iš jų – įrenginiuose įdiegus trečiųjų šalių programėles. Vienos populiariausių – „Google Family Link“ arba „Family Time“. Šios programėlės leidžia apriboti tiek programėlėms skirtą laiką, tiek jų funkcijas.

Naudingu įrankiu gali tapti ir interneto apsauga, kuri veikia tinklo lygmenyje, todėl nereikia atlikti jokių papildomų įdiegimo veiksmų naudojamoje įrangoje. Ji turi funkcionalią turinio filtravimo sistemą, kurioje tėvai gali pasirinkti, kokį turinį vaikų įrenginiuose nori riboti, įskaitant ir socialinius tinklus. Taip pat ji automatiškai apriboja prieigą prie kenkėjiškų svetainių. Paslaugą aktyvuoti itin paprasta – užtenka ją užsisakyti mobiliojo ryšio operatoriaus „Tele2“ svetainėje salone ar paskambinus į kontaktų centrą. Turinio filtravimą galima valdyti „Tele2“ savitarnos svetainėje.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas