Internautams nerūpi jų saugumas internete: paaiškėjo gamintojas, kuris sulaukia daugiausia dėmesio renkantis naują slaptažodį

Lukas Snarskis

2022-11-22, 14:10

0 komentarų

Kiekvienais metais „NordPass” publikuoja ne tik skirtą Lietuvai, bet ir globalų tyrimą apie populiariausius slaptažodžius. Jis parodo, kad tas pačias klaidas daro ne tik lietuviai, bet ir žmonės visame pasaulyje.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Internautams nerūpi jų saugumas internete: paaiškėjo gamintojas, kuris sulaukia daugiausia dėmesio renkantis naują slaptažodį

„NordPass” atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad internautai ir toliau renkasi ne pačius sudėtingiausius slaptažodžius. Kai kurie vartotojai naudoja savo vardą ar gimimo datą, o dar kiti – renkasi žinomų kompanijų vardus. Tyrimas atskleidžia, jog populiariausias tarp jų – „Samsung“, kurį vartotojai naudoja dažniausiai.

„Samsung“ arba „samsung“ yra dažniausiai naudojamas slaptažodis, susijęs su didžiausiomis kompanijomis. Negana to, aiškėja, jog tokia tendencija pastebima vis dažniau. Palyginimui, „samsung“ buvo 198 populiariausias slaptažodis 2019 metais, 2020 metais pakilo į 189 vietą, o pernai rikiavosi jau net 78 pozicijoje. Akivaizdu, kad dabar šios Pietų Korėjos milžinės pavadinimą naudoja dar daugiau vartotojų.

Pats populiariausias slaptažodis, kurį naudoja net 5 mln. vartotojų – „password“. Tarp dažniausiai naudojamų rasime ir itin paprastas skaičių sekas – „123456“ ar „123456789“. Įdomu tai, jog „Samsung“ nėra vienintelė, kuri patenka tarp populiariausių vartotojų slaptažodžių. Reitinguose galima rasti ir tokius vardus kaip „Nike“ ar „Adidas“, o kai kurie renkasi ir su automobiliais susijusius žodžius – „kia“ ar „mini“.

Kalbant apie lietuvius, jie dažniausiai renkasi vardus, o populiariausi yra Mantas, Karolis ir Justas. Kaip ir daugelis visame pasaulyje, taip ir lietuviai, naudoja skaičių sekas, įrenginių pavadinimus ar gyvūnų rūšis. Žinoma, reikėtų nepamiršti ir mielų ir pozityvių žodžių, tarp kurių populiariausi yra mamytė, saulutė ar katytė, o taip pat ir įžeidžiančių žodžių – lopas123, lopas, kakalas.

„Viena iš šios problemos priežasčių yra ta, kad žmonės turi ypatingai daug internetinių paskyrų. „NordPass” atlikto tyrimo duomenimis matome, kad vidutis žmogus turi nuo 80 iki 100 paskyrų, taigi — iki šimto slaptažodžių joms apsaugoti. Nenaudojant slaptažodžių tvarkyklės, tokį didelį kiekį slaptažodžių atsiminti praktiškai neįmanoma. Būtent todėl žmonės ir renkasi lengvąjį kelią ir naudoja pasikartojančius „mama”, „labas” ar savo vardą vietoje slaptažodžio”, – teigia Marijus Briedis, „NordVPN“ technologijų padalinio vadovas.

Tyrimas atliktas bendradarbiaujant su nepriklausomais analitikais, analizuojančiais duomenų nutekėjimo atvejus. Šie duomenys buvo nutekinti įvairių kibernetinių atakų metu.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas