Jūsų duomenys kaip bulvės turguje: išsižiosite, kiek jų renka kasdien jūsų naudojamos aplikacijos

Jūsų duomenys kaip bulvės turguje: išsižiosite, kiek jų renka kasdien jūsų naudojamos aplikacijos

Neseniai buvo kalbėta apie programėles, kurios renka vartotojų duomenis. „Facebook“ ir „WhatsApp“ buvo sąrašo viršuje. Skaitmeninė privatumo programa „Clario“ pasidalino panašia ataskaita.

Pripažinkime, kad į savo mobiliuosius įdiegiame begalę programėlių, kurias retai naudojame, tačiau šios programėlės turi konkretų tikslą – rinkti įvairią informaciją apie jūsų veiklą. Kūrėjai nuolat tikina, kad renka įvairią informaciją, norėdami pagerinti naudojimosi kokybę arba rodyti labiau jums personalizuotas reklamas. Bet ar esate tikri, kad ši informacija nebus panaudota kitiems tikslams?

„Apple“ jau atliko keletą stambių pakeitimų savo operacinėje sistemoje. Po „iOS 14.5“ operacinės sistemos versijos pasirodymo, naudotojai galės pasirinkti ar leisti vienai ar kitai programėlei rinkti jų duomenis. Žinoma, kad dauguma pasirinko neleisti ir toks pasirinkimas buvo skaudus programėlių kūrėjams, o labiausiai nuo to nukentėo „Facebook“. Šį pavadinimą kartojame nuolat, bet ar iš tiesų ši platforma renka daugiausiai informacijos?

Kaip matome, prieš tai darytos prielaidos, kad „Facebook“ neturi lygių renkant ir sekant informaciją, yra tiesa. „TikTok“, „Instagram“ ir „Facebook“ yra apibūdinamos kaip blogiausios programėlės, renkančios daugiausiai duomenų apie mus, įskaitant ir biometrinius duomenis. Tai ganėtinai įdomi informacija ir šioje situacijoje reikėtų prisiminti, kad „Apple“ ketina panaikinti slaptažodžių naudojimąsi ir vietoj to naudosime veido bei piršto antspaudo atpažinimą, saugumo raktus. Nors informacijos nutekėjimo atvejai niekur nedings, bet jie bus patobulinti. Vietoj slaptažodžių, programišiai pardavinės vartotojų biometrinius duomenis.

Žvelgiant į šią lentelę, „Facebook“ yra pačiame viršuje, nes ši platforma seka mūsų asmeninę išvaizdą, balso atpažinimą, aplinkos atpažinimą ir mūsų kontaktus. Visa ši informacija kompanijai padeda atpažinti žmones ir padėti vartotojams prisijungiant į savo įrenginius. Tas pats yra ir su „Instagram“. Šios programėlės naudoja veidų atpažinimą, kad galėtų pranešti kai esate kokioje nors įkeltoje nuotraukoje, tačiau nesate pažymėtas.

Tačiau, kaip minėta anksčiau, šių duomenų reikia ne tam, jog pagerinti teikiamų paslaugų kokybę, o tam, kad galėtų kuo tiksliau pateikti reklamas. Iš to „Facebook“ gauna 16,6 milijardų JAV dolerių per metus. Nieko keisto, kad ir „TikTok“ yra tarp daugiausiai informacijos renkančių programėlių sąrašo.

Kas labiausiai nustebino, kad didžiausias prekybos tinklas pasaulyje „Amazon“ renka tik 23,08 proc. jūsų informacijos. Panašu, jog norint sukurti sėkmingą verslo modelį, nėra būtina kaupti gausybės vartotojų duomenų.

1 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas