Lietuviai pirmenybę teikia nemokamoms antivirusinėms programoms: ekspertai jiem siunčia svarbų pranešimą apie rizikas

Pranešimas spaudai

2022-01-19, 16:30

1 komentaras
Lietuviai pirmenybę teikia nemokamoms antivirusinėms programoms: ekspertai jiem siunčia svarbų pranešimą apie rizikas

78 proc. gyventojų per pastaruosius dvejus metus savo įrenginiuose įsidiegė kokią nors antivirusinę programą, o jokių antivirusinių programų vis dar nenaudoja 16 proc. gyventojų, atskleidė IT saugumo kompanijos „ESET Lietuva“ užsakymu atliktas visuomenės nuomonės tyrimas.

Tyrimo rezultatai rodo, kad gyventojai vis geriau suvokia antivirusinių programų svarbą: prieš metus antivirusines programas buvo įsidiegę tik 46 proc. gyventojų. Tačiau, rinkdamiesi apsaugą nuo virusų, Lietuvos gyventojai vis dar linkę taupyti. Net 25 proc. apklaustųjų nurodė, kad yra įsidiegę nemokamas arba atvirojo kodo antivirusines programas.

Neatsilaiko prieš naujausias kibernetines grėsmes

„ESET Lietuva“ IT inžinierius Ramūnas Liubertas, komentuodamas apklausos rezultatus, įspėja, kad nemokamos arba atvirojo kodo programos turi kur kas mažiau saugumo lygmenų nei komercinės ir neatsilaiko prieš naujausias kibernetines grėsmes.

„Nemokamos antivirusinės programos neturi apsaugos nuo išjungimo ir išdiegimo. Jos rodo reklaminius skydelius, dažnai fiksuoja daug netikrų aliarmų, dėl to sumažėja kompiuterio greitaveika. Be to, kartais nemokamos programos be vartotojo žinios kaupia ir į išorinius serverius siunčia naršymo įpročius bei kitą informaciją ar netgi kasa kriptovaliutą“, – vardija R. Liubertas.

Neapsaugoti namų įrenginiai grasina įmonėms

IT saugumo ekspertui nerimą kelia aktyviausių internete visuomenės grupių požiūris į namų įrenginių saugumą. 19 proc. 20-24 amžiaus vartotojų bei 18 proc. 25-44 metų amžiaus vartotojų tyrimo metu nurodė namų įrenginiuose neįsidiegę jokios antivirusinės programos.

Šiais laikais, kai daug organizacijų dirba hibridiniu darbo režimu, neišvengiamai tenka nuotoliniu būdu jungtis iš namų tinklo prie įmonės tinklo, todėl didėja rizika, kad dėl neapsaugotų namų įrenginių kylančios kibernetinės grėsmės paveiks ir įmonių tinklus.

„Jei būtų užkrėsti ir užšifruoti ištisi kompiuteriai ar serveriai, įmonėms grėstų darbo veiklos sutrikimai ar net paralyžius. Todėl, dirbant iš namų, ypač svarbu pasirūpinti pažangia antivirusine programa visiems prie interneto prijungtiems įrenginiams bei reaguoti į aptiktas grėsmes“, – įspėja R. Liubertas.

Daugės tikslinių atakų

R. Liuberto teigimu, anksčiau viešasis sektorius ir verslo įmonės dažniausiai susidurdavo su grėsmėmis, atsitiktinai patekusiomis per nesaugiai darbuotojų el. pašte atidarytus virusais užkrėstus dokumentus, aplankius užkrėstas interneto svetaines ar neapsaugotus pašto serverius, tačiau pastaruoju metu ekspertams teko tirti net kelias tikslines atakas. Tokių atakų, eksperto manymu, 2022 metais tik daugės.

„Įsilaužėliai dažnai įsibrauna į įmonių tinklus nepastebėti ir „tūno“ juose ne vieną savaitę, renka informaciją apie naudojamus kompiuterius, serverius bei jų saugumo pažeidžiamumą. Vėliau įsilaužėliai perima administratorių prieigas, parsisiunčia vertingus, jų manymu, duomenis ir, atėjus dienai X, masiškai sugadina sistemas, išjungia antivirusines apsaugas bei paleidžia šifravimo virusus. Tokios atakos neretai įvyksta dėl netinkamai sukonfigūruotų ar laiku neatnaujintų sistemų“, – kalba „ESET Lietuva“ IT saugumo ekspertas.

R. Liubertas rekomenduoja tiek verslui, tiek namų ūkiams neatidėliojant įsidiegti savo kompiuteriuose ir telefonuose turimų sistemų atnaujinimus, kuriuos reguliariai išleidžia operacinių sistemų ir programų kūrėjai. Tai padėtų apsisaugoti nuo kibernetinių atakų, kurios išnaudoja sistemų pažeidžiamumą.

Kaip išsirinkti antivirusinę programą?

Antivirusinė programa pirmiausiai turėtų apsisaugoti nuo išjungimo ir išdiegimo (angl. password-protect), kad net ir turint administratoriaus teises nebūtų galimybės jos išjungti bei pašalinti. Kad galėtų apsaugoti nuo tinklu plintančių grėsmių, antivirusinė programa privalo turėti korektiškai veikiančią ugniasienę, gebėti aptikti potencialiai nepageidaujamas ir įtartinas programas, skenuoti el. paštą su apsaugos nuo sukčiavimo (angl. anti-phishing) ir apsaugos nuo šlamšto (angl. anti-spam) sluoksniais, turėti saugią naršyklę (angl. secure browser), kuri, jungiantis prie bankininkystės ir informacinių sistemų, ribotų įskiepių veiklą.

Renkantis antivirusinę programą namams, R. Liubertas rekomenduoja atkreipti dėmesį, ar joje integruota galimybė atlikti namų tinklo įrenginių saugumo auditą ir įjungti nuolatinį tinklo stebėjimą bei informavimą apie naujai prijungiamus ar nesaugius įrenginius. Verslo įmonės tiek kompiuteriams, tiek serveriams turėtų rinktis centralizuotai valdomus saugumo produktus, kuriuos būtų galima konfigūruoti, atnaujinti ir valdyti nuotoliniu būdu.

Įmonėms rekomenduojama naudoti smėliadėžę debesyje (angl. cloud sandbox) – papildomą saugumo sluoksnį nuo vadinamųjų nulinės dienos grėsmių, kad būtų galima, pavyzdžiui, identifikuoti ir blokuoti anksčiau neaptiktus virusus.

1 komentarų

Gintaras

Jeigu naudoji Windows Defender, tai čia jau priskiria prie tų visai nenaudojančių antivirusinės?
Arba naudoji Ubuntu, ar kitą Linux?

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus: atnaujinti ankstesnės kartos modeliai, kurie pasiūlys dar daugiau galimybių

Lukas Snarskis

2024-04-19, 17:55

0 komentarų

Visiškai belaidžių ausinukų bumas prasidėjo prieš keletą metų ir nesustoja šis traukinys iki šiol. Po to kai „Apple“ pristatė „AirPods“, rinkoje prasidėjo perversmas, o per pastaruoju metu ne tik smarkiai išaugo paklausa, tačiau ir pasiūla pasidarė beprotiškai didelė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus: atnaujinti ankstesnės kartos modeliai, kurie pasiūlys dar daugiau galimybių

Visiškai belaidžių ausinukų bumas prasidėjo prieš keletą metų ir nesustoja šis traukinys iki šiol. Po to kai „Apple“ pristatė „AirPods“, rinkoje prasidėjo perversmas, o per pastaruoju metu ne tik smarkiai išaugo paklausa, tačiau ir pasiūla pasidarė beprotiškai didelė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Kinijos kompanija „Nothing“ jau kuris laikas anonsavo naujus savo produktus, o neseniai įvyko ir oficialus jų pristatymas. Kaip ir buvo tikėtasi, bendrovės atstovai pademonstravo naujus belaidžius ausinukus. Gamintojas paskelbė apie naujuosius „Ear“ ir „Ear (a)“ modelius.

Skelbiama, jog „Nothing Ear“ modelis kainuos 149 eurus, o „Nothing Ear (a)“ belaidžius ausinukus bus galima įsigyti už 99 eurus. Kaip ir tikėtasi, pirmasis variantas yra aukščiausios klasės produktas, o (a) modelis pasiūlys kiek apkarpytas galimybes už patrauklią kainą.

Verta paminėti ir tai, jog naujieji belaidžiai ausinukai yra aprūpinti ir integracija su „ChatGPT“, kas leis iškviesti dirbtinio intelekto asistentą, atliekant tam skirtą gestą. Akivaizdu, kad „Nothing“ stengiasi neatsilikti nuo šios dienos madų.

„Nothing Ear“ belaidžiai ausinukai

Naujieji „Nothing Ear“ belaidžiai ausinukai turi patobulintus 11 mm dinaminius garsiakalbius su keramine diafragma, užtikrinančius sodresnius ir aiškesnius aukštus dažnius, taip pat dvi papildomas ventiliacijos angas, kurios pagerina oro srautą, kad garsas būtų aiškesnis.

„Nothing“ siūlo LHDC 5.0 ir LDAC kodekų palaikymą didelės bitų spartos srautiniam transliavimui ir patobulintą „Smart ANC“ algoritmą, kuris automatiškai tikrina, ar nėra triukšmo nuotėkio, ir atitinkamai koreguoja triukšmo slopinimo funkcijos nustatymus.

Šie belaidžiai ausinukai suteiks ir daugiau garso kontrolės. „Nothing X“ programėlėje įdiegta išplėstinio ekvalaizerio parinktis, kurioje galite atlikti pakeitimus, kuriais galėsite dalytis su draugais. Sąsają su jūsų išmaniuoju telefonu užtikrins „Bluetooth 5.3“ technologija.

„Nothing“ šią savo naujieną aprūpino ir naujais pokalbių mikrofonais su „Clear Voice Technology“, kad būtų geriau fiksuojamas balsas ir aiškiau skambinama. Akumuliatoriaus veikimo trukmė - 8,5 valandos be triukšmo slopinimo galimybės, o jeigu ji naudojama – maždaug 5,2 valandos. Dar 40,5 valandos suteiks įkrovimo dėklas.

Belaidžiai ausinukai pirkėjams bus prieinami juodos ir baltos spalvų, o jų prekyba prasidės jau balandžio 22 dieną.

„Nothing Ear (a)“ belaidžiai ausinukai

Antrasis pristatytas modelis – kiek paprastesni „Nothing Ear (a)“ belaidžiai ausinukai. Šis variantas turės nemažai savybių kaip ir „Ear“ variantas. Čia rasime 11 mm dinaminius garsiakalbius, ANC ir LDAC palaikymą.

„Ear (a)“ taip pat pasižymi šiek tiek patobulintu dizainu su stačiakampio formos korpusu. Pirkėjai galės rinktis ne tik juodą ar baltą variantą, bet ir ryškios geltonos spalvos modelį.

Likusios specifikacijos atitinka brangesnių „Nothing Ear“ modelių specifikacijas, išskyrus pritaikytus ekvalaizerius ir prabangesnę keraminę diafragmą. Akumuliatoriaus veikimo trukmė - 9,5 valandos be triukšmo slopinimo galimybės, o jeigu ji naudojama – maždaug 5,5 valandos. Dar 42,5 valandos suteiks įkrovimo dėklas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas