Lietuviai stos į kovą su „Facebook“ platforma: siekiama pažaboti nepagrįstus pranešimų trynimus ir vartotojų blokavimą

Debunk.org komanda pradeda rinkti pavyzdžius, kai „Meta“ priklausančios platformos netinkamai apriboja arba blokuoja žinučių apie Rusijos karą Ukrainoje skaidą ar autorių veiklą.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Lietuviai stos į kovą su „Facebook“ platforma: siekiama pažaboti nepagrįstus pranešimų trynimus ir vartotojų blokavimą

Turinio moderavimo klausimas tampa ypač svarbus Rusijos karo Ukrainoje akivaizdoje.

„Šiandien didžiosios socialinių medijų platformos naudoja tiek dirbtinio intelekto algoritmus, tiek turinio moderatorius, tačiau algoritmai labai prastai veikia lietuvių kalba, o Lietuvai skirtų moderatorių skaičiai yra maži. Todėl matome daug atvejų, kai gaunami apribojimai ar blokavimai neatitinka“, – sako Viktoras Daukšas, Debunk.org vadovas.

Pasak jo, šia iniciatyva siekiama surinkti daugiau pavyzdžių ir pradėti konstruktyvesnį darbą su socialinių medijų platformų atstovais.

„Lietuvos Respublikos vyriausybės kanceliarija ypatingai pastaruoju metu įdėmiai stebi situaciją socialiniame tinkle „Facebook“, mato vartotojų nusiskundimus dėl galimai nepagrįsto įrašų, remiančių Ukrainą, trynimo bei autorių blokavimo. Bendraujame su „Meta“ kompanijos atstovais, su kuriais siekiame ne tik eskaluoti konkrečius pavyzdžius, bet ir rasti sisteminius sprendimus, kad tokios situacijos nesikartotų. Tikimės, kad Debunk.org komandos iniciatyva padės nustatyti tiek konkrečius atvejus, kai įrašai apie Rusijos karą Ukrainoje buvo trinkami be pagrindo, tiek bendrą problemos mastą. Ši informacija galėtų tapti rimtu argumentu tiek diskutuojant su „Meta“ kompanijos atstovais dėl moderavimo pokyčių socialiniame tinkle „Facebook“, tiek keliant klausimą Europos Komisijos lygiu“, – pažymi LR Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

„Akivaizdu, kad turinio filtravimas Facebook yra problema. O efektyviam problemų sprendimui yra vienas kelias. Tai – mokslinis tyrimas, kurio metu galime suprasti gilumines problemos priežastis ir jos atsiradimo bei veikimo mechanizmą. Tik tai padarę galime pasiekti, kad problemos neliktų“, – teigia Rimvydas Laužikas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas.

Su duomenų analize dirbs Debunk.org analitikų komanda, bei Vilniaus Universiteto Komunikacijos fakulteto ir Debunk.org įsteigtos jungtinės taikomojo mokslo grupės „Baltijos dezinformacijos observatorija“ nariai.

Patikrinus surinktą informaciją, bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos Vyriausybe gauti pavyzdžiai bus pateikti Meta siekiant tobulinti įmonės valdomų platformų turinio moderavimo politiką.

Pranešimus pateikti galite šioje nuorodoje:

https://form.typeform.com/to/TyTwaH5R

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas