Lietuvių pasirinkimas, žiūrint filmus ar serialus: geriau sumokėti daugiau ar žiūrėti nelegaliai?

Lietuvių pasirinkimas, žiūrint filmus ar serialus: geriau sumokėti daugiau ar žiūrėti nelegaliai?

Filmai ar serialai – daugelio mūsų laisvalaikis, kuris kartais atima nemažai laiko, o tuo pačiu ir finansų. Daugelis platformų, kurios skirtos žiūrėti įvairiam vaizdo turiniui, yra mokamos, o tai neretai kai kuriuos iš mūsų priverčia rinktis nemokamas arba gerokai pigesnes alternatyvas – piratinius filmus. Žinoma, reikia nepamiršti ir kino teatrų, kurie taip pat kainuoja.

Niekam ne paslaptis, jog Lietuvoje klesti ir tokios piratinį turinį platinančios svetainės kaip „filmai.in“ ar „Linkomanija“ bei daugelis kitų. Tokios filmų peržiūros platformos, ar puslapiai iš kur tuos filmus galima parsisiųsti, jau kurį laiką yra atsidūrusios ne tik įstatymų leidėjų, bet ir interneto tiekėjų akiratyje. Tačiau faktas, jog jos vis dar gyvuoja rodo – jos vis dar yra populiarios. Tačiau ar tikrai?

Šią savaitę mūsų portale vyksta apklausa, kurios metu norime išsiaiškinti kokius sprendimus renkatės jūs – žiūrėti filmus nelegalaus pobūdžio svetainėse, siunčiatės iš vadinamųjų „torrent“ puslapių ar vis dėlto renkatės mokamus, tačiau legalius variantus – įvairios platformos, kino teatras ar pan. Taigi, kviečiame balsuoti žemiau pateikiamoje apklausoje.

Lietuvoje įvairių srautinio siuntimo platformų – „Netflix“, „YouTube“, „Shortcut“ ar „Go3“ populiarumas nuolatos auga, o tai tarytum sufleruoja, jog nelegalaus pobūdžio svetainės turėtų prarasti savo populiarumą. Kaip bebūtų, ne visose platformose rasime visus norimus filmus, o dažnai gali prireikti ir daugiau nei vienos prenumeratos, kas automatiškai pareikalauja didesnių investicijų. Ne paslaptis, kad ir ne visus naujausius filmus rasime tuomet, kai to norime.

Tai, kad nelegalaus pobūdžio svetainės vis dar sulaukia savo lankytojų – sufleruoja ir vis išradingesni būdai surinkti mokėjimus iš norinčių sutaupyti. LRTK nuolat atlieka stebėseną ir neretai nustato, kad interneto svetainių arba socialinių tinklų paskyrose yra siūloma įsigyti interneto svetainės filmai.in, kurioje vykdoma autorių teises pažeidžianti veikla, taškų kuponus, kuriuos galima naudoti atsiskaitant už šioje svetainėje neteisėtai viešai paskelbtą autorių teisių saugomą turinį.

Taigi, o koks yra jūsų pasirinkimas? Kviečiame balsuoti aukščiau pateikiamoje apklausoje, o savo mintimis galite pasidalinti komentarų skiltyje.

5 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Tuščios laikmenos mokestis legalizuoja visas linkomanijas (kurios, beja, yra oficialiai užblokuotos).

Lankytojas

Laimenos mokestis suteikia galimybe piratauti? Susimoki kelis eurus (priklausomai nuo laikmenos talpos) ir patampa nelegali produkcija legali? Taip išeina koks filma 20 eurų susimokėjus už kokį USB 3 eurų patampa tau už tuos 3 eurus legalus? Tu pats čia sugalvojai taip ar kažka patarė? Pirma linkomanija iš principo nėra nelegali svetainė, kaip svetainė. Ji tokia patapo, nes didesnė ten dalis turinio yra nelegalus. Nukopintas, su ne profesionaliu, jų pačių greičiausiai komandos narių įgarsinimais, vertimais ir t.t., antra laikmenos mokestis nesuteikia teisės piratauti ir siųstis iš torrentų ar kitų nelegalių svetainių. Galvą galvok. Daugiau skaityk, mažiau bobučių pasakok tikėk. https://www.agata.lt/lt/faq/tuscia-laikmena/ Aiškiai parašyta mokestis tau leidžia "savo asmeninėms reikmėms kopijuoti įsigytus kūrinius, pvz. jūs galite internete nusipirktą muzikos albumą klausyti ne tik per kompiuterį, bet jį nusikopijuoti į USB atmintinę ar mobilujį telefoną ir juo mėgautis automobilyje ar einant pabėgioti." Apie linkomaniją nieko neužsimena. Tu nusipirkę kūrinį kažkokį gali jį įsimesti ir į kitas laikmenas, o ne jomis dalintis su kitais, jas platinti ar nelegaliai siųstis. Toks bukas komentaras, kad net gėda darosi, nes tokių pasisakymų deja ne vienas.

:)

Netflix ir pan. Ir yra tie daugiau variantu iš legaliu ir prabalsuoja, ir taip aišku, kad žmones dauguma rinksis nelegalu turinį kurį atsisiusi peržiurėsi ir viskas arba turėsis sau kitam kartui. Čia bendrai užtenka paėmus pažiurėt kiek žmoniu žiūri legalu turinį, kaip netflix, go3, Tv kanalu paketai specialus filmam, tik va go3 šudas, nes moki pinigus o ten nelabai ka gero rasi ir ten man kaip flagijatas nuo netflix.. torrent ir linkomanijas su filmai.in galima apjungt į viena ir matosi koks procentas žmoniu žiūri nelegaliai parsisiusta iš torrent. Jei rinktis netflix ar lietuviška go3 tai netflix manau tikrai apsimoka labiau, bet jei apskritai tai sakyčiau torrent, nes tu susirandi ka tau reik, norimos kokybes ir peržiūri nemokamai niekas nežino ir nesuka galvos :) o man suprantu autoriu remimas ir kažkam uždarbis, bet blemba mokyt sumas už tai kad naudoji legalia platforma ir dar tapati seriala žiurėsi moki atitinkamai už vaizdo kokybe, kas aišku, kad žiūret norėsi geriausios kokybes, o nemokesi pinigus hd kokybei... tai čia iš žiurovo puses jam ir apsimoka torrent platformos

Lankytojas:)

Dėl skonio nesiginčijama. Bet Go3 iš principo kaip servisą vertinčiau neblogai. Nes: nepamiršk kur gyvenam. Čia tau ne JAV kokia kur on demand susimoki ir varai naujausius filmus. Nors iš principo Go3, Telia ir t.t. su ta nuoma ir siūlo už pinigus naujausius filmus. Papildomus mokeščius. Problema, kad mes norim viską gauti for free. O kad Go3 ir dar prikištas TV ir visokių mūsų prodiuserių nesąmonių (mano subjektyvi nuomonė), tai sutinku. Bet čia vėl yra kas žiūri, tie išankstiniai pasižiūrėjimai ir manau pliusas, kam aktualu. Go3 pati kaip platforma yra nebloga. Daug sporto, tv ir t.t. Kaina ir vienam asmeniui nėra kažkoks kosmosas. Bet pas mus rinka yra tokia, kad tu čia kažko labai ir nepasiūlysi. Iš dalies jau gerai, kad turim galimybe matyti Viaplay, Go3, Telia (HBO) ir t.t., nes ilgas laikas nei to neturėjom. Kažkas jau ateina. Kažkada rusus matėm ir džiaugemės, tiesa minusas, kad tie patys mokami kanalai siūlo patį praščiausia turbūt turinį ką gali tokiai rinkai pasiūlyti. Turiu omenyje, kad tarkim kokiai JAV, Švedijai ir t.t. jau senai viskas eina nauja, šviežia. Pas mus tik tie patys filmai, laidos ir t.t. Ir kalbu apie visokius Discovery, Travel ir t.t., kol ateina pas mus, tampa jau ir senienomis. Aišku yra išminčių ir t.t. Bet mes kaip rinka kenčiam. Dėl linkomanijos ir t.t. čia vėl skonio reikalas ir t.t., bet ten ir su pro negauna, kol neišeina per tv ir t.t., o garsinimai visokie ne pro yra šlamštas toks pats kaip žiūrėti nežinau ten kokia tv pagalbą. Patiesa savęs toks protiškai žalojimas mano nuomone. Jei nori viską pamatyti pirmas ir renkiesi užsienio portalus, servisus ir t.t. Anglų kalba arba Rusų net gi. O Lietuva yra rinka tokia, kad čia ką gauname dabar jau yra neblogai. Ir nemanau, kad kokie Go3 ir t.t. čia kalti. Tiesiog mes iš principo kenčiam nes esame maža rinka. Dar ir tai gerai, kad visokie HBO atėjo. NBA, Premier ir t.t. visokius matom. Neseniai mačiau Švedai už 60 eurų atrodo siūlo visas futbolo atrodo pagrindines lygas matyti. Kas pas mus prieinama per visus servisus žymiai pigiau. Tik kad ne vienoje vietoje. O dėl apklausos, tai kaip įvardinai nelabai supratau. Tad nelabai komentuoti galiu. Bet skaitdymas parašytas skamba priimtiniau. Tiesiog detalėsnė informacija.

Šmikis

Šiaip jei norite tikslesnio balsavimo reiktų įtraukti ir daugiau variantų. O kur filmai per TV, mokami filmų kanalai, taip pat ir legaliai perkami filmai (stream nėra filmų įsigijimas juk, tai nuomos pricipu veikiančios juk platformos - kol moki, tol matai. O įsigijus tarkim iš kokio Google Play ar net prekybos centro gali žiūrėti kada nori, be apribojimų). Iš principo pati apklausa nėra tiksli. Nes yra juk žmonių, kur nei vienas nei kitas iš pateiktų variantų nėra. Galėtumėt įtraukti tokius variantus:

1. Interneto paltformos (Netflix, Go3, Megogo, Žmonės Cinemam Viaplay ir t.t.). Youtube išvis nelabai čia sueina. Jei kalba yra apie filmus vien. Ten juk nemažai piratinio turinio, tad jau vien priskirimas prie legalių svetainių nelabai rišasi, o ir šiaip juk Youtube ne vien filmai, tad tarp filmų platformų įdomiai atrodo. Na bent jau tikrai didelė dalis ne pačių autorių sudėta manau.

2. Piratiniai puslapiai (Filmai.in, Torrent.lt, Linkomanija ir t.t.)

3. Legaliai įsigytas filmas iš platintojų (Prekybos centrai, internetinės prekybos vietos ir t.t.)

4. Kino teatras ir pan.

5. Legalios svetainės (Juk yra ir Lietuvos visokie kino fondai ir t.t., kur galima jei neklystu pasižiūrėti legaliai ir nemokamai filmus)

6. Žiūrėjimas per TV (nemokamai)

7. Žiūrėjimas per TV (užsisakant filmų paketus).

8. Iš laikmenų kaip USB (pvz.: TV), nešiojami įrenginiai (kompiuteris, telefonas ir t.t.) (čia kaip galimas variantas, šiaip galima jį pritaikyti su aukščiau išvardintais variantais)

Ne tiksliau būtų? Tiksliau. Dar būtų gerai ir keli variantai. Nes dabar neaišku ką rinktis, kaip specialiai užsakinėji filmų paketus, platformą kokią (tarkim Go3) ar jau minėta USB, kompiuterį/telefoną ir t.t.

PASIŪLYMAS: išvis padaryti pilną, didelį apžvalgą apie filmų žiūrėjimus, legalius šaltinius ir t.t., nes tokie dalykai nemažai žmonių padeda apsispresti, pasirinkti legalius žiūrėjimo šaltinius ir t.t. Visokios Linkomanijos vis dar egzistuoja, nors ir jau galimai ir sumenkęs jų populiarumas. Bet jūs kaip technologijų atstovai tokią apžvalgą galėtumėm padaryti. Manua būtų visai įdomu pasiskaytiti kas Lietuvoje įmanoma ir t.t., juk ne visi tai žino.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas