Lietuvoje turime sparčiausią internetą: to priežastis gali sukelti dvejopų minčių

Lukas Snarskis

2021-08-28, 11:45

2 komentarai (-ų)
Lietuvoje turime sparčiausią internetą: to priežastis gali sukelti dvejopų minčių

Neseniai per vieną televizijos laidą teko išgirsti kaip buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras svečioje šalyje gyrėsi, kad „Lietuvoje yra sparčiausias internetas pasaulyje“, o klestinčios šalies monarchas, nustebęs atsisuko į savo patarėjus, ir paklausė, „o kodėl ne pas mus?“. Tikrai, kodėl?

Labai dažnai girdim faktą apie sparčiausią internetą Lietuvoje ir tuo daug kas didžiuojasi, bet neteko girdėti, kad kas bandytų atsakyti į klausimą, kodėl Lietuvoje sparčiausias internetas? Ir dar įdomiau – kodėl kitos valstybės to neturi?

Juk, atrodytų, nerealu, kad Prancūzija, Japonija ar JAV ekonomiškai ir techniškai negalėtų pasistatyti tiek ar dar daugiau antenų, kiek yra Lietuvoje. Arba – Lietuvos kaimynės Latvija ar Lenkija to ekonomiškai neįstengtų? Ką jau kalbėti apie Vokietiją ar Skandinavijos šalių ekonomines ir technines galimybes. Atsakytume, žinoma, kad įstengtų pristatyti daugiau antenų, nei yra Lietuvoje. Tai, kad užsienio valstybės negali, priežasčių reikia ieškoti kitur. Nei Vokietija, nei JAV, nei Lenkija ar kitos valstybės negali, nes to neleidžia minimų valstybių teisės aktai, kuriais siekiama saugoti žmonių sveikatą nuo vis dažniau pagrindžiamo pavojaus, kurį kelia elektromagnetinių bangų spinduliuotė.

Šio klausimo atsakymas – tai lyg tos pačios lazdos kitas galas: kitos valtybės neturi tokio spartaus interneto, nes ten antenų statymas yra dar daugiau ribojamas teisės aktais. Tai, jog pas mus internetas sparčiausias pasaulyje, reiškia, kad ir be atitinkamų teisės aktų analizės galime konstatuoti – antenų statymas Lietuvoje yra pernelyg liberalus. Sparčiausio interneto Lietuvoje faktas yra lyg lakmuso popierėlis, parodantis adekvataus elektros prietaisų skleidžiamų bangų reguliavimo stygių.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos įspėja, kad „priklausomai nuo spinduliavimo intensyvumo ir trukmės gali išsivystyti ūminiai ar lėtiniai organizmo pakenkimai. Žmonėms, kurie yra nuolat veikiami elektromagnetinės spinduliuotės, gali išsivystyti širdies kraujagyslių, imuninės bei kvėpavimo sistemų funkciniai pakitimai. Labiausiai elektromagnetinis spinduliavimas veikia vyresnio amžiaus žmones, taip pat sergančius įvairiomis ligomis ir vaikus. Ypač jautrūs spinduliuotei kūdikiai, kurių imuninė sistema nėra visiškai susiformavusi. Dėl šių priežasčių kitose valstybėse įvairiausių technologijų prietaisų spinduliavimo intensyvumas ir mastas dėl antenų bangų keliamo spinduliuotės pavojaus yra daugiau ribojamas. Savaime suprantama, kad spinduliuotės poveikis sunkiai įrodomas – juk susergi ne iš karto. Vis dėlto, akivaizdu, kad spinduliuotė neturi nei sienų nei kitokių barjerų.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos atkreipia dėmesį, kad „žmogaus jutimo organai reaguoja į 20-300 MHz dažnio elektromagnetinį lauką, todėl daugeliu atvejų jis yra nejuntamas. Pabuvęs elektromagnetiniame lauke, kurio energijos galingumas yra didesnis nei 10mW/cm2, žmogus gali jausti nespecifinius simptomus: nuovargį, silpnumą, galvos svaigimą ar skausmą, rankų drebulį, gali prasidėti nemiga, pakilti temperatūra. Esant ilgalaikei 3-5 min. superaukštų dažnių 300 MHz – 300 GHz elektromagnetinei energijai, gali išsivystyti ir tiesioginiai širdies ir kraujagyslių funkciniai pakitimai“. Jau vien pavojaus grėsmė sveikatai yra svarbus pagrindas riboti spinduliuojančių prietaisų kiekį ir intensyvumą.

Oficiali Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pozicija dėl normų didinimo tokia, kad „iki šiol nėra mokslinių įrodymų, kad leistino lygio rekomendacijas viršijantys elektromagnetiniai laukai, būtų pavojingi sveikatai“ – tad 10 kartų ir buvo siūloma didinti spinduliuotės normas, kurios sėkmingai padidintos. SAM pranešimuose naudojamas išsireiškimas „rekomenduojamos normos“ yra netikslus, nes tai iš tiesų yra maksimalios leistinos normos, kurios dar laikomos saugiomis. Šių metų kovo mėnesį jos buvo padidintos iki maksimalių leistinų normų pagal tarptautinius teisės aktus. Tarptautinė Elektromagnetinės saugos komisija, susirūpinusi didėjančia elektromagnetine tarša ir jos žalingu poveikiu žmonių sveikatai, dar 2006 m. konferencijoje Italijos Benevento mieste priėmė rezoliuciją, kurioje pabrėžiama, kad yra vis daugiau mokslinių duomenų, rodančių, jog mūsų aplinkoje dabar esanti elektromagnetinė spinduliuotė, sklindanti ypač iš bevielių mobiliųjų tinklų ryšių, žalingai veikia žmonių sveikatą. Kadangi vėžio dažnai negalima aptikti dar daug metų po sąveikos, o mobilieji telefonai plačiai naudojami tik nuo 1990 m., epidemiologiniai tyrimai šiuo metu gali įvertinti tik atvejus, išryškėjusius per trumpesnius laikotarpius.

Tyrimai su gyvūnais rodo, kad ilgalaikis radijo bangų poveikis gali padidinti vėžio riziką. Lietuvos imunologų draugija pažymi, kad „elektromagnetinė spinduliuotė gali sukelti kataraktas, odos ir poodinio sluoksnio nudegimus, reprodukcinės sistemos, širdies bei kraujagyslių sistemos, imuninės sistemos ir kvėpavimo organų ūminius ar lėtinius funkcinius pakitimus“. Elektromagnetinis laukas veikia visus ląstelėse ir tarp jų vykstančius procesus. Signalų perdavimas, medžiagų apykaita vyksta baltyminėmis molekulėmis, kurios turi savo elektrinį krūvį. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Sporto instituto profesorius Alfonsas Vainoras teigia, kad „atsidūrus magnetiniame lauke, krūviai persikelia į vieną ar į kitą pusę, ir visas metabolizmas kiekvienoje ląstelėje paveikiamas. Per metus kitus tai virsta labai dideliu rezultatu“. Anot profesoriaus, „jau ir taip Lietuva yra padidintos rizikos zonoje elektromagnetinės spinduliuotės atžvilgiu. Taip yra dėl Žemės kuriamo, tai yra, geomagnetinio lauko ypatumų“. Mūsų šalyje, lyginant su kitais penkiais pasaulio taškais Saudo Arabijoje, JAV, Kanadoje, PAR ir Naujoje Zelandijoje, kuriuose taip pat yra tokie magnetometrai, stebimas palyginti didelis gama elektromagnetinių bangų intensyvumas, konstatavo mokslininkas, pridūręs, kad Lietuvoje infarktas ištinka dešimčia metų jaunesnius žmones nei ES vidurkis, mūsų šalies vyrai gyvena kur kas trumpiau nei kiti europiečiai, vyrauja didžiulis savižudybių skaičius. „Tai – padidintos spinduliuotės pasekmė. Kartu su kardiologais mūsų atlikti tyrimai parodė, kad net ir labai nedidelis spinduliuotės padidėjimas iš karto veda prie didesnių problemų“. Ekonominė ir techninė plėtra mums atnešė ir vis stipriau plintančią įvairiausių bangų spinduliuotę, nuo kurios net jau į mišką nebepabėgsi, nes ir miškuose stovi stulpai su antenomis. Ekonominė ir technologinė plėtra mus apstato vis didėjančia prietaisų gausa, be kurios šiuolaikinis gyvenimas nebeįsivaizduojamas, bet technologijų plėtra kelia vis didesnę ir didesnę grėsmę žmonių sveikatai, ką vis dažniau ir dažniau patvirtina mokslo tyrimai. Užsienio valstybės technologijų spinduliavimo intensyvumą reguliuoja bandant numatyti tam tikras leistinas ribas, kurių peržengti nevalia, riboja spinduliavimo intensyvumą ir mastą, taip saugant visuomenės sveikatą bent jau nors šiek tiek mažinant žmonių sveikatai grėsmę keliančių faktorių pavojų.

Taigi, ar tikrai galime didžiuotis sparčiausio interneto šalies statusu? Ar tikrai sparčiausias internetas yra Lietuvos stiprybė, jei nesvarbu žmonių sveikatai keliamas net potencialus pavojus? Kiekvienos valstybės pareiga yra rūpintis žmonių sveikata ne tik tada, kai jau reikia ligoninės, bet ir tada, kai reikia užtikrinti sveiką gyvenamąją aplinką – maisto, oro kokybę ir, be jokios abejonės, neigiamų (ir net galimų) faktorių, t. y. įvairiausios spinduliuotės bangomis ribojimą verslo, pramonės ir, matyt, ateityje net ir buities srityse.

Jei didžiuojamės savo šalimi, norėtųsi, kad džiaugtumėmes tikrai didžiavimosi vertais pasiekimais, o ne tais, kurie yra stereotipiniai, arba tiksliau – paviršiniai. Pažiūrėjus giliau ir atsakius į priežastis, o ne tik pasekmes pastebinčius klausimus, didžiuotis nebelieka kuo, nes supranti, kad sparčiausias internetas Lietuvoje yra tik todėl, kad interneto spartumas, saugant žmonių sveikatą, nėra pakankamai reguliuojamas ir ribojamas.

2 komentarų

Eij tu ..

Jis toli gražu nėra sparčiausias, šviesolaidinis kadaise buvo kažkuri laiko tarpą, dabar nei šviesolaidinis, nei mobilusis toli gražu nėra sparčiausias, pasižiūrėkite į statistiką pagal šalis. Kokios nesąmones rašomos, bent pasitikrinkit... Esame jau gana toli atsilike.

5G

Telefonai.eu, apsivyniokit folija, tai daugiau gal naudos bus nei tokias nesąmones rašyti :)

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Ekspertas patarė kaip saugiai transportuoti televizorių, skalbimo mašiną ar šaldytuvą

LG

Pranešimas spaudai

2024-04-19, 17:54

0 komentarų

Persikraustymas į naujus namus paprastai būna džiaugsmingas nuotykis, tačiau kartu su juo tenka ir nelengva užduotis saugiai pervežti didelius prietaisus, pavyzdžiui, televizorius, šaldytuvus ir skalbykles.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Ekspertas patarė kaip saugiai transportuoti televizorių, skalbimo mašiną ar šaldytuvą

Persikraustymas į naujus namus paprastai būna džiaugsmingas nuotykis, tačiau kartu su juo tenka ir nelengva užduotis saugiai pervežti didelius prietaisus, pavyzdžiui, televizorius, šaldytuvus ir skalbykles.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

„LG Electronics“ ekspertas Kiril Miliajev paaiškina, į ką reikėtų atkreipti dėmesį prieš gabenant šią įrangą, kad galutinį tašką ji pasiektų saugiai.

Televizoriaus gabenimas

Plokščiaekraniai OLED televizoriai yra ne tik vertingi, bet ir trapūs. Pirmiausia paruoškite televizorių pakavimui – ištraukite visus laidus ir kabelius. Nufotografuokite galinę televizoriaus pusę su prijungtais kabeliais, kad vėliau galėtumėte nuotrauką naudoti kaip montavimo iš naujo instrukciją. Tada kruopščiai suvyniokite kiekvieną kabelį ir sutvirtinkite plastikiniais dirželiais.

Nuo televizoriaus atsukite visus tvirtinimo varžtus, stovą, laikiklius. Laikykite juos paženklintame maišelyje, kad persikraustydami jų nepamestumėte. Rekomenduojame televizorių pakuoti į originalią pakuotę, o jei ji neišsaugota – geriausia naudoti specialią televizoriaus dėžę su putplasčio kampų apsaugomis. Televizorių įvyniokite į plastikinę plėvelę ir atsargiai įdėkite į dėžę. Dėžės tarpus užpildykite minkštinamosiomis medžiagomis, kad gabenamas televizorius nepasislinktų. Be to, svarbu, kad televizorių iš pakuotės išimtų ir nešiotų bent du žmonės.

Vis dėlto gabenamo OLED neguldykite plokščiai (ant nugaros). Jį pastatykite tiesiai – bus tinkamai paskirstytas svoris ir sumažinta nepataisomo išorinio pažeidimo rizika.

Skalbyklės gabenimas

Skalbyklę reikia gabenti ypač atidžiai ir atsakingai, kad būtų kuo labiau apsaugoti sudėtingi jos mechanizmai. Prieš transportuojant skalbyklę kruopščiai ją išvalykite, paleisdami tuščią būgną suktis su šiltu vandeniu, kad pasišalintų nešvarumai. Be to, perskaitykite skalbyklės tinkamo atjungimo instrukcijas. Atjunkite vandens tiekimo žarnas bei maitinimo laidą ir juos pritvirtinkite prie skalbyklės, kad vežami nesusipainiotų. Skalbyklę turėtų judinti du asmenys (po vieną iš kiekvienos pusės) ir ją pakelti ant vežimėlio.

Prireikus būgną sutvirtinkite transportavimo varžtais arba minkštinamosiomis medžiagomis, kad gabenamas jis nepasislinktų. Nepatartina skalbyklės statyti ant šono, nes pasikeistų jos vidinių ir išorinių būgnų padėtis, dėl to atsirastų nuotėkis, sumažėtų našumas ir skalbyklė sugestų. Be to, skalbyklė turėtų kuo trumpiau būti žemoje temperatūroje, nes vežant ją šaltyje užšaltų joje esantis vanduo ir ji sugestų. Atvykus į reikiamą vietą rekomenduojama kuo greičiau iškrauti skalbyklę, kad ji kuo trumpiau būtų šaltyje, ir leisti jai prisitaikyti prie kambario temperatūros prieš pradedant ją naudoti, kad būtų išvengta galimų pažeidimų dėl temperatūros pokyčių.

Norėdami papildomai apsaugoti gabenamą skalbyklę suvyniokite į antklodes arba naudokite putplasčio plokštes. Perkraustomą skalbyklę įdėkite į vežimėlį, kad ji stovėtų ir nebūtų pažeistos jos vidaus detalės. Atvykę į galutinį tašką, nepamirškite nuimti gabenimo varžtų ir, prieš įjungdami mašiną, užtikrinkite, kad ji pastatyta tiesiai ir tvirtai.

Šaldytuvo gabenimas

Norint saugiai gabenti šaldytuvą, reikia kruopščiai planuoti ir laikytis tinkamų procedūrų. Prieš kraustydamiesi peržiūrėkite šaldytuvo atitirpinimo instrukcijas, nes kiekvieno šaldytuvo modelio naudotojo vadove gali būti pateikti konkretūs nurodymai. Stebėkite gabenamo šaldytuvo temperatūrą, ypač šaltuoju metų laiku, kad šaldytuvo neveiktų didelis temperatūrų skirtumas.

Prieš kraudami išimkite visas atsilaisvinusias dalis ir apsvarstykite galimybę išimti lentynas, jei šaldytuvas atvežamas ne originalioje pakuotėje. Šaldytuvą į sunkvežimį kraukite atsargiai, kad jis nenukristų, ir užtikrinkite, kad per visą kelionę jis išliktų vertikalioje padėtyje. Nors kai kuriais atvejais šaldytuvas gali pasvirti, jo negalima paversti ant šono.

Atsidūrę galutiniame taške, pastatykite šaldytuvą vertikaliai ir leiskite jam pastovėti bent kelias valandas prieš įjungdami jį į elektros tinklą. Nusistovės skysčiai ir bus užtikrintas optimalus šaldytuvo veikimas. Prieš prijungdami šaldytuvą prie elektros tinklo, patikrinkite jo balansavimo kojeles, kad nepažeistumėte kompresoriaus ir išlaikytumėte efektyvumą. Jei šaldytuvas buvo gabenamas horizontaliai, prieš prijungiant jį prie elektros tinklo patartina leisti jam pastovėti bent 3 paras, kad tinkamai nusistovėtų visos jo vidaus detalės. Perkraustydami apsaugokite grindis nuo įbrėžimų po šaldytuvu, todėl naudokite baldų šliaužiklius arba guminius kilimėlius.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas