Pasirūpinkite savo privatumu: paaiškėjo programėlės, kurios renka daugiausiai Jūsų duomenų

Lukas Snarskis

2021-06-06, 08:30

0 komentarų
Pasirūpinkite savo privatumu: paaiškėjo programėlės, kurios renka daugiausiai Jūsų duomenų

Žmonių privatumas visuomet buvo ganėtinai opi problema, apie kurią pastaruoju metu pradėta kalbėti labai daug, o didžiosios kompanijos pradėjo ir tam tikrus pakeitimus. Nors viskas vyksta ganėtinai lėtai, tačiau akivaizdu, kad programėlių kūrėjams taps vis sunkiau kaupti įvairią informaciją apie naudotojus. „Apple“ sistemoje pokyčiai pastebimi jau dabar, o netrukus tai palies ir „Android“ telefonų savininkus.

Organizacijos „Invisibly“ atliko apklausą, kuri atskleidė, jog 82 proc. apklaustųjų pritaria didžiųjų bendrovių atliekamiems pokyčiams, kurie riboja galimybę gauti informaciją apie vartotojus. Negana to, net 76 proc. respondentų nenori gauti personalizuotų reklamų ir norėtų, kad tai apskritai liautųsi. 68 proc. apklaustųjų mano, kad duomenų privatumas yra labai svarbu.

Kaip jau tikriausiai žinote, nuo gegužės 16 dienos, „Apple“ įrenginių turėtojai gali pasirinkti ar jie nori suteikti asmeninę informaciją trečiųjų šalių programėlių kūrėjams, o statistika atskleidžia, kad 15 proc. naudotojų tokią galimybę suteikė. Šiuo atveju, reikėtų prisiminti, jog su „iOS 14.5“ operacinės sistemos atnaujinimu, programėlių kūrėjai buvo įpareigoti klausti vartotojų ar jie nori, jog aplikacija rinktų jų privačius duomenis su sąlyga, pateikti personalizuotas reklamas.

Dabar pradeda aiškėti ir programėlės, kurios renka daugiausiai informacijos apie jų vartotojus. Ir kone kiekvienoje kategorijoje pirmauja „Facebook“ sukurti produktai. Kalbant apie susirašinėjimo programėles – „Messenger“ renka daugiausiai vartotojų informacijos. Socialinių tinklų aplikacijų sąrašo lyderis – „Facebook“. Aišku ir kas renka mažiausiai duomenų ir tai būtų atitinkamai „Cisco Webex Meetings“ bei „Clubhouse“.

Nesunku pastebėti, jog populiariausios aplikacijos kaupia gerokai daugiau įvairiausios informacijos apie savo vartotojus, tačiau galima pastebėti ir tokias programėles, kurios visiškai nekaupia jokių duomenų. Tyrimo rezultatai atskleidžia ir tai, jog be socialinių tinklų aplikacijų, daugybę duomenų apie vartotojus kaupia ir maisto pristatymo programėlės, parduotuvių, mokėjimų bei pažinčių aplikacijos.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas