Privatus ir anoniminis naršymas internete: viskas ką reikėtų žinoti apie savo saugumą internete ir iš koto verčiantis VPN pasiūlymas

Pranešimas spaudai

2023-03-19, 09:33

0 komentarų

Terminai „anoniminis“ ir „privatusis“ naršymas internete yra dažnai painiojami, nors reiškia skirtingus dalykus. Šios dvi sąvokos apima platų atsargumo priemonių ratą, kurių interneto naudotojai gali imtis, kad jų veikla nebūtų matoma ar sekama.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Privatus ir anoniminis naršymas internete: viskas ką reikėtų žinoti apie savo saugumą internete ir iš koto verčiantis VPN pasiūlymas

Šiandien siūlome trumpai apžvelgti skirtumus tarp anoniminio ir privataus naršymo internete bei susipažinti su visomis galimomis opcijomis, kurios leis internete jaustis saugiau, o gal net ir nepastebimiems. Teksto pabaigoje rasite ir puikų pasiūlymą VPN paslaugoms įsigyti, kas leis sutaupyti krūvą pinigų. Tačiau prieš tai - pažvelkime į anoniminio ir privataus naršymo galimybes.

Privatus naršymas internete

Naršant internete, naršyklės kaupia aplankytų svetainių istoriją, laikinus aplankytų svetainių failus, slapukus, atvertas bylas ir pan. Jei norite, kad ši informacija liktų konfidenciali, naudokite privačiojo naršymo režimą. Jį turi visos populiariausios interneto naršyklės. Privačiojo naršymo režimas pašalina visą interneto naršyklės sukauptą informaciją, kai tik jos langas yra uždaromas.

Toliau pateikiamos instrukcijos, kaip įjungti privačiojo naršymo režimą:

Jei naudojatės „Google Chrome“, spauskite trijų taškų simbolį, esantį dešiniajame viršutiniame naršyklės kampe ir pasirinkite nustatymą „New incognito window“ arba paspauskite klavišų kombinaciją „Ctrl+Shift+N“.

Jei naudojatės „Microsoft Edge“, spauskite trijų taškų simbolį, esantį dešiniajame viršutiniame naršyklės kampe, pasirinkite „Safety“ ir „InPrivate Browsing“ arba paspauskite klavišų kombinaciją „Ctrl+Shift+P“.

Jei naudojatės „Mozila Firefox“ naršykle, spauskite trijų taškų simbolį, esantį dešiniajame viršutiniame naršyklės kampe ir pasirinkite nustatymą „Naujas privatusis langas“ (angl. New Incognito Window) arba paspauskite klavišų kombinaciją „Ctrl+Shift+P“.

Šie nustatymai padės apsaugoti interneto naršymo istoriją nuo smalsių akių, bet neapsaugos, jei kas nors (pvz., interneto paslaugų teikėjas, darbdavys ar specialiosios tarnybos) norės jus sekti. Kiekvienas kompiuteris turi unikalų, tik jam priskirtą IP (angl. Internet Protocol) adresą, kuris leidžia susekti tikslią jo vietą. Jei norite didesnio slaptumo ir nenorite, kad būtų nustatytas IP adresas, reikalingi papildomi būdai, padėsiantys paslėpti naršymą internete.

Anoniminis naršymas naudojant tarpinius serverius

Vienas populiariausių ir paprasčiausių būdų paslėpti savo IP adresą internete yra tarpiniai serveriai (angl. proxy servers). Nemokami anoniminiai tarpiniai serveriai, pvz., Anonymouse.org ar kproxy.com, veikia kaip tarpininkai tarp jūsų ir jūsų aplankytų tinklalapių. Tad jūsų IP adresas lieka paslėptas nuo svetainių, kuriose lankotės, nes vietoje tiesioginio ryšio su interneto svetainėmis, susisiejate su tarpiniu serveriu, per kurį yra peradresuojamos visos jūsų užklausos.

Tačiau reikėtų nepamiršti, kad visi serveriai, taip pat ir tarpiniai, dažniausiai kaupia duomenis apie visus apsilankymus. Tarpiniai serveriai gali sekti jūsų siunčiamų duomenų srautą. Todėl naudodamiesi tokiu serveriu ir jungdamiesi prie asmeninių paskyrų, būtinai naudokite https protokolą, jei tik yra galimybė. Tarpinis serveris taip pat sulėtina naršymo internete spartą. Be to, rasti patikimą ir stabilų tarpinį serverį dažnai būna sudėtinga.

Anoniminis naršymas naudojant TOR

TOR (angl. The Onion Router) – tai atvirojo kodo programinė įranga, sukurta tam, kad būtų galima anonimiškai naršyti internete. TOR veikia „Firefox“ naršyklės pagrindu ir leidžia naudotojui ją įjungti arba išjungti, priklausomai nuo to, kada reikia anonimiškumo.

Šios programos nereikia įdiegti. Ji gali būti paleista iš kompiuterio standžiojo disko ar iš nešiojamojo įrenginio, pvz., USB rakto.

Tačiau TOR turi ir keletą trūkumų. Pirma, jūsų duomenys keliauja per keletą TOR tinklo mazgų, todėl kol pasiekiamas galutinis mazgas, ryšys gali būti gana lėtas. Nors siunčiami duomenys tarp mazgų yra užšifruojami, bet pirmajame ir paskutiniajame mazge jie nėra užšifruoti, todėl atsiranda srauto stebėjimo galimybė.

Virtualus privatus tinklas VPN

VPN (angl. Virtual Private Network) yra virtualusis privatusis tinklas. Visas duomenų srautas yra perduodamas per VPN serverį. Šis visą siunčiamą duomenų srautą užšifruoja. Taip apsaugoma, kad IP adresas nebūtų perduotas svetainėms, kuriose lankotės. VPN taip pat paslepia duomenis, kai naudojatės viešaisiais tinklais kavinėse ar oro uostuose. Skirtingai nuo nemokamų paslaugų, pvz., TOR tinklo, VPN gali būti mokamas. Tačiau mokama paslauga suteikia daug didesnį pralaidumą, todėl veikia sparčiai.

VPN suteikia patikimą būdą ne tik paslėpti IP adresą, bet ir apsaugoti savo duomenis bei tapatybę internete. VPN ‒ patikimesnė paslauga nei tarpiniai serveriai ir daugeliu atvejų spartesnė nei TOR.

Jeigu dar neturite VPN – rekomenduojame išbandyti „SurfShark“ paslaugas. Šiuo metu galite įsigyti dvejų metų planą vos už 59,76 eurus, kas yra 2,49 eurai per mėnesį. Norėdami pasinaudoti šiuo pasiūlymu – spauskite čia. Verta pastebėti, kad užsisakant kas mėnesį, kaina siekia 12,95 eurus. Visus „SurfShark“ pasiūlymus rasite paspaudę čia.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas