Rusiška „YouTube“ kopija sugrįžo: keletą dienų trukusi kova su hakeriais baigėsi, klausimas ar ilgam

Rusiška „YouTube“ kopija sugrįžo: keletą dienų trukusi kova su hakeriais baigėsi, klausimas ar ilgam

Į Rusijos karinę invaziją Ukrainoje sureagavo ne tik didžioji dauguma pasaulio valstybių, tačiau ir gausybė kompanijų. Kaip žinia, rusams jau kuris laikas neprieinama daugybė mums įprastų svetainių, o tarp jų – ir „YouTube“. Tačiau pastaroji valstybė neilgai trukus pasiūlė alternatyvą – tai „Rutube“.

Gegužės 9 dieną „Rutube“ platforma patyrė didžiulę kibernetinę ataką, kuri šią platformą padarė nepasiekiama. Ir nors iš pradžių buvo teigiama, kad visa vartotojų informacija buvo išsaugota, o techniniai darbai ir toliau vyksta – sistemos atkurti taip greitai nepavyko.

Kiek vėliau, socialiniame tinkle „Telegram“ buvo pasirodęs ir dar vienas „Rutube“ atstovų pranešimas, kuriama teigiama, jog su įsilaužėliais ir toliau yra intensyviai kovojama. Dar gegužės 10 dieną buvo pasirodę pranešimų, kad platformos gali nepavykti atstatyti. Šaltinių teigimu, įsilaužėliai „visiškai ištrynė svetainės kodą“. Nors platformos paprastai turi atsargines kopijas, „The Village“ šaltiniai spėliojo, kad „Rutube“ valdytojai nebuvo tikri, ar įsilaužėliai vis dar turi prieigą prie jų sistemos, ar ne. Teigiama, kad kibernetinė ataka buvo įmanoma po to, kai interneto svetainės prieigos kodai nutekėjo internete.

„Rutube“ atstovai vėliau paneigė pranešimus, kad svetainės kodas buvo visiškai ištrintas, tačiau pripažino, kad jų laukia darbas su galingiausia kibernetine ataka platformos istorijoje.

„Niūrios prognozės neturi nieko bendra su dabartine padėtimi: svetainės kodas prieinamas, biblioteka nepažeista. Tebevyksta nuotolinių failų sistemos segmentų ir duomenų bazių atkūrimo serverių dalyse procesas“, – sakė „Rutube“ techninis direktorius Andrejus Litvinovas.

Pašnekovai paaiškino, kad kibernetinė ataka paveikė daugiau nei 75 procentus pagrindinių platformos duomenų bazių ir infrastruktūros bei 90 procentų jos atsarginių kopijų ir duomenų bazių atkūrimo grupių.

Po ilgos kovos, panašu, jog rusiška „YouTube“ alternatyva jau ir vėl veikia. Šio teksto rašymo metu, gegužės 13 dieną, platforma jau buvo prieinama. Prisiminsime, jog „Rutube“ yra laikoma alternatyva daugelio mūsų pamėgtai „YouTube“ platformai. Įvairių šaltinių teigimu, Rusijos vyriausybė ne vienerius metus kaupė finansinius resursus, kuriuos galėtų skirti vietiniai vaizdo dalinimosi platformai sukurti, tuo atveju, jeigu „YouTube“ taptų nepasiekiama Rusijoje.

1 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas