SEB pristatė naują programėlę: naudotojai galės išmatuoti anglies pėdsaką bei jį pakeisti

Pranešimas spaudai

2021-12-11, 13:00

4 komentarai (-ų)
SEB pristatė naują programėlę: naudotojai galės išmatuoti anglies pėdsaką bei jį pakeisti

Kiekvienas mūsų pasirinkimas daro vienokį ar kitokį poveikį aplinkai. Ar žinote, kiek anglies dioksido sugeneruoja kasdieniai jūsų veiksmai? Norėdamas padėti gyventojams siekti tvarumo, SEB bankas Baltijos šalių gyventojams pristatė nemokamą programėlę „ManoPėdsakas | SEB“ (angl. „MyFootprint | SEB“). Naudodamiesi ja galėsite apskaičiuoti savo anglies pėdsaką, prisijungti prie tvarumą skatinančių iššūkių ir apskritai pradėti gyventi tvariau.

Kas yra anglies pėdsakas?

Anglies pėdsakas yra dėl visų mūsų – asmenų, organizacijų, renginių, paslaugų, produktų – veiklos išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų matas. Jis išreiškiamas anglies dvideginio ekvivalentu (CO2e).

Kaip apskaičiuoti savo anglies pėdsaką?

SEB banko tikslas buvo suteikti paprastą ir linksmą įrankį, kuriuo naudodamiesi žmonės galėtų prisidėti prie klimato kaitos mažinimo. Dėl to bankas surėmė pečius su „Deedster“ – fintech bendrove iš Švedijos, kad sukurtų nemokamą, visiems prieinamą programėlę, kurioje, remiantis gyvenimo būdo ir vartojimo įpročiais, kiekvienas galėtų apskaičiuoti savo anglies pėdsaką.

Vartotojas programėlėje testo forma pateikia informaciją apie savo įpročius penkiose kategorijose: valgymo įpročiai, namai, kasdienės kelionės į darbą, ilgų atstumų kelionės, apsipirkimo įpročiai. Testo rezultatas – asmens anglies pėdsakas (CO2e) per metus.

Programėlėje taip pat pateikiami patarimai, kaip sumažinti savo išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Kad būtų įdomiau, „ManoPėdsakas | SEB“ remiasi žaidimo forma – programėlėje yra paruošti iššūkiai, prie kurių prisijungti ir pakviesti ir savo šeimą bei draugus gali kiekvienas vartotojas.

„ManoPėdsakas | SEB“ yra pasiekiama visiems – kad galėtumėte ja naudotis, būti SEB banko klientu nėra būtina. Programėlė yra nemokama, ją galite atsisiųsti „Google Play“ ir „App Store“.

„Ateityje planuojame tęsti bendradarbiavimą su „Deedster“: programėlę papildysime naujais iššūkiais ir funkcionalumais. Taip vartotojai, sužinoję savo anglies pėdsaką, padedami programėlės galės nuolat stebėti savo pažangą prisidedant prie švaresnės aplinkos ir stabilesnio klimato“, – sakė SEB banko Lietuvoje vadovė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė.

Tvarumo tema tampa vis svarbesnė

SEB banko užsakymu atliktas tyrimas rodo, kad beveik 50 proc. trijų Baltijos šalių gyventojų mano, kad net ir vieno žmogaus veiksmai gali prisidėti sprendžiant aplinkosaugos ir klimato kaitos iššūkius.

Opiausios aplinkosaugos problemos Baltijos šalyse yra panašios: daugiausia nerimo gyventojams kelia miškų kirtimas, vandens ir oro užterštumas, prastas atliekų tvarkymas ir klimato kaita. Daugiau nei 60 proc. respondentų sutinka, kad kai kurios problemos juos liečia jau dabar ir neabejotinai liks aktualios ateityje.

„Baltijos šalių gyventojai vis labiau rūpinasi aplinkosaugos ir klimato kaitos klausimais. Vis dėlto tvaraus kasdienio gyvenimo gairių ir priemonių vietinėmis kalbomis, kurios padėtų keisti mūsų įpročius, trūko. Programėlė „ManoPėdsakas | SEB“ yra praktiška priemonė visiems gyventojams, ne tik banko klientams, kuri padės išmatuoti savo anglies dioksido pėdsaką, gauti patarimų, kaip jį mažinti, keisti kasdienius įpročius ir siekti tvaresnio gyvenimo“, – sakė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė.

„Kaip bankas, atliekame vieną pagrindinių vaidmenų, pereinant prie tvaresnio gyvenimo būdo. Pasitelkdami savo produktus ir paslaugas, ir tik dirbdami kartu su savo klientais, galime pasiekti efektyvų klimato kaitos mažinimą. Nors mąstymas, kad vieno žmogaus veiksmai įtakos klimato kaitai neturės, yra dar yra gajus, veikiant kartu pokytis gali būti tikrai ženklus. Tikime, kad naujoji programėlė paskatins žmones daugiau galvoti apie tvarumą ir imtis veiksmų, kad žala aplinkai ir klimato kaita būtų sustabdyta“, – sakė SEB banko tvarumo vadovas Lietuvoje Audrius Rutkauskas.

„Visko pagrindas yra įsitraukimas: kaip galime paskatinti pokytį tvarumo link ir į šią kelionę įtraukti platesnę visuomenės dalį? Bankai šiuo atveju yra unikalioje pozicijoje: jie gali teikti naujausius su klimatu susijusius duomenis, anglies skaičiuokles ir lydėti klientus tvaresnių įpročių keliu. SEB banko indėlis prisidedant prie tvarumo skatinimo pasitelkiant mūsų sukurtą technologiją yra išties įkvepiantis“ – teikia „Deedster“ bendraįkūrėjas ir technologijų vadovas Daniel Dellham.

4 komentarų

Aa

Geriau padarytu kad paprastos funkcijos veiktu kaip reikia o jie svaigsta apie angli kazkoki,juokdariai

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas