Šventinis piratų „siautėjimas“: pažeidžiant įstatymus vėl atsiskaito per „Payserą“

Pranešimas spaudai

2021-12-29, 16:00

0 komentarų
Šventinis piratų „siautėjimas“: pažeidžiant įstatymus vėl atsiskaito per „Payserą“

Lietuvos mokėjimų bendrovė „Paysera“ galimai nepaiso įstatymų ir toliau priima mokėjimus Filmai.in svetainėje, kuri nelegaliai platina filmus. Tokius mokėjimus priimti draudžiama visoms Lietuvoje veikiančios finansų įstaigoms dar nuo šių metų lapkričio 1 d., kai Autorinių teisių ir gretutinių teisių pakeitimus pasirašė Prezidentas Gitanas Nausėda.

„Vilniaus apygardos administracinis teismas pripažino, kad puslapis Filmai.in platina piratinį turinį, todėl gauti pajamų iš šios platformos – draudžiama. Lietuvos radijo ir televizijos komisija, gavusi Vilniaus apygardos administracinio teismo sankciją, blokavo svetainę. Deja, atrodo, kad bendrovei „Paysera“, regis, tai nesvarbu“ – sako Daiva Borkertaitė, kompanijos INIT, TV ir Interneto produkto vystymo vadovė bei Legalaus turinio aljanso „baLTAs“ atstovė.

Nors daugiau kaip prieš metus „Paysera LT“ Lietuvos bankui teisinosi nebetęsianti esamų ir neinicijuosianti naujų santykių su asmenimis, susijusiais su interneto svetaine Filmai.in, atrodo, jog savo pažadų nevykdo. Turima duomenų, kad mokėjimo paslaugos Filmai.in svetainei prieš šių metų didžiąsias šventes, kai visi susėdame prie ekranų, ir vėl teikiamos.

Pasak D. Borkertaitės, „pastebėjome, kad už Filmai.in platinamus taškus vėl galima atsiskaityti naudojantis UAB „Paysera LT“ paslaugomis. Dėl to oficialiais raštais jau kreipėmės į šios bendrovės veiklą reguliuojantį Lietuvos banką ir Lietuvos radijo ir televizijos komisiją.“

„Paysera“ – tarp autorių liūdnai pagarsėjusi

Beveik prieš dvejus metus, dar 2020 metų sausio 22 d. Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA, įvairių sričių Lietuvos autorius vienijanti asociacija LATGA ir asociacija AVAKA kreipėsi į Lietuvos banko Priežiūros tarnybą, prašydamos įpareigoti mokėjimų bendrovę „Paysera“ stabdyti paslaugų teikimą nelegalų turinį talpinančiai svetainei Filmai.in. Nenoromis „Paysera“ vis tik sutiko tą padaryti, bet ilgai delsė.

„Paysera“ tąkart atsisakė autoriams ir kitų teisių turėtojams pateikti informaciją apie tai, kiek lėšų buvo surinkta už nelegalaus turinio platinimą per jos mokėjimo sistemas. Šiandien šis klausimas dar svarbesnis, nei, panašu, kad pažeisdama įstatymus „Paysera“ toliau priima mokėjimus už iš autorių pavogtą turinį“, – sako Darius Vaitiekūnas, AVAKA vadovas.

Dar prieš kurį laiką atsiskaityti už Filmai.in taškus buvo galima naudojantis elektroninės bankininkystės paslaugomis ir SMS žinutėmis per Lietuvos mobiliojo ryšio operatorius. Tačiau tiek komerciniai bankai, tiek mobiliojo ryšio operatoriai principingai pažvelgė į piratinio turinio problemą ir nutraukė galimybę naudojantis jų paslaugomis atsiskaityti už interneto svetainėje Filmai.in įsigyjamus taškus.

„Sunku paaiškinti, kodėl „Paysera“, po didžiulių autorių teises ginančių organizacijų pastangų, dar prieš įsigaliojant Autorių ir gretutinių teisių įstatymo pataisoms, sustabdžiusi galimybę atsiskaityti už taškus, šias paslaugas vėl atnaujino? Ar „Paysera“ visiškai neatsakinga už tai, iš kieno priima mokėjimus? Rudenį įsigaliojusios įstatymo pataisos aiškiai draudžia mokėjimus ar kitas finansines operacijas su subjektais, skelbiančiais piratinį turinį“, – stebisi D. Vaitiekūnas.

Mąstymas pamažu keičiasi

„Džiugina, kad žmonių mąstymas apie nelegalaus turinio žalą pamažu keičiasi į gera. Nors didžiosioms korporacijoms, tokioms kaip „Google“ paieškos sistemai, kur dažniausiai ieškoma vogtų filmų ar serialų, vis dar trūksta argumentų prisidėti prie nelegalaus turinio ribojimų, ieškome būdų, kaip įtikinti šią ir kitas bendroves daugiau dėmesio skirti ribojant turinio paieškos rezultatus“, – sako D. Borkertaitė.

Legalaus turinio aljansas „baLTAs“ yra legaliam turiniui ginti ir kovai su piratiniu verslu skirta iniciatyva. Pirmąjį tokį aljansą Lietuvoje sudaro legaliai veikiantys turinio transliuotojai ir platintojai, teisės turėtojai ir kino sektoriaus atstovai. Asociacijos nariai yra festivaliai „Kino pavasaris“, „Scanorama“, „Nepatogus kinas“, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, bendrovės „Cgates“, „Bitė Lietuva“, INIT, kino teatras „Pasaka“, platforma „ŽMONĖS Cinema“, AS „TV Play Baltics“ (platforma „Go3“), advokatų kontoros „Sorainen ir partneriai“, „TGS Baltic“, „Metida“.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas