Technologijų ir pandemijos palikimas: ketvirtadalis Kalėdas švęs per nuotolį

Pranešimas spaudai

2022-12-20, 14:34

0 komentarų

Jau savaitės pabaigoje prasidėsiančios didžiausios metų šventės prie vieno stalo suburs šeimos narius, draugus ir artimuosius. Visgi telekomunikacijų bendrovės „Telia“ užsakymu atlikto tyrimo duomenys atskleidžia, kad daugiau nei ketvirtadalis lietuvių Kalėdas ketina švęsti ir nuotoliniu būdu, o sveikinimus toliau gyvenantiems mylimiems žmonėms siųs žinutėmis, garso ir vaizdo skambučiais.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Technologijų ir pandemijos palikimas: ketvirtadalis Kalėdas švęs per nuotolį

Tyrimo duomenimis, nors šiemet 56 proc. lietuvių yra linkę sutikti Kalėdas su artimais žmonėmis gyvai, 27 proc. apklaustųjų ketina švęsti ir nuotoliu.

„Pandemija ir griežti karantinų ribojimai išmokė mus, kad ryšį su brangiais žmonėmis galime palaikyti ir nebūdami vienoje patalpoje. Daugelis įgijo naujų įpročių, atrado ar pradėjo dar labiau vertinti išmaniąsias ryšio technologijas, leidžiančias ne tik išgirsti artimojo balsą, bet ir pamatyti veidą. Tyrimo metu paaiškėjo, kad trečdaliui Lietuvos gyventojų tapo įprasta daugiau bendrauti nuotolinėmis priemonėmis. Taip pat ne vienas suprato, kad švęsdami per nuotolį, galime pasveikinti daugiau žmonių, o laiką, kurį praleistume kelyje, galime skirti šeimai“, – teigia „Telia“ rinkodaros įžvalgų vadovė Justina Vaikutytė-Paškauskė.

Atliktas tyrimas taip pat atskleidė, kad beveik pusei (47 proc.) Lietuvos gyventojų technologijos padeda išreikšti meilę. Taip dažniau teigė moterys ir jaunimas, kuriems būdinga ir tam tikra elgsena – šie žmonės linkę ištarti „aš tave myliu“ pakalbėję telefonu ir vakarais, dažniau užsiima labdara ir savanoryste, su toliau gyvenančiais artimaisiais ryšius dažniau palaiko vaizdo skambučiais, SMS žinutėmis, socialiniuose tinkluose.

Įdomu ir tai, kad technologijos padeda ne tik išreikšti, bet ir surasti meilę. Nors net 68 proc. apklaustųjų savo antrąją pusę sutiko gyvai, penktadalis tai padarė būtent naudodamiesi informacinėmis technologijomis – per socialinius tinklus, pažinčių programėles, tinklalapius.

Laiškus ir atvirukus keičia socialiniai tinklai

Atliktas tyrimas taip pat atskleidė, kad skambutis yra populiariausias bendravimo būdas su kartu negyvenančiais mylimais žmonėmis, tačiau Lietuvos gyventojai mielai renkasi ir kitas galimybes. Garso skambučiais bendrauja 70 proc. apklaustųjų, žinutėmis socialiniuose tinkluose – 47 proc., vaizdo skambučiais 46 proc., o SMS žinutėmis – 38 proc. Elektroniniu paštu ryšį palaiko 10 proc. apklaustųjų, o laiškais – vos 2 proc. Tad tyrimas parodo, kad ryšio priemonės iš populiariausių sąrašo išstūmė kitus sveikinimo būdus – laiškus ir atvirukus.

Paaiškėjo, kad panašiai lietuviai bendraus ir per artėjančias šventes – pusė apklaustųjų artimuosius ketina sveikinti gyvai, kiti tai planuoja daryti žinute ar garso skambučiu, trečdalis – vaizdo skambučiu. Mažiausia dalis žmonių ketina siųsti dovanas ar atvirutes artimiesiems.

Tyrimą „Telia“ užsakymu atlikęs KOG institutas šių metų lapkričio mėnesį apklausė 1010 16–64 m. amžiaus Lietuvos gyventojų.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas