Tūkstančiams lietuvių – bauginantis įspėjimas: dėl filmai.in banke gali būti užšaldyti visi jūsų pinigai

Tūkstančiams lietuvių – bauginantis įspėjimas: dėl filmai.in banke gali būti užšaldyti visi jūsų pinigai

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (toliau – LRTK) perspėja, kad asmenims, užsiimantiems neteisėta autorių teises pažeidžiančia veikla internete, gali būti užblokuotos jų asmeninės banko sąskaitos.

Pagal Lietuvos Respublikos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo 78 straipsnio nuostatas LRTK, kaip autorių teises internete prižiūrinčiai ir ginančiai institucijai, yra suteikta teisė duoti privalomus nurodymus mokėjimo, finansų ar kitai įstaigai nutraukti mokėjimus ar kitas finansines operacijas subjektui, vykdančiam autorių teises pažeidžiančią veiklą internete. Todėl minėtų asmenų atžvilgiu gali būti taikomi privalomi nurodymai, įtvirtinti šiame įstatyme.

LRTK nuolat atlieka stebėseną ir neretai nustato, kad interneto svetainių arba socialinių tinklų paskyrose yra siūloma įsigyti interneto svetainės filmai.in, kurioje vykdoma autorių teises pažeidžianti veikla, taškų kuponus, kuriuos galima naudoti atsiskaitant už šioje svetainėje neteisėtai viešai paskelbtą autorių teisių saugomą turinį. Atlikus nurodytus veiksmus ir pasirinkus mokėjimo būdą, yra atsiunčiami rekvizitai asmens, į kurio banko sąskaitą reikia pervesti nurodytą sumą, ir gaunami taškai, kurie suteikia prieigą prie pasirinkto neteisėtai viešai paskelbto autorių teisių saugomo turinio – filmų, serialų.

Tokiu būdu interneto svetainių ar socialinių tinklų paskyrose nurodytas asmuo vykdo neteisėtą veiklą, kuria autorių teisių saugomas turinys neteisėtai viešai paskelbiamas internete ir už tai gauna finansinę naudą.

Nustačiusi tokius pažeidimus ir vadovaudamasi minėtu įstatymu, LRTK turi teisę priimti sprendimus dėl nurodymo finansinėms institucijoms nutraukti mokėjimus ar kitas finansines operacijas banko sąskaitoje, susijusioje su fiziniu asmeniu, vykdančiu veiklą, kuria autorių teisių saugomas turinys neteisėtai viešai skelbiamas viešo naudojimo kompiuterių tinklais (internete). Iki šiol LRTK yra priėmusi sprendimus dėl šešių asmenų, interneto svetainėse ir socialiniuose tinkluose prekiavusiais interneto svetainės filmai.in taškais, kurių pagalba būdavo suteikiama prieiga prie pasirinkto neteisėtai viešai paskelbto autorių teisių saugomo turinio. Vilniaus apygardos administracinis teismas sankcionavo visus LRTK sprendimus dėl mokėjimų ar kitų finansinių operacijų nutraukimo.

Reikėtų atkreipti dėmesį, jog vykdydama autorių teisių priežiūrą internete, LRTK pastebi, jog asmenys, vykdantys minėtą neteisėtą veiklą, dažnai nežino arba nesupranta, kad jie viešai skelbia ir platina autorių teisių saugomą turinį, ir kad tokia veikla yra neteisėta bei draudžiama.

Siekdama efektyviai ginti autorių teisių saugomą turinį, LRTK mano, kad yra tikslinga perspėti, jog asmenys, sumanę verstis tokia veikla, gali sulaukti labai nemalonių pasekmių ir kurį laiką negalėti vykdyti jokių finansinių bankinių operacijų bei naudotis savo asmeninėmis banko sąskaitomis. Praėjusių metų pabaigoje LRTK ne vieną kartą tarpininkavo tokiems asmenims atblokuojant jų banko sąskaitas. Supratę, kad vykdė neteisėtą veiklą, asmenys gailėjosi dėl padarytų pažeidimų bei pasižadėjo gerbti autorių teises ir ateityje tokia veikla neužsiimti.

Šalia kitų Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme įtvirtintų kompetencijų, LRTK nuolatos informuoja tarptautines finansines platformas, įskaitant „PayPal“, „Stripe“, „Selly“ dėl autorių teisių pažeidimų ir paslaugų nutraukimo asmenims, vykdantiems neteisėtas veiklas. Siekiant nutraukti mokėjimus mokėjimo kortele, LRTK taip pat praneša mokėjimo kortelių įmonėms „VISA“ ir „Mastercard“ dėl finansinių ribojimų taikymo mokėjimo kortelių savininkams.

LRTK inicijuotame susitikime su Lietuvos policijos vadovybe buvo nutarta glaudžiau bendradarbiauti ginant autorių teises ir stiprinant jų apsaugą internete. LRTK sukaupti duomenys autorių teisių apsaugos srityje, ženkliai prisidėjo identifikuojant asmenis, kuriems vėliau buvo pradėti administracinės atsakomybės taikymo procesai.

Atkreipdama dėmesį į vis dar pasitaikantį piratavimą internete ir siekdama užkirsti kelią autorių teisių pažeidimams, LRTK kviečia Lietuvos visuomenę būti atsakinga naudojantis internetu, gerbti kūrinius kuriančių autorių darbą bei naudotis tik legaliais šaltiniais norint žiūrėti, klausyti ar skaityti autorių sukurtus kūrinius.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

2 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Ups

Sėkmės LRTK medžioklės, internetas platūs,yootobe ir kiti,galima nesiusti tų filmų,o on-line žiūrėti,reklama sau darote artistai

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas