Tvari drabužių spinta: kovoti su greitąja mada padės mobiliosios programėlės

Skaičiuojama, kad per pastaruosius 15 metų drabužių gamyba padvigubėjo, o jų dėvėjimo trukmė sutrumpėjo beveik 40 proc. Europos Sąjungoje dėl mažėjančių kainų žmonės perka daugiau drabužių nei bet kada anksčiau, tačiau išleidžia mažiau pinigų.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Tvari drabužių spinta: kovoti su greitąja mada padės mobiliosios programėlės

Tuo pačiu yra susiduriama ir su kita problema – drabužių išmetimu ir sąvartynų pilnėjimu. Šį iššūkį aktyviai sprendžia ne tik įvairios organizacijos ar žalieji judėjimai – technologijų gamintojai taip pat siūlo inovatyvius sprendimus aplinkos tausojimui.

„Mobiliosios programėlės gali būti puikus įrankis išspręsti įvairias problemas. Pavyzdžiui, praėjusiais metais „Samsung“ organizuojamo projekto „Solve for Tomorrow“ dalyviai pristatė nemažai originalių įdėjų, kaip programėlė gali pagerinti kasdienybės kokybę, o šiemet 9–12 kl. mokiniai ieško sprendimų, kaip technologijos gali padeti gyventi tvariau“, – teigia programos „Solve for Tomorrow“ vadovė Baltijos šalyse Eglė Tamelytė.

Pašnekovė pastebi, kad tvarų požiūrį į madą formuojančios programėlės yra ypač populiarios tarp jaunimo – tai yra puikus būdas atkreipti jaunosios kartos dėmesį į aprangos industrijos įtaką mus supančiai aplinkai ir priimti atsakingus sprendimus.

Tvarius įpročius skatinančios programėlės

Spintos revizija ir turimo garderobo apžiūra gali būti puikus pirmas žingsnis atsisakant masinės drabužių produkcijos įsigijimo. Tačiau norint turimus drabužius vilkėti atsakingiau, atidžiau įvertinti turimą jų kiekį ir atsisveikinti su nereikalingais drabužiais gali padėti šios programėlės:

„Good On You“

Naudodamiesi programėle „Good On You“ galėsite lengvai patikrinti, kokį poveikį mėgstamų mados prekių ženklų veikla daro supančiai aplinkai. Čia atrasite ir ekologiškesnių alternatyvų, rasite patarimų apie tvarumą ir daugiau sužinosite apie etiškos mados vartojimą. Programėlės duombazėje yra daugiau nei 3 tūkst. mados prekių ženklų, kurie įvertinti pagal išsamią vertinimo sistemą. Kiekvienam prekės ženklui suteikiamas lengvai suprantamas įvertinimas penkiais balais – nuo „Vengti“ (1) iki „Puikus“ (5) – ir individualūs balai už poveikį žmonėms, planetai ir gyvūnams.

„Save Your Wardrobe“

„Save Your Wardrobe“ iš jūsų turimų drabužių sudaro virtualią spintą. Taip ne tik lengvai susidarysite įvairius aprangos komplektus, bet ir nepamiršite seniai dėvėtų drabužių. Virtualios spintos sudarymui užteks įkelti turimų drabužių nuotaukas – programėlė automatiškai atskirs jūsų drabužių savybes (prekės ženklą, kategoriją, spalvą ir t. t.), taip pat iškart pašalins foną nuotraukoje. Tuomet savo garderobą galėsite matyti bet kuriame įrenginyje – namuose ar keliaudami.

„Depop“

„Depop“ yra apsipirkimo iš antrų rankų programėlė. Programėlėje galite suskurti savo paskyrą, tyrinėti ir semtis įkvėpimo iš unikalių daiktų iš viso pasaulio. „Depop“ skirta tiek parduoti savo turimus drabužius ar aksesuarus, tiek įsigyti kitų vartotojų siūlomas prekes. Taip pat programėlėje yra aktyvi ir už tvarią madą pasisakančių „Depop“ naudotojų bendruomenė – galite sekti draugus ir užmegzti ryšį su kitais pirkėjais ir pardavėjais.

„Vinted“

„Vinted“ – tai programėlė, skirta viskam, kas naudojama iš antrų rankų. Galite greitai parduoti turimus drabužius, aksesuarus ar daiktus kitiems programėlės naudotojams. „Vinted“ naudotojai kelių mygtukų paspaudimu gali ne tik parduoti prekes, bet ir jomis mainytis. Programėlės kūrėjai apsaugojo vartotojus ir nuo galimų rizikų – čia veikia patikima pinigų grąžinimo politika.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas