Visi galite nurimti – „Facebook“ ir „Instagram“ iš Europos niekur nedings, sužinokite kodėl

Visi galite nurimti – „Facebook“ ir „Instagram“ iš Europos niekur nedings, sužinokite kodėl

Marko Zuckerbergo vadovaujama ir vos prieš porą mėnesių įsteigta „Facebook“, „Instagram“ bei keletos kitų socialinių aplikacijų motininė įmonė „Meta“ neseniai paskelbė, jog planuoja panaikinti dvi savo populiariausias aplikacijas - „Facebook“ bei „Instagram“ - iš Europos žemyno. Esminė to priežastis yra naujausi asmens duomenų apsaugos įstatymai, reikalaujantys, kad kompanijos veikiančios Europoje lokalizuotų kaupiamus asmens duomenis būtent šiame žemyne. Naujasis įstatymas draudžia įmonėms siųsti vartotojų duomenis į serverius, esančius už Europos Sąjungos ribų.

„Meta“ tai nėra idealus scenarijus, nes dėl to įmonė praras dalį pelno, gaunamo iš tikslingos reklamos. Įsigaliojant naujiesiems įstatymams kompanija viešai paskelbė, jog pašalins „Facebook“ ir „Instagram“ iš Europos, tačiau ES valdininkų toks grasinimas nė kiek nesujaudino. Jų teigimu, nuostoliai kompanijai bus minimalūs, o blogiausių atveju, žemyno gyventojai apsieitų ir be šių socialinių tinklų. Juolab tikėtina, jog dingus šiems socialiniams tinklams, netrukus atsirastų vietinis jų pakaitalas, kuris nematytų problemų veikti pagal įstatymus.

Socialinių tinklų monopolininkės atstovai teigia, jog plataus žiniasklaidos susidomėjimo sulaukęs pranešimas buvo neteisingai suprastas. Kompanija skelbė, jog nesiruošia palikti Europos ir negrasino savo paslaugų panaikinimu, pridurdama, jog „Meta“ paprasčiausiai „identifikavo verslo riziką, siejamą su tarptautinio duomenų perdavimo neapibrėžtumu“.

„Tarptautinis duomenų perdavimas sustiprina ekonomiką globaliu mastu bei padeda išlaikyti daugybę verslų, sudarančių modernios kasdienybės pagrindą. Tarpindustriniams verslams reikalingos aiškios globalios taisyklės, kurios padėtų apsaugoti transatlantinį duomenų perdavimą ilgalaikėje perspektyvoje.“ - teigė „Meta“ atstovai.

Akivaizdu, jog grasinimai panaikinti „Facebook“ ir „Instagram“ iš vienos svarbiausių pasaulyje rinkų tebuvo manipuliacinis triukas. Šiam nepavykus, kompanija ima gintis ir teisintis, jog jos pranešimas paprasčiausiai buvo neteisingai suprastas.

„Facebook“ turi rimtų teisinių problemų JK

Verta paminėti ir tai, jog „Meta“ priklausanti „Facebook“ platforma šiuo metu yra paduota į teismą Jungtinėje Karalystėje, siekiant išteisti daugiau, nei 3,2 mlrd. JAV dolerių. Bylos priežastis yra tai, jog kompanija neva piktnaudžiavo savo dominantine rinkos pozicija ir to pasekoje pasipelnydama iš 44 mln. naudotojų asmens duomenų.

Byloje teigiama, jog „Facebook“ uždirbo milijardus pateikdama nesąžiningas sąlygas ir reikalaudama vartotojų suteiki svarbią ir itin asmenišką informaciją siekiant prisijungti prie socialinio tinklo. Atsakydama į kaltinimus „Facebook“ teigė, jog vartotojai naudojasi kompanijos paslaugomis, nes jos suteikia jiems naudą ir pridūrė, jog „jie turėjo pilną kontrolę ties tuo, kokia informacija dalinosi „Meta“ platformose ir su kuo.“

3 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Šarūnas

Iš tikro aš asmeniškai labai norėčiau, kad Europai atjungtų, nes labai keistas Zuckbergerio požiūris į savo verslą. Aš turėjau atvejį, kai į mano fb buvo įsilaužta, pakeisti prisijungimo duomenys paštas ir tt. Ką daryti pats fb apie save neteikia jokių duomenų, nei el. pašto, nei numerio kaip su jais susisiekti. Pats fb neteikia techninio palaikymo nuo įsilaužimų. Ko tai verta, nors ir svetainė populiari, nors įkūrėjas gauna milijardus, bet šūdo krūva visiška.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas