„Juodasis penktadienis“: kaip išlaikyti šaltą protą ir pakankamą sąskaitos likutį

Pranešimas spaudai

2022-11-23, 09:23 (atnaujinta 2022-11-24, 16:00)

0 komentarų

Kasmet prekybininkai visame pasaulyje paskelbia didžiausias metų nuolaidas – „juodąjį penktadienį“. Nors tai gali tapti proga pigiau įsigyti norimus daiktus ar apsirūpinti kalėdinėmis dovanomis, neretai pagauti nuolaidų karštinės iš tiesų ne sutaupome, o išleidžiame pinigus nereikalingiems pirkiniams.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Juodasis penktadienis“: kaip išlaikyti šaltą protą ir pakankamą sąskaitos likutį

Štai, pavyzdžiui, JAV finansinių technologijų kompanijos „Self“ apklausos duomenimis, 42 proc. vartotojų gailėjosi bent vieno „juodojo penktadienio“ pirkinio.

Noras apsipirkti pigiau nėra savaime blogas, tačiau daugiau žalos nei naudos nuolaidos atneša tada, kai pametame saiką ir viršijame savo galimybes. Kaip apsipirkinėti išpardavimų metu, kad daiktai džiugintų, o sąskaitos ir kiti finansiniai įsipareigojimai mėnesio pabaigoje nepriverstų skolintis? Dalinamės skolų valdymo bendrovės „Easy Debt Service“ direktorės Rasos Butkuvienės patarimais.

Apskaičiuokite „juodojo penktadienio“ biudžetą

Sumanus asmeninio biudžeto valdymas šiandien kaip niekada svarbus. Infliacija, išaugusios energijos kainos ir keliamos palūkanų normos žada finansiškai nelengvą žiemą ir didesnes sąskaitas nei įprastai, todėl perdėtas išlaidavimas „juodojo penktadienio“ metu nepatartinas.

Jei pasinaudoti nuolaidomis norite, realistiškai įvertinkite savo finansinę padėtį, nustatykite tam skirtą sumą biudžete ir jos neviršykite. Asmeninį biudžetą rekomenduojama struktūruoti 50 proc. skiriant būtinosioms išlaidoms, 20 proc. taupymui, o 30 proc. – kintamosioms išlaidoms.

Būtinosioms išlaidoms ir taupymui skirtas lėšas paskirstykite įprastai, o kintamųjų išlaidų eilutėje išskirkite dalį apsipirkimui. Taip neišeisite iš finansinio saugumo rėmų ir patenkinsite savo poreikius.

Pirkinius planuokite

Žinodami, kokią sumą galite išleisti, nepamirškite sudaryti ir pirkinių sąrašo. „Juodasis penktadienis“ visada ateina tuo pačiu metu, todėl iš anksto skirkite pakankamai laiko planavimui. Tokiu būdu apsipirkdami nesiblaškysite dėl pasiūlymų gausos ir neįsigysite nereikalingų prekių vien todėl, kad joms taikoma nuolaida.

Vartotojų elgsenos specialistai teigia, kad limituota „juodojo penktadienio“ nuolaidų trukmė pirkėjams gali sukelti stiprų FOMO (angl. fear of missing out) jausmą. Tai klaidinanti baimė, kad dabar nenusipirkę daikto gailėsitės, nes vėliau už jį teks mokėti daugiau.

Tam, kad įsitikintumėte, ar daiktas tikrai atitinka jūsų poreikius ir galimybes, ar perkate jį tik dėl didelės nuolaidos, apsvarstykite, ar pirktumėte, jei nuolaida taikoma nebūtų, kur jį panaudosite ir kas nutiks, jei pirkinį atidėsite.

Jei visų planuojamų pirkinių kaina viršija numatytą biudžetą, nuspręskite, kas šiuo metu yra reikalingiausia, o kas dar galėtų palaukti.

Tausokime ne tik pinigines

Racionaliais sprendimais pagrįstas vartojimas ne tik gali sutaupyti reikšmingą sumą pinigų, bet ir saugoti gamtos išteklius. Organizacijos „Green Alliance“ duomenimis, 80 proc. „juodojo penktadienio“ metu įsigytų prekių patenka į sąvartyną, yra sudeginamos arba prastai perdirbamos.

Internetinės parduotuvės CO2 emisijų atžvilgiu taip pat smarkiai prisideda prie neigiamo poveikio aplinkai. „Money.co.uk“ praėjusiais metais prognozavo, kad vien Jungtinėje Karalystėje „juodojo penktadienio“ užsakymai internetu turėtų sugeneruoti 386 tonas CO2 emisijų.

Planuodami biudžetą ir pirkinius didžiosioms metų nuolaidoms, nepamirškite į apsipirkimą pažiūrėti ir per tvarumo prizmę – esant galimybei rinkitės aplinkai draugiškesnę prekę ar po „juodojo penktadienio“ sumažinkite kasdienį vartojimą.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas