„Multitaskinimas” – įgūdis, be kurio šiuolaikiniame pasaulyje neišsiversi: kas padeda jį ugdyti?

„Multitaskinimas” – įgūdis, be kurio šiuolaikiniame pasaulyje neišsiversi: kas padeda jį ugdyti?

Laikas šiandieniniame pasaulyje yra vienas svarbiausių resursų, o norint jį taupyti tenka išmokti vienu metu susikoncentruoti į keletą skirtingų užduočių ar veiklų, kitaip – multitaskinti. Darbe ar moksluose tai tampa išties nepamainomu įgūdžiu, kuriam verta skirti daugiau dėmesio. Štai keletas patarimų, kurie gali padėti multitaskinti efektyviau.

1. Susidėliokite prioritetus

Vienu metu atlikti keletą užduočių tikrai nereiškia daryti bet ką ir bet kaip. Norint multitaskinti išties efektyviai, visų pirma, labai svarbu planuoti ir tinkamai susidėlioti prioritetus. Tai leidžia paskirstyti savo pastangas ir laiką taip, kad visi darbai būtų atlikti gerai ir laiku. Kitaip tariant, jei laukia svarbus susitikimas, prieš kurį dar reikia peržvelgti svarbią ataskaitą, o tuo pačiu atsakyti į greitos reakcijos reikalaujančius kolegų el. laiškus – aktyvuokite savyje multitaskinimo režimą. Tačiau mažiau skubias užduotis atidėkite į šalį.

Taip pat labai svarbu užduotis sugrupuoti pagal jų pobūdį ir sunkumą, taip nuo vienos prie kitos užduoties pereiti bus kur kas lengviau. Stenkitės vienu metu neatlikti itin skirtingų užduočių – susikoncentruoti ir apdoroti galybę skirtingos informacijos bus sudėtinga, prarasite daug laiko.

2. Neaukokite kokybės vardan kiekybės

Vienu metu atlikti kuo daugiau užduočių nėra tikslas pats savaime. Multitaskinimas yra prasmingas tik tuo atveju, jei numatytus darbus padeda atlikti greičiau ir geriau. Dėl to imantis kelių užduočių vienu metu svarbu įsitikinti, kad nenukentės darbo rezultatas ir kokybė. Tai reiškia, kad vienu metu rašant el. laišką ir tikrinant duomenis „Excel“ lentelėje, svarbu neprarasti dėmesingumo ir jį tolygiai paskirstyti abiem užduotims. Kitu atveju, vietoj greičiau atlikto darbo gali tekti skirti dvigubai daugiau laiko klaidų taisymui.

3. Pasistenkite nesiblaškyti

Atliekant 2 ar 3 užduotis vienu metu žmogaus koncentracija artėja prie savo galimybių ribos, todėl, jei įsitraukus į multitaskinimą dėl jūsų dėmesio ims konkuruoti dar ir įvairūs pašaliniai dirgikliai, gerą rezultatą pasiekti gali būti sunku. Dėl to rimtai dirbant verta išjungti ar „užtildyti“ visus nebūtinus susirašinėjimus, vėlesniam laikui atsidėti gautų naujienlaiškių skaitymą ar socialinių tinklų pranešimų peržiūrą. Kartais blaškyti gali netgi ant darbo stalo netvarkingai išmėtyti daiktai, todėl verta susikurti tokią darbo erdvę, kurioje būtų lengva susikaupti ir neišsimušti iš vėžių.

4. Nepamirškite poilsio

Įsitraukus į daugelio skirtingų užduočių atlikimą nesunku įsivelti į nuolatinį žinučių ir el. laiškų atrašinėjimą, biudžeto eilučių pildymą ar prezentacijų rengimą, visai pamirštant stabtelėti ir atsikvėpti. Visgi poilsis yra būtinas net ir patiems geriausiems multitaskinimo meistrams. Dėl to, norint išvengti perdegimo ir produktyvumo sumažėjimo, svarbu reguliariai atsitraukti nuo ekranų, įkvėpti gryno oro ir skirti laiko ramiai refleksijai. Net 10 minučių pertraukėlė gali leisti prie darbų grįžti su žymiai didesne energija ir šviežesne galva.

Greitai kintančiame ir skubančiame pasaulyje multitaskinimas dažnai tampa neišvengiamas. Tačiau jis gali būti ir naudingas – skirtingos užduotys ir sklandus perėjimas nuo vienos veiklos prie kitos neleidžia mūsų smegenims nuobodžiauti, o tai leidžia užtikrinti didesnę motyvaciją darbe ar moksluose, o kartu ir didesnį mėgavimąsi tuo, ką darai. Tad išties verta išmokti gerai atlikti kelias užduotis vienu metu ir pasirūpinti tai daryti leidžiančiomis

5. Pasirūpinkite multitaskinimui tinkamais įrankiais

Efektyvus multitaskinimas neįsivaizduojamas be šiuolaikinių technologijų pagalbos, o pirmiausiai be visuomet po ranka esančio išmaniojo telefono. Praėjusiais metais „Samsung“ iniciatyva atlikta apklausa parodė, kad multitaskinimui savo išmaniuosius telefonus naudoja 69 proc. gyventojų ir dar didesnė dalis (78 proc.) Y bei Z kartos atstovų.

Multitaskinimui pritaikytas prietaisas išties gali gerokai padidinti produktyvumą darbe ar mokantis ir leisti be vargo žongliruoti keliomis skirtingomis užduotimis iš karto. Tam gali pasitarnauti išmanieji telefonai su galimybe praplėsti ekrano plotą. Pavyzdžiui, „Galaxy Z Fold2“ modelis turi lankstomą ekraną, kuris suteikia galimybę vienu metu patogiai dirbti su trimis skirtingų programėlių langais ir išdėlioti juos sau patogiausiu būdu.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas