Naudojate „Gmail“ elektroninio pašto platformą? Gudrybės, kurias privalu žinoti kiekvienam

Pranešimas spaudai

2022-01-20, 10:40

1 komentaras
Naudojate „Gmail“ elektroninio pašto platformą? Gudrybės, kurias privalu žinoti kiekvienam

„Gmail“ yra didžiausia elektroninio pašto platforma pasaulyje. Prie jos kasdien jungiasi apie 1,8 mlrd. žmonių, tačiau dažnas neišnaudoja visų šio pašto siūlomų funkcijų ir galimybių. Laiškų šablonai, teksto vertimas, automatinis pašto valymas – tai tik kelios gudrybės, kurios gali praversti kiekvienam.

„Kodėl daugelis patogių ir naudingų „Gmail“ funkcijų lieka neišnaudotos? Atsakymas paprastas – daug žmonių apie jas tiesiog nežino. Nors dažniausiai į el. paštą užsukame tik peržvelgti gautų laiškų ar patys vieną–kitą išsiųsti, vos kelios gudrybės padės naudotis šia el. pašto platforma greičiau ir patogiau“, – sako „Telia“ kompiuterių ekspertas Simonas Tilindis. Jis išrinko ir kviečia susipažinti su septyniomis „Gmail“ gudrybėmis.

Anuliuokite išsiųstus laiškus

Ši galimybė buvo pristatyta dar 2015 metais: paskubėjus išsiųsti laišką, siuntimą per 30 sekundžių galima atšaukti. Tiesa, šią funkciją reikia aktyvuoti. Tai galite atlikti paspaudę nustatymų mygtuką (krumpliaratis lango dešinėje viršuje), tuomet spustelėję „Visų nustatymų peržiūra“ ir radus skyrelį „Anuliuoti siuntimą“ pasirinkti 30 s intervalą. Nuo šiol kiekvieną kartą išsiuntus laišką ekrano kairiame apatiniame kampe atsiras mygtukas, kurį paspaudus laiško siuntimas bus anuliuotas.

Susikurkite laiškų šablonus

Jeigu dažnai rašote panašius laiškus, tikriausiai jau nebejaučiate, kaip pirštai spaudo įprastas frazes. Tačiau ar žinojote, kad savo veiklą galite optimizuoti? Tai padės padaryti laiškų šablonai. Norint pradėti jais naudotis, visų pirma reikia įjungti šią funkciją: spauskite nustatymų mygtuką, pasirinkite „Visų nustatymų peržiūrą“, viršutinėje eilutėje spauskite „Išplėstiniai“ ir įgalinkite šablonus. Tai padarius, šablonu galės tapti kiekvienas rašomas laiškas, tik prieš jį išsiunčiant reikės paspausti laiško apatiniame dešiniajame kampe esančius 3 taškus ir pasirinkti „Išsaugoti juodraštį kaip šabloną“. Vėliau norėdami šabloną panaudoti, jį rasite toje pačioje vietoje.

Išsiverskite gautą laišką vos jį atidarę

Jeigu gavote laišką, parašytą jums nežinoma kalba, leiskite jį išversti „Gmail“. Atidarę laišką paspauskite tris taškus viršutiniame dešiniajame kampe ir pasirinkite „Išversti pranešimą“. Ši funkcija puiki tuo, kad išlaiko originalią laiško struktūrą, nepaslepia paveikslėlių ar kitų dizaino detalių, be to, versti galima iš visų „Google“ siūlomų kalbų.

Užblokuokite šlamšto siuntėjus

Jeigu gaunate daug brukalų, tikriausiai, žymite juos kaip šlamštą (angl. spam) ir tikitės, kad kitą kartą panašus laiškas bus automatiškai nukreiptas į nereikalingų laiškų aplanką. Deja, ši funkcija dažnai sudvejoja, ar panašus, tik šiek tiek pakeistas, laiškas jums bus nereikalingas. Jeigu norite būti tikri, kad laiškai iš nepageidaujamų siuntėjų jūsų daugiau netrukdys, S. Tilindis pataria naudoti blokavimo funkciją. Tai galite padaryti atidarę brukalą, viršutiniame dešiniajame kampe paspaudę tris taškus ir pasirinkę „Užblokuoti ...“.

Švara ir tvarka jūsų el. pašto dėžutėje

Jei kasdien gaunate dešimtis ar net šimtus laiškų, nesunku juose pasiklysti. Laimei, „Gmail“ siūlo ne vieną būdą gautus laiškus paskirstyti ir surūšiuoti. Vienas iš paprasčiausių – naudoti etiketes. Jas lengva kurti ir pritaikyti prie savo poreikių. Šią funkciją rasite nustatymuose, skiltyje „Etiketės“.

Be to, laiškus „Gmail“ gali rūšiuoti automatiškai, atsižvelgdama į jūsų nustatytas taisykles. „Gmail“ filtrus galite kurti paspaudę paieškos laukelio dešinėje esančią piktogramą. Iššokusiame laukelyje galėsite pasirinkti reikalingus siuntėjus, ieškomus žodžius ir daug kitų kriterijų, pagal kuriuos laiškai bus filtruojami.

Išbandykite konfidencialumo režimą

Jeigu el. paštu tenka siųsti jautrią informaciją arba tiesiog nenorite, kad draugas amžiams turėtų jūsų siųstą nuotrauką iš vakarėlio ir ja dalintųsi, pasinaudokite „Konfidencialumo režimu“. Jis ištrina žinutę po jūsų nustatyto termino, kuris gali būti nuo 1 dienos iki 5 metų. Taip pat gavėjams nebus leidžiama persiųsti, kopijuoti, spausdinti ar atsisiųsti jūsų el. laiško, o norit tokį laišką perskaityti, gavėjo bus paprašyta įvesti jūsų sukurtą slaptažodį. „Konfidencialumo režimą“ įjunkite prieš siųsdami laišką, jį rasite naujo laiško kūrimo laukelio apačioje (spynos su laikrodžiu ikona).

Pasinaudokite sparčiaisiais klavišais

„Gmail“ turi įvairiausių klavišų konfigūracijų, kurias žinodami galite apsieiti be kompiuterinės pelės ar jutiklinio kilimėlio, o savo el. paštu naudotis produktyviau. Vėlgi, šią funkciją pirmiausia reikia įjungti. Tai padaryti galite nustatymuose, pasirinkę „Įjungti sparčiuosius klaviatūros klavišus“. Dabar klaviatūra galėsite valdyti pokalbių kambarį, teksto formatavimą, tvarkyti savo pašto dėžutę ir joje naršyti. „Telia“ ekspertas siūlo įsiminti bent kelis, dažniausiai praverčiančius sparčiuosius klavišus:

  • r – atsakyti į laišką

  • f – persiųsti laišką

  • k – skaityti kitą laišką

  • j – skaityti ankstesnį laišką

  • ! – pranešti apie šlamštą

  • Shift + a – atsakyti naujame lange

  • Shift + i – pažymėti kaip skaitytą

  • Shift + u – pažymėti kaip neskaitytą

  • = arba + – pažymėti kaip svarbų.

1 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Pranešimas spaudai

2024-04-19, 19:54

2 komentarai (-ų)

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Šiuo metu už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, ar su neveikiančia gamintojo numatyta išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema eksploatavimą numatyta atsakomybė: asmenims – 100–300 eurų (už pakartotinį 300–500 eurų), juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 300–500 eurų (už pakartotinį 600–900 eurų).

Abiem teikiamais projektais siūloma fiziniams asmenims nustatytą atsakomybę už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, papildyti švelnesne nuobaudos rūšimi – įspėjimu.

„Įspėjimu siekiama, kad asmuo daugiau nenusižengtų ir galėtų pasitaisyti. Jis skiriamas, kai asmuo nusižengia pirmą kartą, supranta savo nusižengimo esmę, gailisi dėl savo padaryto teisės pažeidimo arba yra kitokių jo kaltę švelninančių aplinkybių ir yra netikslinga taikyti griežtesnę poveikio priemonę“, − pažymi projekto iniciatorius, Seimo narys A. Stončaitis aiškinamajame rašte.

Pasak jo, dažnu atveju transporto priemonės vairuotojas nežino, kad galimai daro pažeidimą, nes jo vairuojamas automobilis neišmeta matomų dūmų, o automobilio davikliai nerodo galimo gedimo.

Alternatyvaus projekto rengėja, Seimo narė A. Gedvilienė, pristatydama iniciatyvą dėl įspėjimo įteisinimo, tikino, kad 48 valandos tikrai nėra patogus laikas žmogui susitvarkyti automobilį, užsiregistruoti ir atlikti techninę jo apžiūrą. „Mūsų misija šiandien sumažinti įtampas visuomenėje, kad nebūtų žmonės gąsdinami, kad nebijotų, kad jų automobilis bus konfiskuotas, nes niekada tokio dalyko ir nebuvo siūloma teisės aktuose“, − teigė politikė Seimo posėdyje.

Seimas nuo šių metų pradžios aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams yra suteikęs teisę stabdyti transporto priemones ir tikrinti jų į aplinką išmetamų teršalų atitiktį techniniams motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimams, taip pat panaikinti motorinių transporto priemonių ir priekabų, kurių į aplinką išmetami teršalai neatitinka techninių reikalavimų, privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Pritarus projektams (Nr. XIVP-3626, Nr. XIVP-3628) po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 6 d.

2 komentarų

Lankytojas

Reziumė, neberinkite tų pasikartojančių veidų, kurie ištisus dešimtmečius suolus trina. Nerinkite tų, kurie išsineša po 140 skėčių ar po puse tonos kavos iš sandėlio, net be jokios sąžinės graužaties toliau lenda į ekranus. Neberinkite tų, kurie išgarsėjo per akciją "Skaidrinam", gal tik tada nebebus visokių nesamoningų priimtų nutarimų. Absurdo lygis pasiekęs visišką piką, toliau jau niekur...

Skaitytojas

Ponia Gedviliene tegul dar pagalvoja apie pakeitimų dėl nuomos kompensacijos, kuria atemė nuo ubagų ir invalidų.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas